Radiochirurgia udružuje snage s bolnicom Recht der Isar iz Münchena

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2024. u 11:21

Najveća privatna klinika razmjenjivat će stručne i znanstvene kapacitete u liječenju raka gušterače.

Najveća privatna klinika u Hrvatskoj Radiochirurgia još jednim partnerstvom pojačava svoje stručne i znanstvene kapacitete u liječenju, ovaj put raka gušterače.

Sa specijalnom bolnicom Recht der Isar iz Münchena, inače sveučilišnom bolnicom Tehničkog sveučilišta u Njemačkoj, zaključen je ugovor o suradnji u sklopu koje će dijeliti znanja i iskustva o najnovijim kirurškim radiološkim i hibridnim načina liječenja te opake bolesti koja bilježi porast.

Epidemijski razmjeri

Kako je na potpisivanju ugovora istaknuo dr. Dragan Schwarz, ravnatelj Radiochirurgije, riječ je o bolesti koja bilježi na svjetskoj razini epidemijske razmjere, a za koju, kako je konstatirao direktor Kirurške klinike i poliklinike u bolnici Rechts der Isar dr. Helmut Friess, za razliku od drugih teških kancerogenih oboljenja na žalost još nema napretka u liječenju. Upravo zbog toga je i od velike važnosti povezivanje s minhenskim kolegama, s kojima će surađivati dijeljenjem znanja i tehnologija u liječenju raka gušterače.

Obje specijalizirane bolnice ulažu značajna sredstva i energiju u istraživanje i unaprjeđenje dijagnostike i liječenje tumora, a za Radiochirurgiju dodatno je važno što ih je prepoznao i pozvao na suradnju upravo Friess, koji je jedan od autoriteta u liječenju raka gušterače, na europskoj i svjetskoj razini. Tehničko sveučilište u Münchenu priznat je kao jedan od najboljih fakulteta u Njemačkoj, a od osnutka davne 1868. njegovi su profesori i diplomanti dobili su 13 Nobelovih nagrada, od čega dvije za medicinu. Bolnica Rechts der Isar je, kako je istaknuo Schwarz, vodeća zdravstvena ustanova njemačke medicine koja liječi godišnje gotovo 250 tisuća pacijenata.

Ugovor, uvjereni su potpisnici, osnažit će daljnja istraživanja te podići razinu medicinske usluge i u Njemačkoj i u Hrvatskoj u liječenju pacijenata od ove teške bolesti. Potrebu da se i izvan nacionalnih okvira surađuje i dijeli znanja i iskustva po Schwarzu najbolje ilustriraju procjene Međunarodne agencije za istraživanje raka, prema kojoj će broj novih slučajeva karcinoma u Europi u sljedeća dva desetljeća porasti za 22,5 posto.

AI u radioterapiji

Suradnji i povezivanju s njemačkim stručnjacima zasigurno je pridonijelo i to što je krajem prošle godine Radiochirurgia postala Siemensov referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije.

“Iako smo mala zemlja, imamo stručnjake i možemo istraživati nove stvari i metode liječenja”, istaknuo je Schwarz, najavivši kako će početkom idućeg mjeseca biti predstavljen novi projekt, testiranje kvantnog photon-counting simulatora, što će prvi put u svijetu biti testirano upravo u Radiochirurgiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close