Rekordna ulaganja u razvoj mobilne i fiksne mreže za najbolje korisničko iskustvo

Autor: Domagoj Puljizović , 12. rujan 2024. u 21:59
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski Telekom predstavio podatke o značajnim ulaganjima u infrastrukturu i poboljšanje usluge.

U usporedbi s lanjskom, Hrvatski Telekom (HT) je u 2024. godini povećao brzine u fiksnoj mreži za 25 posto, a u mobilnoj za 23 posto i to uz 29 postotno povećanje prometa i najveće dosad brojeve roamera. Kazao je to u srijedu na Zagrebačkom velesajmu Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u toj kompaniji u sklopu predstavljanja novosti vezanih uz HT-ovu mobilnu i fiksnu mrežu dodavši da se o stabilnosti mreže malo govori jer se često želi naglasiti nove, sjajne stvari u domeni IT-ja. Podsjetio je na važnost ‘pet devetki’, misleći na 99,999 posto raspoloživosti telekomunikacijskih mreža, to jest, na razinu pouzdanosti koja sustavu dozvoljava biti izvan funkcije na otprilike 5,26 minuta tijekom cijele godine. To je iznimno važno za funkcioniranje društva i gospodarstva odnosno usluga od kritične važnosti poput hitnih službi, financijskih transakcija kao i svih drugih usluga koje zahtijevaju neprekidnu dostupnost, dodao je Drilo.

Da što prije popravimo

“Stabilnost mreže je temelj korisničkog iskustva. U proteklih godinu dana radili smo na tome da što više smanjimo broj ispada iz mreže, a kada se oni dogode, da ih što prije popravimo. HT je u tome uspio te je za čak 30 posto smanjio broj takvih “down” minuta. Iza toga se krije niz alata koje smo razvili kao i dobra organizacija naših terenskih ekipa koje u najkraćem mogućem roku nastoje riješiti probleme. Nismo imali ni jedan ozbiljniji mrežni ispad, dakle, da su jezgrene mrežne funkcije ili platforme bile nedostupne i da je to utjecalo na velik broj korisnika.

HT je klaudificirao 83 posto mrežnih funkcija kako bi postigao veću fleksibilnost, skalabilnost, smanjio troškove te lakše upravljao resursima, istaknuo je Drilo.

“Sve naše mrežne funkcije prebacujemo u oblak. To nam je važno kako bismo smanjili vrijeme reakcije na pogreške u mreži, ali i za sve ono što dolazi s automatizacijom mreže kao i s primjenom umjetne inteligencije. Na to smo izrazito ponosni. Mislim da smo europski lideri u klaudifikaciji mrežnih funkcija, dakle, onih koje upravljaju sesijama za mobilni i fiksni prijenos podataka jer nijedan drugi telekom, koliko mi je poznato, nije dosegnuo 83 posto klaudifikacije mrežnih funkcija. U Deutsche Telekom Grupi sigurno nije, a koliko znam, ni i u Europi”, naglasio je.

Što se kapitalnih ulaganja u izgradnju optičkih i mobilnih mreža diljem Hrvatske tiče, u prvih šest mjeseci 2024. godine kompanija je uložila 101,5 milijuna eura, što predstavlja rast od 8,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ta ulaganja rezultirala su povećanjem brzine interneta u fiksnoj mreži za 25 posto, kao i 25 posto većom pokrivenošću optičkom mrežom, kazao je Drilo pa dodao da Hrvatski Telekom ima najveću FTTH (Fiber to the Home) mrežu u zemlji, pokrivajući 146 gradova i općinskih središta u 20 županija.

HT-ova optička mreža sada je dostupna za 1,8 milijuna ljudi, a do kraja godine bit će dostupna za više od dva milijuna njih. Usto, kompanija bilježi četiri rekordne godine zaredom s prosječno 100 tisuća novih FTTH priključaka godišnje, a u 2024. godini zabilježit će najveće uvođenje optike do sada, istaknuo je Drilo.

“Ove godine uložili smo više od 100 milijuna eura u infrastrukturu, a imat ćemo i rekordu godinu, ne samo za nas nego i na razini države kada je riječ o implementaciji optičkih konkecija u jednoj godini. Sve veći broj naših korisnika prelazi na optičke usluge. Potražnja je jako visoka. Imamo 25 posto veću pokrivenost, prešli smo 800 tisuća kućanstava koje pokrivamo optikom, do kraja godine doći ćemo blizu 900 tisuća, a već u prvoj polovini sljedeće godine vjerujem da ćemo preći i milijun. Dakle, ne govorim o hibridnim mrežama već o čistoj optici, od servera do modema. Gradimo je posvuda, ne samo u gradovima, već i u ruralnim sredinama. Završili smo ‘EU Broadband projekt’ sufinanciran sredstvima Europske unije. U valu jedan, dobili smo najveći broj projekata koji je iznosio gotovo pa 150 tisuća kućanstava. Ti su projekti završeni i sada priključujemo korisnike”, rekao je Drilo.

Rekordan broj roamera

Kada je riječ o mjerenju brzine internetske veze, HT je osvojio Ookla Speedtest Awards za najbržu mobilnu mrežu i za najbolju mobilnu pokrivenost u Hrvatskoj šestu godinu zaredom, naglasio je Drilo. Naime, teleoperater je postigao Speed Score rezultat od 148,81 što predstavlja poboljšanje od 23 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine te najbolji rezultat u Hrvatskoj za sve generacije mobilnih mreža. Podatkovni promet HT-a povećao se za 29 posto na godišnjoj razini, s prosječnim mjesečnim prometom tijekom ljeta od 72 milijuna gigabajta. U kolovozu je zabilježen rekordni broj roamera, 1,1 milijun, što je 15 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Poboljšanja u performansama mreže vidljiva su diljem Hrvatske, posebno u jadranskim županijama, gdje su brzine povećane prosječno za 12 posto uz rast prometa od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ustvrdio je Drilo.

“U prvoj polovini godine generirano je gotovo pola milijuna jedinstvenih korisničkih testova obuhvaćenih na 75 tisuća različitih uređaja. Ugrubo, mobilne mreže funkcioniraju tako da kada bismo imali 30 posto više prometa, brzine bi vam otprilike trebale pasti za 30 posto. Dakle, ne samo da smo amortizirali porast volumena prenesenih podataka već smo izmjerili i veće brzine. To je najbolji rezultat u Hrvatskoj i najbolji od svih telekomunikacijskih operatera koji su nam vrlo ozbiljni konkurenti. Pogledamo li uporabnu strukturu podataka domaćih korisnika u odnosu na strance za osmi mjesec, vidimo da su turisti malo više koristili društvene mreže i opciju pretraživanja negoli domaći što je prirodno s obzirom na to da su došli na godišnji odmor i da nastoje podijeliti što se događa u zemlji u kojoj gostuju, odnosno da traže informacije u stranoj zemlji kako bi saznali više o turističkoj ponudi. Što se tiče streaming usluga, one su na strani domaćih korisnika, bile su ljetne Olimpijske igre u Parizu, a krenula je i Hrvatska nogometna liga”, kazao je Drilo.

Što se tiče HT-ove 5G mreže, ona pokriva više od dva milijuna ljudi, uz kontinuirano poboljšanje performansi, što se ogleda i u dvostruko većim, sistemskim brzinama u odnosu na prošlu godinu te u povećanju 5G baznih stanica visokih kapaciteta, napomenuo je Drilo.

“Broj naših 5G korisnika skočio je za 37 posto i sada je na 900 tisuća, a korisnička baza S iznosi nekih 45 posto, dakle približavamo se polovini onih koji koriste 5G, što je jako dobro jer smo od 2022. krenuli s implementacijom 3,5 gigahercnog spektra. Na razini radiopristupne mreže, izmjerili smo dva puta veće sistemske brzine. Znači sve što je prošlo kroz mrežu išlo je dvostruko brže u odnosu na prošlu godinu”, pojasnio je Drilo.

Fokus HT-a ostaje na razvoju 5G-a i optike te na postupnom ukidanju zastarjelih tehnologija.

“Cilj nam je što je moguće više umiroviti tzv. stare tehnologije, s 3G-om smo krenuli. To je važno jer tada taj dio radiofrekvencijskog spektra možemo upotrijebiti za 4G i 5G mrežu čime dižemo korisničko iskustvo i brzine korisnika. Krenuli smo s procesom ukidanja 3G-a i negdje s prvim kvartalom iduće godine završit ćemo taj proces u potpunosti. Bit ćemo prvi operater u Hrvatskoj koji ne samo da je uveo jednu tehnologiju, nego i prvi koji će je staru posve ispratiti u ropotarnicu povijesti”, rekao je Drilo.

Prvi gase staru tehnologiju

HT-u slijedi i primjena nove podjele spektra.

“Prošle je godine bila aukcija za radiofrekvencijski spektar i HT ga je osvojio daleko najviše. Ono što će biti vidljivo već početkom listopada i studenog, a još više umirovljenjem 3G-a, su efekti dodatnog spektra na 4G-u. Sve ono što je 4G spektar s vremenom će postati i 5G. To je važno jer spektar je pogonsko gorivo mobilnih mreža i tko ima najviše spektra, taj je u stanju ponuditi i najbolju uslugu. Tu smo strateški htjeli poboljšati svoju poziciju na prošlogodišnoj aukciji i to smo uspjeli. Kad se stavi u relativne brojke, to je 15-ak posto više spektra koji ćemo imati za 4G nego što ga imamo trenutno, a od ranije u spektru za 5G imamo 20 megaherca više od drugih sudionika na tržištu. U C- pojasu od 3,5 gigaherca imamo 122, a ostali 100 megaherca. Efekti tih strateških odluka postat će vidljivi na razini mreže i korisnika u ovoj godini, a kulminirat će iduće”, naveo je Drilo. Napredna primjena HT-ove 5G tehnologije bit će vidljiva u radu kontejnerskog terminala Rijeka Gateway, lučke operativne tvrtke koju su osnovali A. P. Moller – Maersk i Enna Group koji s radom započinje iduće godine. Vrijednost investicije iznosi 380 milijuna eura, a projekt je proglašen strateški važnim za Hrvatsku. Terminal će koristiti naprednu 5G SA arhitekturu, čime će Rijeka postati prvi korisnik dediciranog Network Slicea za industrijsku primjenu u ovom dijelu Europe. Podsjetimo, terminal će imati koncesiju na 50 godina i bit će glavna ulazna točka za kontejnerski promet prema europskim tržištima u zaleđu. Očekuje se da će projekt značajno doprinijeti lokalnom gospodarstvu, jer će većinu radova izvoditi domaće tvrtke.

Bit će jedini u ovom dijelu Europe s daljinski upravljanim dizalicama, a skoro sva oprema bit će električna. Također, imat će napredne sustave za energetsku optimizaciju i cjelokupno upravljanje.

“Drago nam je što uspostavom prvih kampus mreža u Hrvatskoj i otvorenih mrežnih API-ja ulazimo u sljedeću fazu korištenja i monetizacije 5G mreže. Rijeka Gateway je ozbiljna investicija s Maerskom kao ozbiljnom internacionalnom kompanijom, vodećom u svijetu za logističke procese i operacije. Počeli smo s opremanjem buduće luke s 5G mrežom. Napravili smo cijeli dizajn, stvari će biti operativne u proljeće iduće godine i to je prva primjena 5G kampusa. U logističkim operacijama koristit će se terminali za evidenciju i praćenje dolazne robe i kontejenera”, zaključio je Drilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close