Funkcija jetre je između ostalog i čišćenje organizma od toksina, pomoć u probavljanju, skladištenje vitamina i minerala, kao i sinteza proteina. Ovaj vrlo važan organ ima jedinstvenu sposobnost da se regenerira nakon oštećenja, ali ipak nije neuništiva, a izbor hrane i pića znatno utejče na njeno zdravlje.
Puno je namirnica bogatih hranjivim supstancama koje blagotvorno djeluju na jetru, a jedna posebno važna grupa namirnica je povrće.
Cikla
Istraživanja pokazuju da sok od cikle sprječava bolesti pomažući jetri da obavlja svoje funkcije. Trenutni podaci ukazuju na to da određeni antioksidansi koji se nalaze u cikli, zvani betalaini, imaju antikancerogena i protuupalna svojstva.
Brokula
Specifične hranjive supstance koje se nalaze u povrću kakvo je brokula posebno su korisne za zdravlje jetre. Brokula se može jesti sirova ili kuhana, može biti i dodatak raznim jelima od tjestenine ili salatama, a može se poslužiti i kao prilog.
Prokulice
Prokulica je posljednjih godina postao vrlo popularna, a za to postoji dobar razlog. Osim što može poboljšati probavu i osigurati velike količine vitamina i minerala, sadrži i biljne spojeve koja podržavaju rad jetre. Prokulice se najčešće jedu pečene, pirjane ili kuhane na pari.
Lisnato povrće
Ova grupa povrća uključuje kelj, špinat, blitvu i zelenu salatu, a prepuna je antioksidansa, koji štite tijelo od opasnih slobodnih radikala. Nedavna studija otkrila je da konzumiranje sirovog špinata smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre, prenosi Index.hr
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu