Porsche spašavanjem njemačkog diva osigurava pristup baterijama visokih performansi

Autor: Ana Blašković , 20. kolovoz 2024. u 13:29
Foto: Reuters

Skupi investicijski promašaji gurnuli njemačkog proizvođača baterija u restrukturiranje.

Njemački proizvođač baterija Varta tijekom vikenda postigao je sporazum o restrukturiranju sa svojim vjerovnicima, pri čemu u njegovu vlasničku strukturu ulazi proizvođač sportskih automobila Porsche u nastojanju da se spasi posrnulo poslovanje.

Sporazumom postignutim nakon dana intenzivnih pregovora, dug Varte bit će smanjen sa 485 na 200 milijuna eura, izvijestila je Varta. Taj proizvođač baterija za svjetsko automobilsko, industrijsko i potrošačko tržište radio je na dogovoru između svog glavnog dioničara Michaela Tojnera, vjerovnika i Porschea, kako bi smanjio zaduženost i osigurao svježi kapital. Prema ugovoru će Tojner i Porsche biti novi vlasnici Varte i zajedno osigurati dokapitalizaciju od 60 milijuna eura. Dodatnih 60 milijuna eura doći će od vjerovnika kao nadređeni osigurani zajmovi, objavila je kompanija, dodajući da bi se treći investitor mogao kasnije uključiti.

Stabilizacija poslovanja

“U poodmaklim smo razgovorima s drugim ulagačima koji bi nam se željeli pridružiti”, rekao je izvršni direktor Varte Michael Ostermann. Prema dogovoru, Porsche će preuzeti 32 posto udjela u Varti nakon što u tvrtku uloži 60 milijuna eura. Isti će dio dobiti i sadašnji većinski vlasnik Michael Tojner, koji je pristao uložiti 60 milijuna eura. Postojeći zajmodavci, koji će posjedovati preostalih 36 posto Varte, pristali su platiti 60 milijuna eura do prosinca 2027. godine u starijim osiguranim zajmovima.

Pomažući spašavanju Varte, Porsche će si osigurati pristup baterijama visokih performansi za hibridne i električne sportske automobile. Njemački proizvođač automobila najavio je da će preuzeti većinski udio u Vartinom poslovanju V4Drive Battery, sudjelovanjem u povećanju kapitala putem unosa imovine.

“S planiranim većinskim preuzimanjem V4Drive-a, mi bismo dali važan doprinos zadržavanju ključnih tehnologija u Njemačkoj”, istaknuo je zamjenik predsjednika izvršnog odbora u Porsche AG Lutz Meschke. U srpnju je Ostermann najavio radikalno predstečajno restrukturiranje Varte, zbog duga koji kompanija nije mogla servisirati nakon skupih ulaganja.

Kompanija je nanizala loša ulaganja u svoje tradicionalno područje malih baterija za potrošačku elektroniku, ali promašenom odlukom pokazao se i skupi prodor u V4Drive marke baterija za hibridne sportske automobile koji nije zaživio. Kompanija treba značajno olakšanje svog duga od oko 500 milijuna eura plus svježe financiranje “visokog dvoznamenkastog” iznosa, rekao je Reutersu izvršni direktor Michael Ostermann koji se Varti pridružio u svibnju. “Uz provedbu danas dogovorenih mjera, financiranje i likvidnost grupe su sada održivo stabilizirani i dugoročno osigurani”, priopćio je financijski direktor Varte Marc Hundsdorf.

‘Umjereno’ otkaza

Ostermann je naveo da nema izravne prijetnje od velikih smanjenja radnih mjesta. “Želimo rasti u području baterija za fotonaponske sustave i okruglastih baterija za Appleove slušalice i trenutno smo u tim segmentima u potrazi za zaposlenima”, rekao je. Varta će tako zadržati sva svoja proizvodna mjesta u Njemačkoj, uz tek “umjereno” smanjenje broja zaposlenih u administraciji.

No postojeći dioničari ostat će praznih ruku jer će dionice Varte nakon restrukturiranja biti povučene s burze. “Pokušali smo sve kako bismo pridobili male dioničare – ali to nije pravno moguće u ovoj situaciji”, rekao je Ostermann.

Komentirajte prvi

New Report

Close