Postoji li prirodni lijek koji je popularniji od jabučnog octa? Ovaj ocat, reklamira se kao nezaobilazan za ljude koji pokušavaju održati različite aspekte svog zdravlja, uključujući težinu, crijeva i još mnogo toga, piše Eatthis.
Ovaj jedinstveni ocat koji se proizvodi od fermentiranih jabuka može se koristiti kao sastojak u receptima, dodati ga u piće ili jednostavno piti na žlicu ili čašicu. Kada se u ovom octu uživa zbog njegove zdravstvene podrške, a ne samo kao oštar dodatak vašem receptu za preljev za salatu. Preporučuje se odabir sirovog, nefiltriranog octa.
1. Možda ćete apsorbirati više hranjivih tvari iz hrane
Ocat je kiseo. Kao takvo, ovo može pomoći poboljšati i podržati kvalitetnu probavu.
“Octena kiselina u jabučnom octu može potaknuti proizvodnju probavnih enzima, koji mogu pomoći u razgradnji i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane”, objašnjava Wan Na Chun, registirana dijetetičarka iz One Pot Wellnessa.
2. Možda imate uravnoteženiji šećer u krvi
Glukoza u krvi natašte odnosi se na razinu šećera u krvi u tijelu tijekom stanja posta. Neki podaci sugeriraju da konzumacija jabučnog octa “može pozitivno utjecati na šećer u krvi natašte, osobito kod onih koji imaju viši šećer u krvi”, kaže Amanda Sauceda, MS, RD, registrirana dijetetičarka. Zapravo, rezultati sustavnog pregleda i meta-analize pokazali su da je konzumacija jabučnog octa značajno smanjila razinu glukoze u krvi natašte ako se konzumira dulje od osam tjedana.
“Smatra se da može pomoći u poboljšanju šećera u krvi tako što pomaže tijelu da učinkovitije koristi glukozu i također usporava koliko brzo se želudac prazni nakon jela”, dodaje ona.
3. Možda imate niži kolesterol
Konzumacija jabučnog octa značajno je smanjila ukupni kolesterol u serumu i povećala HDL “dobar” kolesterol u određenim populacijama, prema rezultatima podataka objavljenim u BMC Complementary Medicine and Therapies. Naravno, ovaj prirodni lijek treba prakticirati u kombinaciji s prehranom zdravom za srce, ako je vaš cilj imati zdravu razinu kolesterola.
4. Možda ćete smršaviti
Svakodnevno uzimanje jabučnog octa neće jamčiti trenutni gubitak težine, pogotovo ako ne vježbate ili se ne pridržavate zdrave prehrane. Međutim, ako su dobro uravnotežena, zdrava prehrana i dosljedna rutina vježbanja ugrađeni u vaš stil života, dodavanje malo jabučnog octa može vam pomoći sa mršavljenjem. Prema rezultatima jedne studije iz 2021. objavljene u International Journal of Exercise Science, za one koji su četiri dana uzimali 30 mililitara jabučnog octa ili placebo, dodavanje jabučnog octa bilo je povezano sa značajnim smanjenjem tjelesne težine i tjelesne masnoće.
5. Možda ćete se osjećati manje gladni
Francuska studija na štakorima iz 2016. pokazala je da se metabolički poremećaji uzrokovani prehranom bogatom masnoćama sprječavaju uzimanjem jabučnog octa, za koji se pokazalo da ima zasitan učinak. Istraživači su otkrili da je dodavanje jabučnog octa u hranu s visokim udjelom masti kod nekih štakora značajno smanjilo unos hrane kod životinja. Drugim riječima, ne može škoditi ako u svoj sljedeći preljev za salatu, umak ili smoothie ubacite žlicu ili dvije ove stvari bez kalorija, masti i šećera.
6. Možda ćete doživjeti manji broj upala
Nema manjka okolišnih, prehrambenih i unutarnjih čimbenika koji pridonose visokim razinama upale u vašem tijelu. Upala je kada imunološki odgovor vašeg tijela pretjerano ubrzava, braneći se protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati ponovljeni, kronični oksidativni stres u vašem tijelu. Posljedice života s upalom variraju od debljanja do problema s raspoloženjem. I što je još gore—prekomjerna tjelesna težina također može doprinijeti povećanim razinama oksidativnog stresa.
Uzimanje dodatka jabučnog octa može pomoći. Studija Journal of Medicinal Food na životinjama iz 2018. pokazala je da jabučni ocat može suzbiti oksidativni stres izazvan pretilošću. Istraživači vjeruju da regulira tjelesni antioksidativni obrambeni sustav. Pretili štakori koji su dobivali dnevnu dozu jabučnog octa pokazali su smanjeni kolesterol, trigliceride i oksidativni stres za samo šest tjedana.
7. Možda ćete manje osjećati žgaravicu
Iako može zvučati kontraintuitivno oslanjati se na ocat za ublažavanje žgaravice, neki se ljudi kunu u njega. Vjerovali ili ne, neki ljudi imaju žgaravicu jer proizvode premalo želučane kiseline. Dakle, uvođenje kiseline u ovo okruženje može ponuditi određeno olakšanje. Iako su dokazi koji pokazuju ovu vezu rijetki, malo je vjerojatno da će uzrokovati bilo kakvu štetu, osobito ako je vaš liječnik rekao da je to prikladan kućni lijek.
8. Možda ćete imati manje loš zadah
Loš zadah mogu uzrokovati bakterije koje žive u ustima. A budući da je ocat antibakterijsko sredstvo, njegovo konzumiranje može pomoći u olakšanju na tom području. Kiselost može stvoriti okruženje koje nije baš pogodno za bakterije.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu