Gljive za doručak? Evo jedne zabavne ideje! Ne toliko da odbije one koji se ujutro kunu samo u slano, koliko bi mogla iznenaditi ljubitelje žitarica ili peciva umočenih u kavu. Ponekad je potrebno izaći iz svoje zone komfora, i skrenuti s utabane staze? Odabirom gljiva za prvi obrok u danu činite upravo to, a dobro je i za figuru!
I to s dobrim razlogom: konzumiranje gljiva, lisičarki, smrčaka ili bukovača za doručak zaustavlja žudnju i nepotrebno grickanje između obroka, piše Grazia, a prenosi City magazin.
Zašto gljive treba jesti za doručak?
Ovo nam poručuju rezultati znanstvenog istraživanja objavljenog u časopisu Appetite, koje gljive predstavlja kao čudotvoran lijek protiv pretjerane proždrljivosti. Zaključak istraživača sa Sveučilišta u Minnesoti iza ovog izvještaja je sljedeći: doručak koji se dijelom sastoji od gljiva jednostavno se pokazao kao zasitniji od doručka baziranog na mesu, ribi ili jajima.
“Prethodne studije o gljivama sugeriraju da bi mogle biti zasitnije od mesa, ali taj učinak do sada nije proučavan s ekvivalentnim količinama proteina”, rekla je profesorica Joan Slavin, istraživačica na polju zdravlja crijeva, koja je pridonijela ovoj studiji.
Kako bi proveli svoje istraživanje, stručnjaci su pozvali 32 dobrovoljca (17 žena i 15 muškaraca) da deset dana konzumiraju dvije vrste doručka. Prvi je uključivao 28 grama mljevene junetine, dok je drugi zamijenio proteine s 226 grama šampinjona. Na kraju ovog eksperimenta, sudionici su ispitivani o stanju sitosti, u pravilnim intervalima, tijekom jutra. Također, imali su zadatak da bilježe količine hrane koju su tada konzumirali za ručak. Rezultat: zadovoljniji su bili oni čiji je doručak uključivao gljive. Stoga, prirodno su bili u manjem iskušenju da jedu užinu ili pretjeraju prilikom idućeg obroka.
Gljive- saveznik mršavljenja i zdravlja
Mora se reći da su gljive jedna od onih super namirnica, koje treba jesti što češće. Niskokalorične su, ali bogate hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima i prirodnim proteinima. Puno dobrih stvari koje gljive čine vjernim saveznikom za mršavljenje. Pogotovo jer imaju još čitav niz blagodati za zdravlje. Dokazano je da redovna upotreba gljiva može pomoći u smanjenju rizika od raka i jačanju imunološkog sustava.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu