Posao po mjeri
Promo

Uskoro novi natječaj za dodjelu sredstava iz fonda ZelEn

ZelEn je proizvod HEP Opskrbe, električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla koji vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

Promo
22. svibanj 2024. u 09:41
Dječji vrtić Jalžabet

 Sredstva prikupljena prodajom ZelEna predviđena su isključivo za ulaganje u projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije integriranih u građevine koje koriste ustanove javnog sektora u djelatnostima odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Donirane projekte realizira HEP ESCO, član HEP grupe, a HEP Opskrba uskoro raspisuje novi natječaj za dodjelu sredstava iz fonda ZelEn.

Početkom ove godine obilježen je završetak još jednog, petog po redu donacijskog ZelEn ciklusa, u sklopu kojeg su donirani projekti povećanja energetske učinkovitosti u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu te Dječjem vrtiću Potočić u Jalžabetu. 

Ugradnjom dizalice topline u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu napravljen je korak prema suvremenijem i učinkovitijem sustavu grijanja, jer će dizalica topline koristiti okolišno prihvatljiv način crpljenja toplinske energije iz podzemnih voda. Time će postati primarni izvor toplinske energije, zamjenjujući postojeće plinske kotlove. Projekt će omogućiti godišnju uštedu od oko 280 tisuća kWh energije iz fosilnog izvora, što će rezultirati smanjenjem emisija CO2 za otprilike 62 tone. Ova će investicija Elektrostrojarskoj školi Varaždin značajno pomoći u upravljanju troškovima energije.

Drugi donirani projekt omogućio je Dječjem vrtiću Potočić u Jalžabetu izgradnju fotonaponske elektrane, snage 15 kW koji je tako dobio vlastiti obnovljivi izvor električne energije. Godišnja proizvodnja sunčane elektrane iznosit će 10,7 tisuća kWh električne energije, što će omogućiti godišnje uštede veće od 4 tisuće kWh električne energije iz konvencionalnih izvora te smanjenje emisija CO2 za 0,64 tone.

Uz dva recentna projekta projekta u Varadinskoj županiji, do sada je u četiri donacijska ciklusa ZelEN izvedeno 11 projekata. Projekti su izvedeni u riječkoj podružnici Dječjeg doma Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana, dječjim vrtićima Dugo Selo u Lukarišću, Sveti Ante u Prugovu pored Klisa, Cvrčak iz Solina, Morski konjić u Slatinama i Osijek u Osijeku, osnovnim školama Frana Krste Frankopana i Ljudevita Gaja u Osijeku, srednjoj strukovnoj školi Varaždin, Katoličkoj osnovnoj školi i Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti iz Požege te Obiteljskom centru u Požegi.

New Report

Close