Vlasnik Studenca ‘bacio oko’ na akviziciju tvrtke iz tehnološkog sektora

Autor: Josipa Ban , 12. rujan 2024. u 07:16
Na konferenciji AmChama i Enterprise Investorsa održanoj u Zagrebu, partner fonda za Adria regiju Michal Kedzia rekao je da ulaganje u IT nosi velik potencijal za međunarodno širenje, Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Potencijal ulaganja u Hrvatskoj sve je bolji, poručuju iz Enerprise Investorsa.

Enterprise Investors (EI), jedan od najvećih private equity fondova u srednjoj i istočnoj Europi, planira nastaviti ulagati u Hrvatskoj, a pozornost im je usmjerena na tvrtke iz IT industrije. “U tom sektoru vidimo veliki potencijal za međunarodno širenje. Oči su nam širom otvorene”, poručuje Michał Kędzia, partner u Enterprise Investorsu odgovoran za Adria regiju s konferencije o brzorastućim sektorima u Hrvatskoj, koju je fond organizirao u suradnji s Američkom gospodarskom komorom (AmCham).

Taj poljski fond preuzimanjem Studenca i Pan-Peka još 2018. dokazao je da je brzi rast moguć u sektoru koji se u Hrvatskoj čini prilično zasićen, maloprodaji, no njihov sljedeći “ulov”, unatoč najava, nikako da se realizira. Kędzia kaže da razmatraju ulazak u jednu kompaniju.

Čeka se ‘izlaz’

“Ne mogu vam otkriti ime, ali radi se o kompaniji iz tehnološkog sektora”, šturo otkriva ističući da se situacija na hrvatskom tržištu, što se tiče prilika za ulaganja, poboljšava. “Primjećujemo više aktivnosti te više ambicioznih poduzetnika koji žele ostvariti brzi rast. Sentiment se poboljšava”, zaključuje partner u EI-u, kompaniji koja je u 33 godine poslovanja kroz 10 fondova uložila 2,3 milijarde eura u 156 kompanija. Do danas su izašli iz 139 tvrtki, ali još uvijek niti iz jedne hrvatske.

O izlasku iz Studenca medijski se spekulira već dvije godine, no dobro vrijeme za prodaju još uvijek, čini se, nije došlo. “Privatni equity fondovi su ulagači na srednji rok koji kupuju da bi prodali. Kao fond uvijek moramo biti otvoreni prema reviziji strategije ulaganja”, sve je što je na temu prodaje Studenca Kędzia imao reći.

Taj maloprodajni lanac, kojeg karakteriziraju male kvartovske trgovine, već se šest godina ubrzano širi. U godini u kojoj ih je preuzeo poljski fond, imali su nešto više od 300 dućana i to uglavnom na području Dalmacije. Sa širenjem prema Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj krenuli su 2021. da bi danas imali više od 1300 trgovina.

Tu ne staju jer prostora za rast i dalje ima, kaže Dragan Baškarad, operativni direktor Studenca.

“Tržište maloprodaje u Hrvatskoj procjenjuje se na više od 10 milijardi eura, a predviđanja govore da će u sljedećih pet godina rasti po godišnjoj stopi do pet posto”, navodi. Takve prilike Studenac, koji je nedavno iskoračio na slovensko tržište kupnjom lanca trgovina Kea, planira iskoristiti.

“Potencijal rasta vidimo u nastavku konsolidacije na tržištu jer još uvijek oko 15 posto udjela drži tzv. tradicionalna ili neorganizirana maloprodaja”, ističe Baškarad. Dodaje da planiraju rasti istim tempom, odnosno da Studenac planira proširiti mrežu na otprilike 3.400 trgovina do 2028. godine, i to organskim rastom, odnosno otvaranjem vlastitih trgovina te akvizicijama.

Prilike zelene tranzicije

Što se tiče Pan-Peka, ali i Intersporta kojeg je EI, od tada slovenskog Mercatora, kupio 2016., Kędzia kaže da su zadovoljni njihovom stopama rasta ne želeći spekulirati o prodaji. Doduše, širenje Pan-Peka nije ni blizu onom Studenca. Lanac pekarskih proizvoda posljednjih pet godina je broj zaposlenih smanjio za stotinjak. Prihodi su im posljednje četiri godine rasli po prosječnih 15 posto, a kompanija je lani, nakon dvije godine gubitka, ostvarila dobit koja je nešto viša od 500 tisuća eura, pokazuju podaci Poslovne Hrvatske.

Sudionik konferencije bio je i Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara, kompanije kojoj su se zelenom tranzicijom, odnosno prelaskom na ugljično neutralno gospodarstvo, otvorile brojne poslovne perspektive i to u dva područja – elektroenergetike i javnog transporta. Kolak kaže da je Končar posljednjih pet godina narastao tri puta, a s rastom planiraju nastaviti. Veliki potencijal vide u obnovi zastarjele elektroenergetske mreže u Hrvatskoj i Europi te u vlakovima na baterijski elektromotorni pogon.

Komentirajte prvi

New Report

Close