Smart Industry
Promo

Upravljanje vodoopskrbom jedan je od najvećih izazova u predstojećim godinama

U tehnološkoj modernizaciji najpoželjnije su zelene tehnologije.

Promo
22. kolovoz 2024. u 05:42

Tomislav Ščrbak, direktor komercijalnog I industrijskog zgradarstva za Hrvatsku I Sloveniju u Schneider Electricu uveo nas je u svijet rješenja kojima se postiže visoka energetska učinkovitost te pojasnio utjecaj vodoopskrbnih sustava na klimatske promjene.

Poslovni dnevnik: Kako biste opisali trenutnu situaciju u sektoru održive energije u Hrvatskoj i Sloveniji?

Tomislav Ščrbak: Situacija se znatno poboljšala u posljednjih nekoliko godina. Svijest o važnosti održive energije raste, a podrška od strane institucija i EU fondova značajno doprinosi razvoju. Ulaganja u zelene tehnologije, poput solarnih i vjetroelektrana, rastu i u javnom i u privatnom segmentu. Schneider Electric proaktivno sudjeluje u ovom procesu, pružajući inovativna, digitalna, kibernetički sigurna rješenja za upravljanje pouzdanim energetskim i operativnim procesima.

Poslovni dnevnik: Koje zelene tehnologije trenutno smatrate najperspektivnijima za primjenu u industriji?

Tomislav Ščrbak: Solarne i vjetroelektrane definitivno su u vrhu po pitanju održivih rješenja. Schneider Electric nudi širok spektar rješenja, uključujući pametne infrastrukture poput pametnih mreža (smart grids), sustave za pohranu energije i zelenu vodikovu tehnologiju. Naša EcoStruxure otvorena IoT platforma objedinjuje hardverska i softverska rješenja koja između ostalog omogućavaju optimalno upravljanje energetskim procesima, smanjenje gubitaka i povećanje učinkovitosti. Sustavi za pohranu energije kao što je „Battery Storage“, omogućuju stabilnost opskrbe i akumulaciju iz obnovljivih izvora, dok zelena vodikova tehnologija predstavlja potencijalno revolucionarno rješenje za dekarbonizaciju teških industrija.

Poslovni dnevnik: Koje su glavne prepreke s kojima se suočavate prilikom implementacije zelenih tehnologija u industriji?

Tomislav Ščrbak: Glavne prepreke su ponajprije nedovoljna informiranost ali i relativno visoki inicijalni troškovi ulaganja. Iako su dugoročne uštede i koristi jasne, mnoge kompanije još uvijek oklijevaju zbog nedostatka uvida u ROI tj. povrat investicija, oko čega im zasigurno možemo pomoći već po obavljanju prvih dubinskih analiza. Dodatno, nedostatak stručnog kadra i kompleksnost tehnologije mogu predstavljati izazove. Međutim, s pravim pristupom, edukacijom i poticajima, korištenjem prednosti AI tehnologija, te prepreke se mogu prevladati u kratkom roku.

Poslovni dnevnik: Koji su vaši savjeti za kompanije koje razmatraju ulaganje u zelene tehnologije?

Tomislav Ščrbak: Prvi korak je svakako detaljna analiza trenutne energetske potrošnje i identificiranje područja s najvećim potencijalom za poboljšanja – a to su smanjenje gubitaka i ostvarenje ušteda. Važno je dobiti širu sliku, a onda sukladno mogućnostima (ili raspoloživim poticajima / subvencijama) odlučiti se za nekoliko investicijskih ciklusa ili pak jednokratno ulaganje. U ovim koracima surađujemo s brojnim partnerima, integratorima, iskusnim stručnjacima i konzultantima, što znatno olakšava i ubrzava kompletan proces inoviranja dijela procesa, segmenta ili kompletnog poslovanja. I na kraju, ali ne manje važno, potrebno je educirati zaposlenike i menadžment o prednostima i mogućnostima koje zelene tehnologije donose.

Poslovni dnevnik: Kako vidite budućnost zelene tehnologije u industriji u sljedećih deset godina?

Tomislav Ščrbak: Optimističan sam. S obzirom na globalne trendove i pritiske ka smanjenju emisija CO2, očekujem daljnji rast i ubrzanu primjenu zelenih tehnologija. Tehnološki napredak, pad troškova proizvodnje i sve veći politički i društveni pritisci za održivost dodatno potiču dionike industrije na tranziciju prema održivim rješenjima. Misija Schneider Electrica je biti pouzdani partner u održivosti i učinkovitosti, te osnažiti sve kako bi maksimalno iskoristili energiju i resurse u ovoj tranziciji, pružajući inovativna i integrirana energetska i operativna rješenja koja podržavaju naše klijente u njihovim naporima za održivost.

Poslovni dnevnik: Schneider Electric također naglašava važnost energetske učinkovitosti i dekarbonizacije u sektoru vodoopskrbe i odvodnje. Kako vaša rješenja doprinose tim ciljevima?

Tomislav Ščrbak: Sektor vodoopskrbe i odvodnje također pridonosi globalnom zatopljenju jer pročišćavanje i distribucija vode zahtijevaju veliku količinu energije, koja stvara izravne emisije stakleničkih plinova kada se radi o izvorima energije koji nisu zeleni. S druge strane medalje, povećana potražnja i rizici klimatskih promjena čine upravljanje vodama jednim od najvećih izazova u nadolazećim godinama. Izgradnja sustava za vodoopskrbu i odvodnju nove generacije zahtijeva hrabre korake za rješavanje problema, uključujući: gubitke vode, kvalitetu vode, zadovoljstvo kupaca, prekid usluge i uštede energije. Naša rješenja mogu pomoći korisnicima u povećanju energetske učinkovitosti, energetskoj tranziciji na digitalne i održive, zelene tehnologije te općoj dekarbonizaciji infrastrukture s konačnim ciljem postizanja nulte neto stope emisija ugljika.

EcoStruxure platforma sa svojim hardverskim i softverskim rješenjima omogućava između ostalog pametno upravljanje vodnim resursima, smanjujući gubitke i poboljšavajući učinkovitost. Primjerice, naši senzori i softver u realnom vremenu detektiraju gubitke vode u sustavima cjevovoda, omogućujući brzo i učinkovito rješavanje problema.

Imamo priliku ubrzati transformacije budućnosti s nultim emisijama, premošćujući procese i stvarajući održive sustave kako bismo ispunili očekivanja krajnjih potrošača u pogledu kvalitete i sljedivosti.

Poslovni dnevnik: Možete li navesti neki primjer primjene takvog rješenja?

Tomislav Ščrbak: Modernizacija nadzorno upravljačkog sustava vodoopskrbe Međimurskih voda d.o.o. samo je jedan od primjera. Ovaj projekt uključivao je implementaciju Wonderware AVEVA System Platform. Digitalna transformacija omogućila je efikasnije i bolje upravljanje kompletnim vodoopskrbnim sustavom u realnom vremenu. Kroz ovaj sustav omogućeno je: praćenje svih objekata vodoopskrbe u nadležnosti Međimurskih voda d.o.o., detaljna analiza gubitaka vode, brza detekcija kvarova i puknuća cjevovoda te spremanje i analiza podataka kroz Historian bazu.

Poslovni dnevnik: Koji su osnovni zadatci i prednosti ovako moderniziranog sustava?

Tomislav Ščrbak: Uz već navedene zadatke sustava istaknuo bih još automatizaciju objekata, integraciju opreme različitih proizvođača na našoj otvorenoj platformi, povezivanje putem standardiziranih industrijskih protokola, uspostava komunikacije s GIS sustavom, sve to u kibernetički sigurnom okruženju. Centraliziranim praćenjem i upravljanjem, kvarovi se brzo detektiraju. Prijenos podataka je u real-time vremenu što kroz vizualiziran sustav daje bolji uvid u stanje mreže i mogućnost detaljnijih analiza gubitaka vode. Ovakav sustav omogućuje real-time prijenos podataka u sustave za hidrauličku analizu i geografske informacijske sustave. S druge strane vizualizacija korištenjem GIS-a i Google karti omogućuje bolji uvid u stanje protoka i tlakova vodoopskrbne mreže. U ovom projektu osim modernizacije sustava stoga možemo govoriti i o digitalnoj transformaciji koja omogućuje pristup podacima u realnom vremenu operativcima na terenu ali i upravi, te njihovo informirano donošenje odluka.

Zaključno upravljanje sustavom u realnom vremenu moguće je korištenjem AVEVA OMI aplikacije koja omogućava operaterima prilagodbu vizualnog prikaza kompletnog sustava. Cijeli sustav integriran je s GIS sustavom radi praćenja stanja mreže preko interaktivne karte. Svi prikupljeni podatci u sustavu spremaju se u Historian bazu podataka koja otvara mogućnosti za detaljne analize, izradu statističkih izračuna i izvješća o stanju sustava.

Poslovni dnevnik: Iznijeli ste nam najvažnije informacije o zelenoj tehnologiji u upravljanju energijom. Vjerujemo da bi o ovome mogli još više pričati. No, za kraj možda još neko Vaše promišljanje, savjet, zaključak?

Tomislav Ščrbak: Da, o svakoj temi može se puno detaljnije govoriti, a ovdje ih je nekoliko. Vidljivo je iz primjera da modernizacija nadzorno-upravljačkog sustava vodoopskrbe nije samo korak naprijed u učinkovitosti i nadzoru, već je i ključan element u osiguranju kvalitetne i pouzdane opskrbe vodom za sve korisnike. Svaka kompanija treba težiti implementaciji pametnih i naprednih rješenja koja omogućuju upravljanje u realnom vremenu te i analizu prikupljenih podataka. Tako možemo poboljšati operativne procese, ali i osigurati održivi razvoj te zadovoljstvo korisnika. Digitalna transformacija nije luksuz, već nužnost u modernom poslovanju.

Pored tehnološke modernizacije, poželjno je aktivno promovirati, ali prije promoviranja implementirati zelene tehnologije. Korištenje obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije štetnih plinova i odgovorno upravljanje resursima predstavljaju temelj za održivi razvoj. Ulaganjem u zelene tehnologije, ne samo da doprinosimo očuvanju okoliša, već i stvaramo dugoročnu vrijednost za naše zajednice i buduće generacije. Održivi razvoj mora biti u središtu svake poslovne strategije kako bismo osigurali bolju i sigurniju budućnost za sve.

New Report

Close