Završna runda za Čakovačke mlinove. Za otkup preostalih dionica osigurano 40 milijuna eura

Autor: Jadranka Dozan , 28. kolovoz 2024. u 13:18
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Prema Hanfinu rješenju, ponuditelji za Čakovečke mlinove plaćat će 10,91 euro po dionici.

U Čakovečkim mlinovima preostaje samo završna runda vlasničkog preslagivanja započetog prije približno godinu dana. Hanfa je u ponedjeljak odobrila zahtjev za objavu ponude za preuzimanje zajednici ponuditelja predvođenoj sisačkom tvrtkom Mlin i pekare (MIP) u vlasništvu obitelji Plodinec. U Hanfinu rješenju obznanjena je i cijena koju nešto manje od 400 manjinskih dioničara može očekivati u predstojećoj ponudi otkupa preostalih dionica.

Koliki ukupan ceh?

Ona iznosi 10,91 euro po dionici, što implicira vrednovanje cijele kompanije na nešto više od 112 milijuna eura. Točnije, cijena po dionici ne može biti niža od spomenute. Iako, hipotetski, može biti ponuđeno i više, prilično je izvjesno da će to biti i cijena po kojoj će nešto manje od 400 malih dioničara Čakovečkih mlinova moći unovčiti svoje dionice za trajanja ponude.

Iznos od 10,91 euro po dionici predstavlja cijenu koju je MIP platio prilikom kupnje paketa od 24,78 posto dionica kupljenih od obitelji Varga lanjskog rujna, a ta je cijena (najviša godinu dana uoči nastanka obveze preuzimanja) relevantna za ponudu jer je ona viša od ponderiranog prosjeka burzovne cijene tri mjeseca uoči nastanka obveze objave ponude, koja pak iznosi 10,25 eura.

Obitelj Plodinec kao većinski vlasnik MIP-a u lanjskom je rujnu s upraviteljima mirovinskih fondova AZ i PBZ-CO, koji ukupno drže 40-ak posto udjela, sklopila ugovor o međusobnim odnosima čime je uspostavljeno zajedničko djelovanje, a time je nastala i obveza objave ponude za preostalih 35,47 posto dionica. Nakon što je kod Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja proces ishođenja regulatornog odobrenja za dopuštenost koncentracije potrajao neobično dugo, Hanfa je svoje očitovanje dala vrlo brzo po zaprimanju zahtjeva.

S obzirom na cijenu preuzimanja, za tu operaciju osigurano je oko 40 milijuna eura. To pretpostavlja stopostotni odaziv preostalih dioničara (35,47% udjela), što obično nije slučaj, pa će i ceh zapravo biti nešto manji.

Neovisno o tome što će tko odlučiti u vezi s javnom ponudom, dioničare prije javne ponude čeka, prema svemu sudeći, i dividenda od 10 eurocenti po dionici.

Prvo dividenda

Danas se, naime, održava glavna skupština Čakovečkih mlinova na kojoj će se odlučivati i o tom prijedlogu, koji je u formi protuprijedloga (u inicijalnom skupštinskom pozivu dividenda nije bila predviđena) uputilo upravljačko društvo AZ mirovinskih fondova. Pretpostavka je da će odluka o isplati ukupno nešto više od milijun eura dividende biti izglasana, a od toga će 365.000 eura pripasti malim dioničarima pred kojima će uskoro biti i javna ponuda otkupa dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close