Apsolutni rekorder: Jedan Hrvat dostavom je naručio kebab svaki drugi dan

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2024. u 12:42
Foto: Glovo

Kebab je posljednjih godina postao izrazito popularan u Hrvatskoj.

Povodom Svjetskog dana kebaba, Glovo, jedna od vodećih svjetskih platformi za dostavu više kategorija proizvoda, predstavlja najnovije trendove konzumacije kebaba u Hrvatskoj. Prema podacima, Hrvatska se nalazi na 5. mjestu među 23 zemlje u kojima Glovo posluje po broju dostavljenih kebaba te na 2. mjestu u regiji jugoistočne Europe.

Zagreb predvodi po konzumaciji kebaba, čineći 70% ukupnih narudžbi kebaba u Hrvatskoj, a slijede Split i Varaždin. Rijeka je pokazala najveći rast u narudžbama kebaba u odnosu na prethodnu godinu, dok Varaždin ima najveću učestalost narudžbi, s prosjekom od 3,2 narudžbe kebaba po korisniku.

Zanimljivo je da je, četvrtak, 14. ožujka 2024., bio dan s najviše naručenih kebaba, s prosjekom od 1,5 kebaba po minuti, što je najviši zabilježeni broj u proteklih godinu dana. Ovaj porast narudžbi pratili su 28. lipnja 2024. i 15. ožujka 2024. kao sljedeći najviši dani po konzumaciji kebaba.

Proljeće je godišnje doba s najizraženijom željom za kebabima među Hrvatima, dok se lipanj 2024. ističe kao mjesec s najintenzivnijom potražnjom za kebabima, nadmašujući sve druge mjesece u proteklih godinu dana.

Večernji sati, posebno oko 20 sati, pokazali su se kao najpogodnije vrijeme za narudžbe kebaba. Ovaj trend ističe sklonost prema kebabima kao večernjem obroku, s 36% narudžbi kebaba isporučenih između 18 i 21 sat. Najpopularniji dan dan u tjednu za dostavu kebaba je petak, a slijede ga četvrtak i srijeda.

Zanimljivosti o korisnicima Glova u Hrvatskoj uključuju jednog posebnog ljubitelja kebaba iz Zagreba koji je u proteklih 12 mjeseci naručio 178 kebaba, u prosjeku jednu narudžbu svaka dva dana. Najskuplja narudžba kebaba u protekloj godini iznosila je 108 eura, iz restorana u Splitu, a najveća pojedinačna narudžba sadržavala je 17 kebaba u Osijeku.

U proteklih 12 mjeseci, glavni partner za prodaju kebaba putem Glova u Hrvatskoj je Ali Kebaba, koji je također treći najveći partner za prodaju kebaba na globalnoj razini u Glovo mreži. Korisnici aplikacije Glovo u Hrvatskoj jedini imaju pristup izuzetno popularnim proizvodima koje nudi Ali Kebaba, uz brzu dostavu na kućni prag za manje od 35 minuta. Osim toga, ove dvije tvrtke najavljuju novo proširenje svog partnerstva. Nakon desetljeća u Zagrebu i pokrivanja cijelog grada, Ali Kebaba se proširio na Zaprešić i Split s jednom lokacijom, s planovima za otvaranje novih lokacija u Zagrebu i drugim gradovima tijekom 2024. godine.

Kebab je posljednjih godina postao izrazito popularan u Hrvatskoj. Otvaranjem novih restorana, postao je omiljen izbor kako među domaćim stanovništvom tako i među turistima kojeg često naručuju putem aplikacije Glovo.

Komentirajte prvi

New Report

Close