Djevojci na račun slučajno sjelo gotovo milijun eura, evo što je prvo napravila

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2024. u 14:39
Foto: Pixabay

Ovaj slučaj pokreće pitanje – što biste trebali učiniti ako se nađete u situaciji da vam na račun sjedne ogromna i neočekivana svota novca?

Za Sibongile Mani, studenticu koja je pohađala Sveučilište Walter Sisulu (WSU) u Južnoj Africi, teorijski scenarij o nenadanoj uplati ogromnog novca postao je stvarnost. Mani je, poput mnogih studenata, primala državnu stipendiju kako bi pokrila troškove studija. No, jednog dana našla se suočena s neočekivanom situacijom – na njen račun greškom je uplaćeno nevjerojatnih 14 milijuna južnoafričkih randa, što je u to vrijeme iznosilo oko 798.000 američkih dolara, piše Klik.

Umjesto da odmah obavijesti banku o ovoj grešci, Mani je odlučila iskoristiti situaciju i krenula u raskalašeni šoping. Kupovala je skupu odjeću, alkoholna pića te najnovije modele iPhone uređaja. Sveukupno, uspjela je potrošiti oko 40.000 dolara prije nego što su nadležni otkrili što se događa.

Mani je uhvaćena nakon što je u trgovini ostavila bankovni izvadak, koji je pokazao da na računu ima preostalih 13,6 milijuna randa. Njezin nagli porast u trošenju novca nije mogao proći nezapaženo. Samkelo Mqhayi, tajnik ogranka Južnoafričkog studentskog kongresa, izjavio je za Herald Live kako je „odjednom počela trošiti nevjerojatne svote novca“. Dodao je i kako je priređivala raskošne zabave za prijatelje te ih obasipala poklonima, bez ikakve brige o troškovima.

Zanimljivo je da nije morala vratiti novac koji je potrošila.

Ovaj slučaj pokreće pitanje – što biste trebali učiniti ako se nađete u situaciji da vam na račun sjedne ogromna i neočekivana svota novca? Financijska savjetnica Bev Shackleton savjetuje da je malo vjerojatno da će se to dogoditi, ali ako se dogodi, najvažnije je odmah obavijestiti banku, prenosi Unilad.

Komentirajte prvi

New Report

Close