TOP 505 kompanija
Usporedba po županijama

Poduzetnici Grada Zagreba apsolutno dominiraju u gotovo svim poslovnim pokazateljima

Prema kriteriju ostvarene dobiti najlošiji su poduzetnici Sisačko-moslavačke županije. Poduzetnici u Zagrebu tako su lani ostvarili čak 187 puta veću dobit od onih u, po dobiti, najlošijoj županiji (4 milijarde eura prema 21 milijun).

Poslovni.hr
27. lipanj 2024. u 14:46
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Poduzetnici Grada Zagreba, prema rezultatima poslovanja u 2023. godinu, apsolutno dominiraju u gotovo svim poslovnim pokazateljima ako ih uspoređujemo s ostalim županijama. Podaci Financijske agencije (Fina) pokazuju da su poduzetnici glavnog grada lošiji jedino po kriteriju ekonomičnosti poslovanja po čemu se nalaze na 14 poziciji od 21. županije. 

Prošlogodišnji rezultati tako ponovno dokazuju veliku razliku u razvijenosti hrvatskih regija i veliku koncentraciju kapitala na jednom području, onom glavnog grada. Prema njima poduzeća čija su sjedišta u Zagrebu ostvaruju gotovo polovicu prihoda i dobiti svih poduzeća (49,5 posto i 46,3 posto). Također, na području glavnog grada posluje gotovo trećina svih poduzetnika (32,9 posto) koji zapošljavaju čak 37,2 posto radnika u Hrvatskoj. 

Prema kriteriju ostvarene dobiti najlošiji su poduzetnici Sisačko-moslavačke županije. Poduzetnici u Zagrebu tako su lani ostvarili čak 187 puta veću dobit od onih u, po dobiti, najlošijoj županiji (4 milijarde eura prema 21 milijun). Svakako treba spomenuti i da je dobit Sisačko-moslavačke županije lani pala čak 73 posto.

Najveći utjecaj na taj rezultat imao je veliki pad dobiti Petrokemije, najvećeg poslovnog subjekta ove županije, i to s 10,6 milijuna eura u 2022. na 62,8 milijuna eura gubitaka u 2023. Kada se zna da mnoge od najvećih domaćih kompanija, poput Ine, HT-a i PBZ Carda, svoje sjedište imaju upravo u Zagrebu ovaj rezultat ne treba čuditi.

Nakon Zagreba po neto dobiti lani su bili najbolji poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije, no i njihov rezultat bitno zaostaje za onim kojega su ostvarili poduzetnici glavnog grada. U županiji u kojoj je po dobiti najveće poduzeće Cemex Hrvatska dobit svih poduzetnika šest je puta manja nego u glavnom gradu i iznosi 645 milijuna eura. Poduzetnike Splitsko-dalmatinske županije slijede oni iz Zagrebačke s ostvarenih 632 milijuna eura neto dobiti.

Male su razlike na ljestvici najboljih ako kao kriterij uspješnosti uspoređujemo ostvarene prihode. Poduzetnici Grada Zagreba opet su najbolji sa 79,8 milijardi eura prihoda. Slijede ih poduzetnici Zagrebačke županije s ostvarenih 13,1 milijardi te oni Splitsko-dalmatinske županije s 10,6 milijardi eura prihoda.

Iako su poduzeća Splitsko-dalmatinske županije na hrvatskom vrhu po ostvarenim prihodima i dobiti radnici ove županije u prosjeku zarađuju bitno manje od onih koji rade u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Tako su zaposlenici u Zagrebu, koji je i po ovom kriteriju najbolji, lani u prosjeku mjesečno zarađivali 1175 eura neto, a radnici Zagrebačke županije 1042 eura, pokazuju podaci Fine. Istovremeno, prosječna mjesečna plaća u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosila je 890 eura. Radnici čak 13 županija lani su zarađivali više od onih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

New Report

Close