Često zaboravimo na slanutak i dobrobiti koje nam pruža ova mahunarka bogata proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Samo neke od hranjivih tvari koje sadrži su vitamini B6 i C, folati, mangan, kalcij i magnezij, piše B92.
Glikemijski indeks slanutka je 28, što je donja granica. I to je jedan od razloga zašto ne podiže razinu šećera u krvi. Postoje neka preliminarna istraživanja koja pokazuju da osobe koje je redovno jedu mogu smanjiti rizik od dijabetesa.

Foto: Unsplash
Pomaže kod mršavljenja
Baš zato što sadrži vlakna, može nam pomoći da duže osjećamo sitost i tako se klonimo visokokalorične hrane.
Poboljšava zdravlje probavnog sistema
Naravno, i tu važnu ulogu igraju vlakna koja pomažu sprečavanju zatvora i potiču probavu. Oni djeluju kao sredstvo za povećanje volumena u probavnom sustavu, čime poboljšavaju cjelokupno zdravlje. Što je još važnije, pomažu u održavanju ravnoteže pH vrijednosti, povećavaju razinu zdravih crijevnih bakterija, a smanjuju broj nezdravih.
Poboljšava zdravlje srca
Ova mahunarka sadrži kalij, vlakna i vitamine C i B6, a svi oni podržavaju zdravlje srca. Vlakna pomažu u snižavanju ukupnog kolesterola u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Također, uklanjaju plak s arterija i poboljšavaju njihovo zdravlje. To pogoduje srcu. Uz to, studije su pokazale da topiva vlakna u slanutku mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Smanjuje rizik od raka
Selen se ne nalazi u većini voća i povrća, ali se nalazi u ovoj mahunarki. Ovaj mineral poboljšava funkcioniranje jetre, omogućujući joj detoksikaciju određenih spojeva koji uzrokuju rak u tijelu te tako suzbija upalu i sprečava rast tumora.
Folat u slanutku ima ulogu i u sintezi DNK, zbog toga sprečava nastanak stanica raka koje su često posljedica mutacija u njima. Isto tako, ova biljka sadrži i fitokemikalije zvane saponini koje sprečavaju razmnožavanje i proliferaciju stanica raka.

Foto: Unsplash
Vlakna u slanutku pomažu i u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. A vitamin C djeluje kao antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i u potpunosti sprečava rak. Studije su otkrile da uzimanje izoflavona (koje sadrži ova biljka) može smanjiti rizik od raka dojke.
Jača kosti
Slanutak sadrži kalcij, a znamo koliko je on važan za kosti, ali i magnezij, još jedan mineral koji vaše tijelo koristi za izgradnju kostiju. Ostali minerali u slanutku koji poboljšavaju zdravlje kostiju uključuju mangan, cink, vitamin K, fosfat, a svi oni pomažu u održavanju strukture kostiju.
Pomaže u smanjenju upale
Studije su pokazale da najmanje četiri porcije slanutka tjedno mogu smanjiti šanse za upalu. Što znači da nas ova namirnica odlično štiti od kroničnih bolesti i raka. Ostale hranjive tvari u slanutku, poput vitamina A, C i B6, vlakana, proteina, magnezija, selena i željeza također pomažu u borbi protiv upale.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu