Nestlé je udružio snage s vrhunskim hrvatskim chefovima, kako bi u mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan kuhara skrenuo pažnju na važnost smanjenja otpada od hrane, ali i aktivnog uključivanja djece u kuhanje.
Mate Janković, Mario Mihelj i Robert Hromalić dio su kulinarskog serijala u šest nastavaka Chefovi Vrte Zdravi Film, koji će tijekom listopada biti dostupan na Nestléovim digitalnim kanalima. Dio je to projekta Vrtim Zdrav Film, koji već 11 godina pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece, pojašnjavaju u kompaniji.
Od ove godine snažan se fokus stavlja na smanjenje otpada i ostataka od hrane. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno za ručak.
“U aktivnosti projekta Vrtim Zdravi Film uključili smo snažne partnere koji nas svojim iskustvom i savjetima mogu inspirirati da usvojimo nove, održive navike kada je riječ o kuhanju.
Na svjetskoj razini godišnje se baci blizu čak milijardu tona hrane, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Nestlé se od ove godine aktivno uključuje u podizanje svijesti o ovoj važnoj temi s konkretnim aktivnostima”, izjavila je Irena Merkaš, voditeljica korporativnih komunikacija u Nestléu Adriatic.
Mate Janković pripremio je goveđu juhu s azijskim začinima i rezancima, od čijih je ostataka napravio salatu s govedinom, rižom i povrćem iz juhe.
“Znanstveno je dokazano da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od one koja ne sudjeluju u kuhanju. Važno je da isprobavaju nove okuse i šire paletu namirnica koje vole”, izjavio je Janković. Mario Mihelj je ribu i povrće iz pećnice pretvorio u savijaču od ribe.
“Planiranjem obroka i sastavljanjem popisa za kupovinu možemo i sami značajno utjecati na smanjenje otpada od hrane”, objasnio je Mihelj.
Robert Hromalić osmislio je dvije slastice, čokoladni mousse sa žitaricama i veganski flan bez mlijeka i glutena, u kojem je iskoristio čokoladu preostalu od pripreme moussea.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu