Posljednjih pet godina Baranja bilježi kontinuirani porast broja turističkih dolazaka i noćenja, što govori da se turizam ondje ne događa slučajno, već je rezultat promišljanja i kontinuiranog podizanja razine kvalitete proizvoda i usluga, proširivanja ponude i povećanja broja smještajnih kapaciteta. Veliki napori ulažu se i u promociju, koja je, ističe direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić, od krucijalne važnosti za privlačenje turista, ali na žalost financijska sredstva ne dopuštaju veći obim promocije koju ova destinacija definitivno zaslužuje.
Baranja je na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma proglašena najboljom ruralnom destinacijom, a nedavno su neki baranjski turistički dionici u Splitu dobili nagradu Simply the best. Po čemu je Baranja posebna u turističkom smislu i koliko se njezina turistička slika promijenila u posljednjih nekoliko godina?
Najveća posebnost Baranje je u iznimnoj gostoljubivosti Baranjaca. Svaki domaćin će za svog gosta u svakom trenutku izdvojiti veliki osmijeh, popiti s njim čokanjčić rakije uz ugodan razgovor. To je činjenica koju nam većina turista prvo kaže kada ih pitamo za dojmove. Uvijek je bitan doživljaj koji baranjska turistička ponuda nudi, od specifične gastronomije, seoskih domaćinstava, vrhunskih vina koja postaju sve prepoznatljivija u svijetu pa do prirodnih ljepota i pejzaža koji se pruža duž baranjske ravnice. Da sve ovo nisu samo puste priče dokazuju i brojne nagrade koje smo osvojili ove godine. Na Danima hrvatskog turizma Baranja je proglašena najuspješnijom ruralnom destinacijom u Hrvatskoj, a Richard Apel, vlasnik obiteljskog izletišta Tri mudraca iz Karanca, proglašen je najboljim domaćinom u seoskom domaćinstvu u kategoriji ''Čovjek ključ uspjeha''. U okviru 19. poslovno-turističke burze PUT održana je dodjela nagrada Simply the Best od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia, a u Baranju je otišlo čak tri nagrade. U kategoriji ugostiteljski objekti restoran vinarija Josić osvojila je nagradu za kvalitetu usluge, kreativnu ponudu tradicionalnih jela i vrhunskih vina u originalnom ambijentu tradicionalnog baranjskog vinskog podruma. U kategoriji smještajni objekti hotel Patria iz Belog Manastira je osvojila nagradu za kvalitetu usluge i kreativan pristup ponudi programa i sadržaja za aktivni odmor. U kategoriji osoba, Vladimir Škrobo – Bajo osvojio je nagradu za dugogodišnji kreativni doprinos sadržajnom oblikovanju turističkih sadržaja lokalne zajednice inspiriranih tradicijom i običajima Baranje.
30 posto
povećao se broj noćenja i dolazaka turista u tri ljetna mjeseca
Na stranicama TZ Baranje simpatično piše da "sve baranjske aktivnosti na otvorenom u kombinaciji s probranim okusima zdrave hrane redovito završavaju u krevetu". Koliko kvaliteta smještajnih kapaciteta prati potrebe gostiju, događa li se u tom segmentu povećanje broja noćenja i dana boravka?
Nakon dobrog obroka uvijek valja i malo prileći, a Baranja je poznata po bogatoj gastronomiji – zato je ovo i logičan slijed događanja. Smještajni kapaciteti su kod nas dosta specifični jer ih se većina nalazi u sklopu seoskih domaćinstava pa je vrlo uobičajeno da prespavate u starim ušorenim kućama, u sobama kakve su imale naše bake. Naravno, sve su sobe prilagođene određenim uvjetima i standardima, ali nude autohtoni doživljaj. Na području Turističke zajednice Baranje nalazi se 495 kreveta u 48 smještajnih objekata. Važno je napomenuti da ova brojka iz godine u godinu raste, a u najavi je otvorenje dodanih 100-tinjak kreveta. U globalu kvaliteta smještajnih kapaciteta prati potrebe gostiju, a od velike pomoći u podizanju ove razine su i sufinanciranja kroz natječaje Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice. Kao što sam spomenuo u prethodnom odgovoru, posljednjih pet godina bilježimo porast turističkih noćenja i dolazaka, a vrlo je važna činjenica da smo ove godine u tri ljetna mjeseca zabilježili porast od 30% što je vrlo neuobičajeno za kontinent u ovo doba godine jer većina turista tada odlazi na Jadran. Očito je da se trendovi u turizmu mijenjaju te da turisti traže nove destinacije, drugačije i koje ne moraju biti vezane za more.
Imate široku ponudu sadržaja i aktivnosti, primjerice mogućnost adrenalinskog doživljaja s Adventure Teamom. Koji su to sadržaji koji privlače goste i kako njima produljujete sezonu?
S obzirom na bogatstvo prirode koje se nalaze u Baranji cilj nam je da i naši turisti osjete i upoznaju njezine čari. Upravo je Richard Apel jedan od pionira ovakve vrste turizma u našim krajevima. U suradnji s ekipom iz Paintball & Airsoft Raptora organiziraju adrenalinske off road vožnje džipovima, quadovima, paintball, veslanje, šetnje po šumi i sl. Dakle, imamo ponudu za sve tipove gostiju pa tako i za ljubitelje adrenalina. Ponekada se neki samo nasmiju kada im kažemo da se naše adrenalinske vožnje održavaju na Banovom brdu čija je visina svega 244 metra, ali se ugodno iznenade kada prođu stazu i kada se uvjere da naša ''planina'' (kako ju od milja zovemo) i nije tako bezazlena. Također, polako se razvija i birdwatching što uvelike podržavamo jer smatramo da je to tržište koje je nama jako atraktivno s obzirom na PP Kopački rit koji broji 293 vrste ptica i činjenicu za u svijetu postoji veliki broj osoba koji se bave birdwatchingom. Eko centar Zlatna Greda koja se nalazi skrivena u šumi nudi dodatnu adrenalinsku i rekreativnu ponudu poput vožnje kanuima, umjetne stijene i adrenalinskog parka, šetnje poučnim stazama koje vode kroz šumu i mnoge druge aktivnosti.
Eno-gastro ponuda je nezaobilazna u zaokruženoj turističkoj priči, a vaš je moto "Prirodno i zdravo". Što je baranjska verzija slanih inćuna i što biste još izdvojili od vaše originalne gastro ponude?
Sa sigurnošću možemo potvrditi da se iz Baranje ne može otići gladan. Bilo da ste vegetarijanac ili mesojed zaista će se za svakoga nešto pronaći, naravno za prste polizati. Možemo reći da su slani inćuni verzija naših čvaraka koji su dakako neizostavni na baranjskim stolovima uz kulen, kobasicu i slaninu. Gosti koji nas posjete zaista budu u velikom problemu ili dilemi što prije uzeti jer zaista sve je jako ukusno. Zbog blizine Mađarske i naša gastronomija poprimila je mađarski štih, točnije mljevenu papriku koja se miješa u većinu naših jela. A neka od njih su perkelti od divljači ili ribe, fiš paprikaši, čobanci i grah u glinenim ćupovima.
Kako će izgledati ove godine Advent u Baranji? Zbog čega vrijedi doći u vašu zimsku bajku?
Možemo se pohvaliti da smo već petu godinu organizatori Adventa u Baranji koji se s početne dvije lokacije proširio na četiri lokacije pa se tako svakog adventskog vikenda naš božićni sajam seli na drugo mjesto. Prva nedjelja započinje u Petlovcu, potom u Dardi, Kneževim Vinogradima i završava u Belom Manastiru. Svaka adventska nedjelja s novom lokacijom donosi svoju novu i posebnu priču. Mnoštvo izlagača domaćih i prigodnih proizvoda dio su ove sajamske priče. Brojni zborovi, plesne i kazališne skupine izmjenjuju svoje točke na pozornici koja nalikuje na božićne sajmove u malim američkim gradovima koje gledamo u filmovima. Žive jaslice, kuhano vino ( a Baranja je poznata vinska regija), kobasice u kupusu, kamini i slama uz koje se svi mogu ugrijati, romantične vožnje kočijom, puštanje lanterni u jezero i u nebo, božićni sajam u dvorištu dvorca obitelji Esterhazy samo su dio detalja koje nudi naša božićna bajka. Prvi put u Belom Manastiru imamo i veliki koncert. Estradna zvijezda Ivan Zak će 23. prosinca prvo pjevati djeci u Etnološkom centru baranjske baštine, a navečer će se njegov glazbeni spektakl preseliti na Trg slobode. Ove godine se možemo pohvaliti da će naš jedini baranjski grad ove godine dobiti i veliko klizalište koje će zasigurno dodatno začarati ovu priču. Svaka adventska priča u svijetu je slična, a opet vrlo različita jednostavno morate doći i doživjeti ju, jer Baranja nudi doživljaj u svako doba godine.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu