Zaklada Adris: U 18. natječajnom ciklusu više od 400 tisuća eura za izvrsnost i znanje

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2024. u 14:11

Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, za projekte i stipendije iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota u ovom je natječajnom ciklusu izdvojila više od 400 tisuća eura.

Odlukom Zakladne uprave o dodjeli donacija i stipendija, zatvoren je ovogodišnji, osamnaesti donacijski ciklus Zaklade Adris. Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, za projekte i stipendije iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota u ovom je natječajnom ciklusu izdvojila više od 400 tisuća eura.

Na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća, predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević, zahvalio je članovima Zakladne uprave i vijeća na zahtjevnom i odgovornom poslu vrednovanja i odabira između više stotina prijavljenih projekata te podsjetio kako su izvrsnost, inovativnost, multidisciplinarnost, aktualnost i znanstveni doprinos ključni kriteriji u odabiru. Uz to, rekao je Korlević, za razvoj hrvatske znanosti „odlučujuća je potpora projektima čiji su nositelji znanstvenici – povratnici, stručnjaci sa zapaženim svjetskim referencama na najprestižnijim svjetskim institucijama ali su odlučili znanstveni rad nastaviti u Hrvatskoj“ te dodao kako budućnost nije nešto što nam se događa, nego ono što sami stvaramo. Trendovi su u društvu nepovoljni, mogućnosti su brojne i odgovornost je Zaklade Adris, ali i svakoga od nas osobno, da budemo pokretač i aktivni sudionik promjene“, zaključuje Korlević.

U skladu s navedenim te prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije propisanih pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća odabrala vrijedne projekte i izvrsne stipendiste koje će financirati u ovom natječaju.

Tako je Zaklada i ove godine odabrala projekte vezane uz unapređenje zdravlja i novih metoda liječenja bolesti koje su u stalnom porastu pa su, primjerice, odabrani projekti koji će unaprijediti dijagnostiku i liječenje neurodegenerativnih bolesti, bolesti štitnjače i šećerne bolesti te inovativni projekt koji razvija kemofototerapiju, odnosno nove antitumorske lijekove za ciljanu terapiju. Među znanstveno-istraživačkim projektima koje će Zaklada podržati u ovom ciklusu ističu se i projekti digitalne pismenosti i osnaživanja mentalnog zdravlja djece te neuralnog mapiranja hrvatskoga jezika. Za donacije iz programa Znanje i otkrića ove je godine izdvojeno gotovo 200 tisuća eura. Uključuje to i 12 novih stipendija te nastavak stipendiranja stipendistima koji su nastavili postizati izvrsne rezultate na prestižnim svjetskim i domaćim sveučilištima.

Zaklada Adris odlučnije nastavlja poticati očuvanje nacionalnog identiteta i promocije hrvatske baštine dodjelom donacija projektima s ciljem obrade, digitalizacije i valorizacije arhivske i druge iznimno vrijedne a još uvijek javnosti nepoznate građe. Uz to, zahvaljujući Zakladi Adris bit će tiskano više vrijednih monografija i priručnika.

Odgovarajući na sve izraženiji problem klimatskih promjena i potrebe zaštite okoliša, Zaklada Adris donacije dodjeljuje za više projekata zaštite autohtonih biljnih i životinjskih vrsta, kao i za istraživanje sve prisutnijih invazivnih vrsta i njihovog potencijalnog iskorištavanja za hranu i lijekove. U programu Dobrota Zaklada će i ove godine financirati projekte i udruge koji pomažu osobama s invaliditetom, kao i djeci i roditeljima suočenima s malignim bolestima. Donacije su dodijeljene i za skrb o osobama treće životne dobi i drugim socijalno ugroženim skupinama u društvu.

Potpuni popis dobitnika sredstava u ovom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će krajem tjedna objavljen u dnevnom tisku i na službenim internetskim stranicama Zaklade Adris.

Podsjetimo, Adris grupa za financiranje Zaklade godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja. Od utemeljenja 2007. godine, Zaklada Adris dodijelila je više od osam milijuna eura za projekte i pojedince koji potiču inovativnost i razvoj znanja, stvaralaštvo, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine, rad s djecom i mladima te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Dodijeljeno je i 400 stipendija nadarenim učenicima i studentima na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas su mnogi od njih vrsni i svjetski priznati stručnjaci, znanstvenici, liječnici i umjetnici.

Više o Zakladi Adris i istaknutim projektima koje je poduprla u dosadašnjim natječajima dostupno je ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close