Poslovni vikend
Lifestyle

67 Pall Mall: Londonski elitni vinski klub koji je osvojio svjetsku pozornicu

Slogan “stvoren od vinoljubaca za vinoljupce” vrlo uspješno živi od 2015. godine kada je 67 Pall Mall otvorio svoja vrata u srcu povijesnog St.Jamesa.

Daniel Čečavac
15. travanj 2025. u 10:59
The Clubroom na prvom katu kluba otvoren je od ranog jutra i članovima nudi ležerniji prostor za sastanke i druženja/PAUL WINCH-FURNESS

Što povezuje London, Singapore i Švicarski skijaški resort Verbier? Visoki lifestyle na ovim lokacijama predstavlja svoj puni smisao – luksuz, ekskluzivu i diskreciju. Omiljena su to mjesta aristokratskih obitelji, čelnih businessmena i celebritya. Igralište sa najskupljom travom i zlatnom kapijom. Igra se jako, i troši se jako – bez kompromisa. Butik dućani elitnih brendova, bespoke krojačke radnje i Michelin restorani na svakom su koraku. No osim bogate klijantele i raskošne ponude, ovdje će putnici svijeta imati na raspolaganju svoj vinski hram za meditaciju najvišeg stupnja.

67 Pall Mall: created by wine lovers for wine lovers

Slogan “stvoren od vinoljubaca za vinoljupce” vrlo uspješno živi od 2015. godine kada je 67 Pall Mall otvorio svoja vrata u srcu povijesnog St.Jamesa, svega nekoliko metara od čuvene Engleske vinoteke Berry Bros. & Rudd. Klub je osnovao bivši bankar i kolekcionar vina gospodin Grant Ashton, s vrlo jasnim ciljem, okupiti ljubitelje finih vina i ponuditi im ista u širokoj ponudi po razumnim cijenama. Deset godina kasnije, 67 Pall Mall čini elita vinoljubaca dok klub raspolaže sa jednom od najopsežnijih vinskih karti u svijetu.

U klubu postoji 5000 luksuznih čaša marke Zalto. A ukoliko želite donijeti svoju bocu vina u klub, trošak naknade otvaranja to jest čeparine, iznosit će trideset funti za standardnu butelju vina od 750 mililitara.

A uz onaj Londonski, tu su još i podružnice kluba u Singaporeu, Švicarskoj te uskoro u Francuskoj i Australiji. U suštini, 67 Pall Mall prva je grupa luksuznih vinskih klubova u svijetu za privatne članove – i to funkcionira besprijekorno. Njihovi klubovi su proaktivne platforme na kojima će se istomišljenici susresti i uživati u finim vinima. I nije to ništa slučajno, jer i sam začetnik kluba u Londonu gospodin Ashton, želio je podijeliti svoju vinsku kolekciju s drugim ljudima, ali i kušati druga svjetska vina po pristojnim cijenama.

Jer bilo da se radi o vinskim entuzijastima i početnicima ili ultra profesionalcima kao što su oni sa Master of Wine titulom, 67 Pall Mall predstavlja arenu istomišljenika od kojih svi imaju jednak tretman. Premda klub predstavlja jedno luksuzno iskustvo, dostupna ponuda vina, naručito onih na čašu, rezultirat će troškovno pristupačnom potrošnjom. To sve znači da 67 Pall Mall u odnosi na druge privatne klubove teži ka pristupu jednakosti i druželjubivosti nad luksuzom i ekskluzivnošću.

Bilo da se radi o vinskim entuzijastima ili ultra profesionalcima kao što su oni s Master of Wine titulom, 67 Pall Mall predstavlja arenu istomišljenika od kojih svi imaju jednak tretman/PAUL WINCH-FURNESS

Koncept članstva

Pristup članstva klubu otvoren je svima. Međutim, jedini uvjet je da potencijalni član zauzima jednak sustav vrijednosti i ponašanja kao što je to slučaj samog kluba – strast, autentičnost i promicanje kulture. Za članstvo, potrebni su predlagatelj te izvršitelj, oboje članovi kluba koji će predložiti, odnosno provesti nečije članstvo. Članstva se temelje na periodu od godinu dana. Pojedinici mogu birati članstvo u više kategorija, ovisno za koju su kvalificirani. Primjerice, generalna cijena godišnje članarine iznosi dvijeipoltisuće funti, za one ispod tridesetipet godina tisućušestoipedest funti, dok za vinske profesionalce tisućudvjestopedest funti.

U slučaju da ste postali članom Londonskog 67 Pall Malla, ujedno postajte i član njihovog globalnog portfolia klubova ali i onih budućih lokacija. Neslužbena informacija je da 67 Pall Mall globalno broji oko 10.000 članova. Ovakva brojka sugerira dvije stvari, najprije uspješnost koncepta franšize te golemi benefit za članove u pogledu kušanja, edukacije i možda najbitnije, networking okružja u kojem i vinar, sommelier, chef, uvoznik te vinski autor, sjede skupa za istim stolom nekoliko sati. Rezultat? Zasigurno veći i kvalitetniji od diskusije na socijalnim mrežama – jer valja izaći na ulicu po onu pravu dozu informacije i znanja.

Grant Ashton bivši bankar i kolekcionar vina, osnovao je 67 Pall Mall 2015. godine/PD

Beneficije zbog kojih je lista članova sve veća

No što kada se postane članom? Koje su opcije i što očekivati? Najprije i ono najbitnije za vinoljupce, 67 Pall Mall u Londonu raspolaže sa impresivnom vinskom listom od čak 5.000 etiketa iz četrdesetidvije zemlje od kojih je nevjerovatnih 1.000 vina na čaše. U vinskom podrumu kluba trenutačno se nalazi oko 30.000 boca vina. I ne radi se tu samo o najfinijim vinima svijeta, već i onim cjenovno više pristupačnim. Marže na vinima su vrlo pristojne, gotovo minimalne, a upravo godišnjim članarinama klub minimalizira troškove nabave i cijene vina. U pravilu, u većini Londonskih restorana marže na vinima će biti puta četiri, pa čak i puta pet u strogom centru na ekskluzivnijim mjestima.

Da bi naglasili težinu ove vinske karte, ovdje se radi od svega tek nekoliko opsežnih vinskih karti u svijetu koje možete nabrojati na prste jedne ruke. Od najraritenijih edicija šampanjaca, čarobne Burgundije, odležanog Bordeauxa i vina Novog svijeta – stručna artiljerija osoblja od čak devetnaest sommeliera osigurat će besprijekoran servis i ugođaj. Tako član kluba skrolajući putem ipada može dobiti sve informacije vezane za izbor vina, uključujući opise, recenzije i zanimljivosti pojedinog proizvođača.

67 Pall Mall u Londonu raspolaže s impresivnom vinskom listom od čak 5000 etiketa iz 42 zemlje od kojih je nevjerovatnih 1000 vina na čaše/PD

Tim vinskih profesionalaca je fantastičan. Ronan Sayburn Master Sommelier, nekadašnji dugogodišnji head sommelier kluba danas je CEO za Court of Master Sommeliers, uz Masters of Wine, najviše vinske institucije vinske naobrazbe. Danas tu funkciju obnaša dankinja Kathrine Larsen-Robert MS koja svakodnevno obogaćuje vinsku kartu te daje jasne instrukcije velikom timu osoblja.

Nevjerovatan je podatak da u klubu postoji 5.000 luksuznih čaša marke Zalto. Inače ručno rađenih Austrijskih čaša kojima se cijena kreće između četrdesetipet i pedeset eura. A ukoliko želite donijeti svoju bocu vina u klub, trošak naknade otvaranja to jest čeparine, iznosit će trideset funti za standardnu butelju vina od sedamstopedeset mililitara, šezdeset funti za magnum ili stodinudvadeset funti za dupli magnum. Članovi također mogu u klubu pohraniti svoja vina na duže vrijeme i to čak do stotinuidvadeset boca po godišnjoj cijeni od trideset funti za kutiju od dvanaest boca.

Takvom praksom staje se na kraj neadekvatnom čuvanju vina, da li u garaži vlastitog doma, nekakvoj ostavi ili prevlažnom i prljavom podrumu koji će utjecati na degradaciju etikete, čepa i vina. Sve su to neki od benefita koji su na raspolaganju članovima kluba. Prema riječima Helen Maclean, direktorice marketinga Londonskog 67 Pall Malla, “od trenutka ulaska člana u klub i javljanja na recepciji, pa sve do kontakta sa timom sommeliera i uživanja u čaši vina i hrani, osoblje kluba je u svakom trenutku na raspolaganju na najvišoj razini ugostiteljstva”.

Od doručka do večere, članovi kluba mogu nenajavljeno doći u klub te uživati u ponudi. Također, u Members’ lounge prostoriji kluba mogu dovesti do maksimalno pet osoba koje nisu članovi, pod uvjetom da su starije od osamnaest godina. Preko vikenda tokom dana i djecu.

Članovi mogu odabrati širok izbor a la carte jela za ručak ili večeru,
od Petrossian kavijara i Carlingford kamenica pa sve do svježe ribe i 28 dana odležanog Angus filea posluženom u Périgueux umaku/PD

I hrana mora pratiti vino

Trenutačni chef kluba je Dan Page čija je karijera imala ključnu ulogu u dobivanju druge Michelin zvijedice malteškog restorana ION Harbour by Simon Rogan.

U prizemlju kluba nalazi se takozvani Members’ lounge u kojem članovi mogu odabrati širok izbor à la carte jela za ručak ili večeru, od Petrossian kavijara, Carlingford kamenica i bijelih šparoga doline rijeke Loire, pa sve do svježe ribe, janjećeg buta i dvadesetiosam dana odležanog Angus filea posluženom u Périgueux umaku.

Za više ležerniji ambijent, bilo za kraći sastanak ili druženje, The Clubroom prostorija također nudi opciju hrane uz klasike kao što su škotska jaja Burford Browns, burger i croque-monsieur sa tartufima. Na istoj etaži The Clubrooma, nalazi se takozvani the naughty corner, bar sa finim žesticama i pićima svijeta.

Rapsodija događanja

No tu 67 Pall Mall priči nije kraj. Klub također raspolaže sa tri prostorije za privatna druženja do dvanaest ili dvadesetičetiri osobe, odnosno za osamdeset ljudi ukoliko se radi o stojećem eventu, kao što je primjerice vinsko promenadno kušanje. Članovi kluba tako unaprijed mogu bez ikakvog dodatnog troška rezervirati jednu od prostorija za svoje potrebe.

Također, ne naplaćuje se korištenje čaša, stolova i stolnjaka, pljuvačnica, leda i slično. U St. James’s prostoriji klub često organizira masterclass radionice, prezentacije, večere uparivanja hrane i vina, glazbena i druga događanja. “Kroz godinu dana u svim našim klubskim prostorijama održimo između dvjestodeset i dvjestočetrdeset evenata”, dodaje Maclean. Početkom prošle godine, osobno sam i prusustvovao masterclassu engleskih pjenušaca, koji je okupio pedesetak profesionalaca, gdje se kušalo šesnaest vrhunskih pjenušaca sa jugoistoka Engleske.

The Members’’ lounge sa svojim visokim i elegantnim prozorima okrenutim prema jugozapadu, nudi spektakularan gastronomski ugođaj uz pogled na St. James’s palaču/PD

Od Londona pa do Hong Konga

Globalo širanje 67 Pall Malla započeto je koncem 2021. godine sa otvaranjem kluba u Švicarskom Verbieru u neposrednoj blizini poznate vinogradarske regije Valais. Obzirom da je klub smješten u srcu Alpa i skijaškog resorta, ovdje je članovima uz široku ponudu hrane i vina, dostupna teretana i joga studio. Iza Verbiera uslijedilo je otvaranje kluba u Singaporeu u Shaw Centre sa najopsežnijom vinskom kartom Azije od 6.000 vina i kolekcijom od četiristoitrideset etiketa whiskya.

Na čelu Azijskog kluba stoji Master of Wine Richard Hemming, koji je nedavno napisao knjigu o uparivanju Azijske hrane i vina. Buduće lokacije klubova osigurane su u mjestima poput Bordeauxa i Beaunea u Francuskoj te Melbournea u Australiji, dok su otvorene prijave za en primeur članstva u Hong Kongu. Sve ovo potvrđuje uspješan poslovni model te želju vinskih kozumenata za intimniji pristup uživanja vina i osjećaj pripadanja zajednici istomišljenika.

Ova godina posebno je važna za Londonski klub koji će proslaviti desetu godišnjicu osnivanja. “Ove godine započinjemo sa proslavama od kojih će ona prva biti ljetni party, koji će se održati u srpnju u Westminster College Gardensu. Uz devetsto naših članova iz svijeta, ugostit ćemo i neke od poznatih vinara i vinskih stručnjaka koji su nam bili podrška u ovom desetogodišnjem putovanju. U mjesecima nakon, organizirat ćemo serije masterclassova sa renomiranim ličnostima, dok ćemo u listopadu izdati posebno izvješće vinskih trendova koji su utjecali na svijet finih vina od našeg osnutka. Proslavu godišnjice, završit ćemo u prosincu sa gala događanjem u našem Londonskom klubu”, kaže Maclean.

67 Pall Mall prva je grupa luksuznih vinskih klubova u svijetu za privatne članove/PD

New Report

Close