ZAMP prošle godine uprihodio gotovo 24 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2024. u 14:45
Foto: ZAMP

Najveći rast prihoda autora zabilježen je u kategoriji koncerata.

Na valu iznimno bogate koncertne aktivnosti i punog zamaha turizma i ugostiteljstva, 2023. godina je za hrvatske autore bila najuspješnija do sad, uz rekordan iznos prihoda od autorskih prava – zaključak je to upravo objavljenog poslovnog izvješća stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja.

Od prodaje glazbenih licenci za djela 11 tisuća domaćih i više od 130 tisuća stranih autora, HDS ZAMP je ostvario ukupne prihode u iznosu od 23.834.761,14 eura što predstavlja rast od 8,93 posto ili gotovo 2 milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći rast prihoda autora zabilježen je u kategoriji koncerata (40,3%) i priredbi (24,4%) čime je 2023. godina ostvarila novi rekord u prihodima autora od autorskih prava na koncertima, festivalima i priredbama. Podsjetimo, HDS ZAMP je za proteklu godinu obradio čak 38.043 glazbenih događanja koja su se prosječno odvijala na više od 104 različita mjesta svakog dana u Hrvatskoj!

Značajan rast od čak 52,85% bilježe i autorski honorari od online i digitalnih prava što je, između ostalog, i rezultat učinkovitog licenciranja te potpisanih ugovora HDS ZAMP-a s gotovo svim značajnim svjetskim glazbenim servisima, Video-on-Demand i UGC platformama koje svoje usluge nude na hrvatskom tržištu. S trenutnim udjelom većim od 10% u ukupnim prihodima od autorskih prava, streaming je na odličnom putu da uskoro prestigne udio prihoda od klasične diskografije i nosača zvuka iz “zlatnog doba” prodaje fizičkih nosača zvuka s kraja devedesetih i početka dvijetisućitih godina. Služba je objavila i grafiku na kojoj se jasno vidi velika i dugo čekana smjena tih dvaju izvora prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close