Ako često kupujete smrznute namirnice u trgovini – bilo zbog praktičnosti ili zato što vam je dosta bacanja svježe hrane – niste jedini. Globalna smrznuta industrija hrane je veliki posao, a izvješće iz 2022. godine ukazuje da će se povećati s 252,19 milijardi dolara u 2021. godini na 389,90 milijardi dolara do 2030. godine.
Međutim, prije nego što krenete u te hladne prolaze da pregledate police pune svega, od povrća do gotovih jela do sladoleda i pita, možda biste željeli čuti što iskusni kuhari imaju za reći. Pitali smo nekolicinu kuhara koje prehrambene proizvode smatraju da biste trebali izbjegavati kupovati smrznute i zašto, piše Eatthis.
Nemasne bjelančevine
Dok kupujete smrznutu ribu, plodove mora i pilećA prsa, možete biti sigurni da ćete imati nekoliko obroka u budućnosti, no Shawn Matijevich, vodeći kuhar za online kulinarstvo i operacije hrane na Institutu za kulinarstvo (ICE), preporučuje da se ovih namirnica izbjegava.
“Sve što je jako mršavo i tanko neće dobro podnijeti smrzavanje. Zapravo, bilo koju vrstu proteina kada zamrznete, razbije se stanični zid proteina, a sva voda iscuri iz njega. Dakle, završite s nečim što je puno više suho nego što bi inače bilo, pa tekstura nije dobra”, kaže on i napominje da suhoća nije toliko primjetna kod proteina koji imaju veći sadržaj masti poput brancina.
Začinsko bilje
Dana Bujalski, osobna kuharica za pripremu obroka kod kuće, male zabave i tečajeve kuhanja, voli koristiti začinsko bilje kako bi zašarenila jela koja priprema za sebe i svoje klijente. Međutim, ne bi se usudila kupiti smrznuto bilje.
“Mislim da začinsko bilje uvijek naglašava vaše obroke, posebno kada su svježi. Osobno, čak i ne volim sušeno bilje previše. Smrznuto bilje izgleda kao da su usitnjene i smrznute u male kockice. Uvijek sam se pitala tko ih kupuje!”, kaže ona.
Ne želite potrošiti novac na svježe bilje? Pokušajte ih uzgajati u svojoj kući kako biste ih mogli koristiti kad god vam zatrebaju, predlaže Bujalski.
Kruh
Iako bi smrznuti proizvodi od tijesta koje možete ispeći kod kuće mogli biti korisni, Bujalski kaže da bi izbjegla smrznuti gotovi kruh.
“Konzistencija se mijenja kada je kruh smrznut, a ako volite kruh, nema ništa bolje od svježeg kruha”, kaže Bujalski.
Jagode
Jagode se smatraju sezonskim od svibnja do srpnja, pri čemu je svibanj Nacionalni mjesec jagoda. Stoga, ako imate recept koji zahtijeva jagode, ali nisu u sezoni, možda biste razmislili o kupnji smrznutih. Ne preporučuje to Susan Irby, poznata kao Bikini Chef.
“Jagode, zbog svoje porozne prirode, postaju prenatopljene vodom i doslovno se raspadaju kada se zamrznu. Ne preporučujem upotrebu smrznutih jagoda čak ni u smoothiejima. Previše tekućine i kaše. Isto vrijedi i za recepte za kolač”, kaže ona.
Uvijek je dobra ideja kupovati voće kada je u sezoni, uključujući i jagode. Ali ako ih još uvijek želite kupiti ili već imate vrećicu smrznutih jagoda u zamrzivaču, razmotrite pripremu kompota od njih.
“Kompoti se mogu koristiti za preljeve za palačinke ili u desertima- Smrznuto voće također se može ukuhati i miksati te ga ubaciti u mousove.”, kaže instruktorica kulinarskih umijeća škole Auguste Escoffier, Sarah Gunderson.
Jakobove kapice
Kada je riječ o jakobovim kapicama prema Irbyju, koji je trenirao s poznatim kuharima u Italiji i Francuskoj, neki proizvođači smrznute hrane ubrizgavaju vodu u Jakobove kapice da bi ih učinili težima. To znači da mogu prodati manje u vrećici za višu cijenu.
“Bili ubrizgani dodatnom vodom ili ne, jakobove kapice, posebice zadržavaju vodu i, kada se kuhaju, mogu se smanjiti na pola veličine ili više i također mogu postati tvrde po teksturi”, upozorava Irby.
Umjesto toga, kupujte ih svježe!
Smrznute pljeskavice
Smrznute, već pripremljene pljeskavice za hamburgere mogu biti primamljive za nabaviti u trgovini kada se pripremate za roštilj u dvorištu. Ali trebali biste se oduprijeti tom iskušenju, kaže Adrian W. Corkill, glavni kuhar i suvlasnik City Post Chophousea u Georgetownu u Teksasu.
“Uvijek možete kupiti svježe mljevenu govedinu u trgovini—okus je mnogo bolji od smrznute”, kaže Corkill. “Dodajte svoje začine i uživajte!”
Deserti od kuhanog tijesta
Kuhani tijesto se ne drži dobro kad je zamrznuto. Uzmimo, na primjer, princes krafne. Kada se ispeku, dobiju “prozračnu hrskavu koricu”, objasnila je Gunderson, koja je također glavna slastičarka u svojoj ustanovi, Sal’s of Southern Pines. Nakon što se napune šlagom il slastičarska kremom s dodatkom šlaga, poprime mekanu, kremastu—ali još uvijek imaju hrskavu—vanjštinu. Ona kaže da smrznute princes krafne “nigdje” nisu tako dobre kao svježe.
“Smrznute princez krafne su mokra, gnjecavi i gumenasti prikaz onoga što bi prava verzija trebala biti”, kaže ona. A to vrijedi i za bilo koji drugi desert koji koristi kuhano tijesto, kao što su Éclairi.
Brokula
Prema Irbyju, smrznuta brokula je kašasta kada se kuha. Osim toga, problematična je s omjerom stabljika i cvjetova u vrećici brokule.
“Proizvođači daju uglavnom stabljike u smrznutom pakiranju, a stabljike su gumene i loše kvalitete”, kaže Irby.
Jessica Randhawa, glavna kuharica, kreatorica recepata, fotografkinja i spisateljica iza The Forked Spoon, otišla je dalje rekavši da je brokula delikatno povrće koje se “ne drži dobro u lancu zamrznute hrane”. Ona napominje da povrće iz te porodice gubi mnogo na okusu kada se zamrzne.
Što je još gore, osjetljivo povrće poput brokule ima tendenciju da izgubi svoje hranjive tvari kada se zamrzne, kaže Eric Sornoso, kuhar i izvršni direktor MealFan-a.
“Zamrzavanje može stvoriti kristale leda i razbiti stanice. To može smanjiti aktivnost vode i potaknuti gubitak hranjivih tvari. Dakle, kada konzumirate ovo smrznuto povrće, ne dobivate sve nutritivne prednosti”, kaže Sornoso.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu