10 zanimljivosti o pomfritu koje možda niste znali

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2014. u 13:33
Foto: Thinkstock

Prženi štapići od krumpira postali su nacionalna delicija koju redovito jede 95 posto Belgijaca.

Iako je krumpir u Belgiju došao već u 16. stoljeću, od početka 19. stoljeća prženi štapići od krumpira postali su nacionalna delicija koju redovito jede 95 posto Belgijaca, a popularan je i u mnogim drugim svjetskim zemljama.

Pomfirt je kroz godine postao i zaštitni znak mnogih lanaca brze prehrane, a ovo su neke od zamiljivosti o popularnim krumpirićima koje možda niste znali:

1. Svađa Belgije i Francuske
Iako se zovu "francuski krumpirići", Belgija tvrdi da je pomfrit njihovo otkriće pa ga tako žele zaštititi kao kulturnu baštinu. Treći pak tvrde da je pomfrit nastao u Španjolskoj.

2. McDonald's kao zaštitni znak
Oko sedam posto krumpira uzgojenih u SAD-u završi u ponudi McDonalds'a. Najpoznatiji fast food lanac također proda više od trećine krumpirića svih restorana u Americi godišnje.

3. Popularan u SAD-u
Prosječni Amerikanac godišnje pojede 13 kila pomfrita.

4. "Gladni" Belgijanci
Iako se u Sjedinjenim Američkim Državama ukupno pojede najviše pomfirta, statistika po stanovniku pokazuje da ga najviše voli Belgijanci.

5. Svjetski prvak
Ed  Jarvis 1995. godine pojeo je dvije kile pomfrita u šest minuta i tako postao svjetski rekorder ovog neobičnog natjecanja.

6. Muzej u Bruggesu
U belgijskom gradiću Bruggesu postoji muzej pomfrita. To je ujedno prvi i jedini muzej te vrste na svijetu.

7. Manifestacija
Svake godine u Sjevernoj Dakoti održava se kulinarska pomfrit manifestacija. Prije dvije godine na njoj se pojelo oko 2.300 kilograma krumpirića.

8. Mnogo soli
Zbog velikog udjela soli u pomfritu, često konzumiranje može imati loše učinke na zdravlje.

9. Masnoća
Osim soli, prženi krumpirići sadrže i mnogo masnoće pa stalna prehrana pomritom može uzrokovati debljanje.

10. Vitamini
Dobra strana pomfrita je što sadrži vitamnin B6 koji je neophodan za preradu proteina iz hrane.

Izvori: DailyMeal i PostiveMed

Komentirajte prvi

New Report

Close