VIDEO: Pričali smo s osobama koje su zaslužne za poslovnu vijest godine

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2021. u 11:45

Glavna (poslovna) vijest prošlog tjedna svakako je bila da je domaćoj IT kompaniji Span Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo izlazak na Zagrebačku burzu. Odobren im je, kako su naveli iz Hanfe, “jedinstveni prospekt za javnu ponudu do 578.200 redovnih dionica i uvrštenje 1,96 milijuna redovnih dionica (nominalne vrijednosti deset kuna po dionici) na Zagrebačku burzu”.

Riječ je o uvrštenju prvih tehnoloških dionica za trgovanje na domaćem tržištu nakon punih 18 godina, kada su u srpnju 2003. na tadašnju javnu kotizaciju ZSE uvrštene dionice Ericssona Nikole Tesle.

Povodom toga Poslovni dnevnik je u emisiji Poslovnog TV-a ugostio čelne ljude Spana, Nikolu Dujmovića i Sašu Kramara, te ekonomskog analitičara Andreja Grubišića koji su prokomentirali što ovo znači za tržište kapitala, ali i za samu kompaniju.

“Span se već ranije htio prijaviti za izlistavanje na burzi i ponudu dionica, što smo odgodili lani zbog pandemije. Godinama smo se na to pripremali”, rekao je čelni čovjek tvrtke i osnivač Nikola Dujmović čija se tvrtka bavi projektiranjem, izgradnjom i održavanjem informacijskih sustava

Član Uprave Spana Saša Kramar podsjetio je da postoje različiti načini kako doći do kapitala, a dosad su koristili različite mehanizme za financiranje kako bi tvrtka organski rasla.

“Mogli smo i prodati kompaniju, no procijenili smo da je izlazak na burzu i ponuda dionica put do ubrzanog rasta kompanije”, rekao je Kramar.

New Report

Close