Sićušne sjemenke smeđe boje, poznato kao sjemenke lana, postalo je izuzetno popularno u posljednje vrijeme. Cijenjena superhrana poznata je po visokom sadržaju hranjivih tvari i izuzetnim zdravstvenim pogodnostima, piše Aktivni.si., a prenosi City magazine.
Bogate omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i lignanima, ove sitne sjemenke potiču probavu, smanjuju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i raka. Pored toga, ove sjemenke mogu pomoći da se ubrza proces gubitka težine. Mnogi ljudi koji žele otopiti kilograme, u svoju prehranu dodaju sjemenke lana. Međutim, da biste izvukli maksimum iz ovih sjemenki, morate ih konzumirati na pravi način. Blagi okus i hrskava tekstura čine laneno sjeme svestranim sastojkom. Osim toga, hranjive tvari kojima je bogato pružaju mnoge pogodnosti za naše zdravlje.
Što su to sjemenke lana?
Sjemenke lana potiču od biljke lana, koja naraste oko čak dva metra. Vjeruje se da je prvi put kultiviran u Egiptu, međutim danas je rasprostranjen širom svijeta. Ove sjemenke koristi se od početka civilizacije i od tada je postalo uobičajeni i funkcionalni sastojak hrane, što znači da može koristiti određenim funkcijama ili općem zdravlju vašeg tijela. Napominje se da su jedan od najboljih izvora ALA (alfa-lipoične kiseline), koja je vrsta omega-3 masne kiseline.
Poznato je da su sjemenke lana jedan od najbogatijih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina i da sadrži približno 100 puta više lignana za borbu protiv raka, za razliku od drugih namirnica. Sjemenke lana pokazale su se kao sjajan borac protiv raka dojke i prostate, odličan regulator kolesterola, triglicerida i šećera u krvi.
Mljevene ili cijele sjemenke lana?
Razumije se da i mljevene i cijelo sjemenke lana dobro utječe na naš organizam, međutim stručnjaci navode da bi mljevene sjemenke mogle biti bolje od cijelih.
Prema školi znanosti o prehrani i politici Sveučilišta Tufts, mljevene sjemenke lana lakše su za tijelo kada je u pitanju probava, Razlog tome je vanjska ljuska sjemenki lana koja se ne može rastoptiti u vodi. Samim tim cijeli lan ne može proizvesti toliko hranjivih tvari.
Sjemenke lana za gubitak kilograma
Ako želite izgubiti ili kontrolirati svoju težinu, sjemenke lana će povesti glavnu riječ u vašoj prehrani, što je najčešće uvjetovano visokim sadržajem vlakana. Vlakna vam pomažu da se osjećate sito, što dovodi do unosa manje dnevne količine kalorija. Drugim riječima, sjemenke lana potiče suzbijanje apetita.
Ako vas mori potreba za grickanjem između obroka, sjemenke lana može biti odličan kandidat za to. Budući da su sjemenke lana vrlo bogate topivim vlaknima, usporavaju probavu i pokreću različite hormone koji kontroliraju apetit. Zbog toga vam sjemenke lana odaju dojam sitosti i pomažu vam da izgubite težinu.
Dobar izvor proteina
Proteini su važan građevinski blok kostiju, mišića, hrskavice i kože. Sjemenke lana su i odličan izvor visokokvalitetnih biljnih proteina. Jedna žličica sjemenki lana na sadrži skoro dva grama proteina, što sjemenke lana čini pogodnim izborom za one koji traže alternativu izvorima životinjskih proteina. Dodavanjem sjemenki lana u salatu ili smoothie možete povećati unos proteina.
Sjemenke lana su je bogat izvor omega-3 masnih kiselina
Konkretno, sjemenke lana bogate su ALA kiselinom, vrstom esencijalne masne kiseline koju vaše tijelo ne može proizvesti. Jedini način da se dobije je putem hrane.
Općenito govoreći, pokazalo se da konzumiranje omega-3 masnih kiselina smanjuje upale u tijelu, što može spriječiti pojavu kroničnih bolesti. ALA je posebno povezan sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti.
Sjemenke lana sadrže polinezasićene masti koje su zdrave za srce
Dobre masti koje se nalaze u sjemankama lana mogu biti od velike koristi nima sa srčanim oboljenjima. Povezano s mnogim blagodatima za zdravlje srca, sjemenke lana mogu sniziti krvni tlak, trigliceride, loš kolesterol i upale u tijelu. Također, omega-3 masne kiseline koje su povezane s nekoliko zdravstvenih prednosti.
Sjemenke lana kao pomoć prilikom probave
Sjemenke lana su poznate kao prirodni laksativ koji može potaći probavu i pomoći ljudima koji imaju problema sa zatvorom. Utvrđeno je da laneno sjeme dodano pekarskim proizvodima smanjuje simptome zatvora i razinu glikemije i lipida kod ljudi s dijabetesom tipa 2.
Pored toga, sjemenke lana pokazalo se imaju i pozitivan efekt na mikrobiom crijeva tijekom probave, vraćanjem bakterijske flore u crijevima.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu