Klaster generalna menadžerica za Hilton hotele u Hrvatskoj i direktorica društva Zagreb City Hotels, Josipa Jutt Ferlan, jedna je od vodećih figura u hrvatskom hotelijerstvu. Pod njezinim vodstvom Hilton se s tri svoja hotela u Zagrebu širi i na druge regije u Hrvatskoj.
Riječ je o Keight Curio by Hilton u Opatiji koji je otvoren ovo ljeto te Hilton hotelu Preko na otoku Ugljanu čije se otvorenje također pod brendom Curio Collection by Hilton očekuje do početka ljetne sezone 2025. godine.
Vezano za gore spomenute investicije, potiče se pitanje brendiranja malih boutique hotela od strane velikih hotelskih brendova. „Percepcija naspram takvih hotela izmijenila se iz više razloga, a najvažnija je spoznaja kako ti mali hoteli imaju sve predispozicije da funkcioniraju prema propisanim standardima brenda, a opet pričaju svoju priču koja se nametnula kao zanimljiva inovativna niša unutar poslovanja“, objašnjava Jutt Ferlan.
Kada je riječ o hospitality trendovima, sve veći broj gostiju od hotelskog smještaja očekuju lifestyle komponentu. Tako je Canopy by Hilton u Zagrebu prvi je službeni otvoreni lifestyle hotel u Hrvatskoj. „Pomicanje granica u ovom kontekstu znači da hotel nije taj koji nužno gostu diktira formu, već se prilagođava novim trendovima za goste koji žele boraviti u manje formalnom okruženju. To, naravno, ne znači manju kvalitetu.
Štoviše, brend uvijek garantira standardizaciju usluga koja je garancija kvalitete. Globalno gledajući, poslovanje se mijenja u svim sektorima, neke klasične forme više ne funkcioniraju, a hotelijerstvo kao izuzetno konkurentna grana industrije neprestano mora pratiti suvremene tijekove.“
Na pitanje o ulozi lokalne kulture i tradicije u brendiranju, Jutt Ferlan odgovara kako su upravo spajanje te dvije dimenzije bile nit vodilja kod sva tri hotela. U Canopy by Hilton hotelu, smještenom u srcu grada, ispričana je prava zagrebačka priča koja se očituje kroz zanimljiv detalj na uzglavljima kreveta koje krase drveni stilizirani grb Hrvatske s crkve Sv. Marka ili kroz dašak industrijskog dizajna koji se nadovezuje na restoran hotela naziva ReUnion – po uzoru na prvu tvornicu čokolade Union koja se nalazila baš na tom mjestu.
Keight Curio by Hilton, hotel s pet zvjezdica u Opatiji nastavlja priču o lokalnoj kulturi na drugi način, kroz dobro poznati opatijski luksuz i obiteljsko nasljeđe posebno istaknuto unutar hotelskog restorana Pierrot – čiju kuhinju opisuju kao balansiranje između izvrsnog bistroa i fine dininga. Hotel na Ugljanu, pak, potpuno je protkan lokalnom pričom koja fantastično povezuje izvorno dalmatinsko ozračje, mediteranski dizajn značajno povezan sa zadarskim arhipelagom.
Zanimljivo je kako se hotel nalazi na mjestu starog srušenog hotela u Preku koji je bio od iznimnog značaja za lokalnu otočku zajednicu. Ono što očekuje goste ovog prvog otočkog Hiltona izrazito je autentično iskustvo, prezentirano kao relax zona tišine i mira u okružju maslina, mediteranskog bilja te nudi sadržaje vezane uz sam kraj i njegove znamenitosti – objedinjeno u sve luksuzne pogodnosti koje jedan zahtjevan gost očekuje.