Sveučilište Algebra pokreće prijediplomski studij kibernetičke sigurnosti

Autor: Poslovni.hr , 17. srpanj 2024. u 13:48

Sve veće prijetnje u online prostoru podižu potrebu za edukacijom novih stručnjaka, a na Algebri će budući studenti imati priliku učiti od najboljih iz područja kibernetičke sigurnosti.

Sveučilište Algebra, potaknuto sve većom potrebom za obrazovanjem stručnjaka u području kibernetičke sigurnosti i stalnim prijetnjama za privatne i poslovne korisnike u cyber prostoru, odlučilo je pokrenuti novi četverogodišnji prijediplomski stručni studij sveobuhvatnog usmjerenja na tehničke i ljudske aspekte kibernetičke sigurnosti. Program Algebrinog studija kibernetičke sigurnosti dizajniran je kako bi studenti stekli duboko razumijevanje tehničkih i psiholoških aspekata kibernetičke sigurnosti, što uključuje prepoznavanje ranjivosti i učinkovito upravljanje prijetnjama.

Algebrin novi studij bit će nasljednik dosadašnjeg studija sistemskog inženjerstva, a radi se o prvom takvom studiju u ovom dijelu Europe koji široko zahvaća područje sistemske administracije, računalnih mreža te sigurnosti u kibernetičkom prostoru, uz mogućnost kasnije vrlo precizne specijalizacije u određenoj domeni. To znači da na trećoj godini, studenti biraju svoje daljnje usavršavanje u jednom od tri područja – operacijski sustavi, računalne mreže ili kibernetička sigurnost.

U kreiranju studijskog programa kibernetičke sigurnosti, stručnjaci Sveučilišta Algebra usko su surađivali s predstavnicima Nacionalnog CERT-a, Eviden-a, Atos-a, Diverta, inSig2, Microsoft-a, Zapovjedništva za kibernetički prostor HV-a, Span-a, HPB-a, SOA-e, ZSIS-a, ISC2 i EC-Council-a, osiguravajući tako da kurikulum odražava najnovije trendove i potrebe industrije.

Ovaj sveobuhvatni pristup osigurava da diplomanti ne samo da posjeduju teorijsko znanje i praktične vještine u kibernetičkoj sigurnosti, već su također kompetentni za upravljanje kompleksnim sistemskim i mrežnim operacijama, što ih čini izuzetno vrijednim na tržištu rada.

Korištenjem službenih partnerskih materijala kroz akademske programe u suradnji s vodećim kompanijama, program omogućava studentima pristup najnovijim resursima i alatima. Osim toga, studenti koji postignu ocjenu 4 ili 5 na relevantnim kolegijima imaju priliku polagati industrijske certifikate u cijeni školarine ili uz značajne popuste, što dodatno povećava njihovu tržišnu vrijednost i zapošljivost. Tijekom studija, studentima se pruža prilika za stjecanje vrijednih industrijskih certifikata. Ovi certifikati, poput; ITIL, RHCSA, RHCE, AZ-900, AZ-305, FORTINET, CND, CCNA, CEH, CPENT, AZ-500, CISSP predstavljaju ključne kvalifikacije u području sigurnosti. Obavezni dio obrazovanja također uključuje stručnu praksu u realnom sektoru, koja se odrađuje u suradnji s tvrtkama i institucijama povezanim sa Sveučilištem Algebra kroz njegov Centar karijera.

Ljudski faktor i dalje najveći problem

Broj hakerskih napada u porastu je globalno pa tako i u Hrvatskoj, a iako su za to najviše zaslužne digitalizacija i napredak tehnologije tj. sve veća dostupnost osobnih podataka korisnika, ljudski faktor, odnosno, manjak edukacije, ovdje je presudan jer upravo najviše incidenata dolazi zbog nepažnje pojedinaca. Neopreznost pri rukovanju povjerljivim informacijama, postavljanje nedovoljno jakih lozinki, otvaranje sumnjivih poveznica – najveći su sigurnosni rizici danas koji mogu ugroziti i ozbiljne institucije poput bolnica, zdravstvenih ustanova, tvrtki iz ključne proizvodnje i sličnih sustava nužnih za normalno funkcioniranje društva.

Važnost kontinuiranih ulaganja u kibernetičku sigurnost i edukaciju je stoga presudna, kako na nacionalnoj, tako i na razini pojedinih organizacija, ističe voditelj novog Algebrinog studija kibernetičke sigurnosti, Zlatan Morić: „Nerijetko se događa da organizacije investiraju u najnoviju tehnologiju, ulažući u nju znatna financijska sredstva, ali zanemaruju ulaganje u ljude koji bi tim sustavima trebali upravljati. Svjesni ovih problema, na Sveučilištu Algebra pokrećemo novi prijediplomski studij kibernetičke sigurnosti s ciljem edukacije stručnjaka koji će moći adresirati i tehničke i ljudske aspekte sigurnosti. Po završetku studija, diplomanti će moći kreirati programe osvještavanja kibernetičkih prijetnji u organizacijama jer je kontinuirani razvoj vještina ključan za smanjenje incidenata povezanih s ljudskim faktorom.“

Studenti koji upišu ovaj studij imat će priliku pohađati kolegije koji prate najnovija znanja i trendove u kibernetičkoj sigurnosti kao što su digitalna forenzika, penetracijsko testiranje, etičko hakiranje, upravljanje prijetnjama i odgovor na incidente te mnoge druge.

Uz stručne predavače sa Sveučilišta Algebra na pojedinim kolegijima znanja će budućim cyber stručnjacima prenositi vanjski predavači s bogatim iskustvom poput Marka Gulana, konzultanta za kibernetičku sigurnost iz tvrtke Schneider Electric, zatim Dražena Pranića iz AirCasha, Matije Ivkovića iz ZSIS-a, i dr. Trajanje studija je 8 semestara (4 godine), a po završetku studenti će steći ukupno 240 ECTS bodova te titulu bacc. ing. comp., odnosno, stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer/inženjerka kibernetičke sigurnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close