Pet godina poslovnih uspjeha tvrtke CBRE u jugoistočnoj Europi

Autor: Promo , 21. svibanj 2023. u 12:35
Ivana Rajkovic Spes - Country Head Croatia CBRE

Tvrtka CBRE oprašta se od godine u kojoj su ostvarili najbolje rezultate od osnivanja direktnog ureda za regiju jugoistočne Europe, i obilježili pet godina poslovanja. Svake godine podižu ljestvicu pa su i planovi za 2024. ambiciozni. U razgovoru za Poslovni.hr Ivana Rajković Špes, Rukovoditeljica poslovanja u Hrvatskoj unutar CBRE ureda za jugoistočnu Europu, govori o postignutim uspjesima, ali i o kretanju tržišta nekretnina u narednom razdoblju.

 

Iza nas je još jedna složena godina koja je donijela brojne izazove. Kako biste rezimirali godinu iza nas i što možemo očekivati ​​od 2024?

U većem dijelu Europe 2023. bila je godina sporijeg gospodarskog rasta, godina u kojoj su i tvrtke i građani bili opterećeni učincima visoke inflacije i ciklusa oštrih povećanja kamatnih stopa. Iz tih razloga oslabila je i aktivnost ulaganja u poslovne nekretnine, pa su investicijska tržišta srednje i istočne Europe bila u padu od 45%, odnosno 57% kumulativno za sva europska tržišta.

U znatno manjoj mjeri osjetili smo posljedice takvog razvoja događaja u regiji jugoistočne Europe. Monetarne politike uvjetovale su oprez u donošenju odluka, a time i stabilizaciju pojedinih segmenata tržišta nekretnina. Ipak, kapitalna ulaganja bilježe rast u odnosu na 2022. godinu, što dokazuje da je interes za jugoistočnu Europu i dalje aktivan s konkurentnim razinama stopa prinosa. Pritom je i korekcija prinosa u našoj regiji bila značajno manja u odnosu na ostatak Europe, pa je i to razlog daljnjeg rasta kapitalnih ulaganja. Najveći fokus investitora u našoj regiji bio je na poslovnim objektima, sektoru maloprodaje, ali sve više i na sektoru logističkih nekretnina.

Što se tiče 2024., to će biti još jedna godina sporijeg rasta kada je riječ o europskim tržištima, s rizicima uglavnom usredotočenim na geopolitičke napetosti i temeljnu inflaciju. Ipak, očekuje se oporavak tržišta u drugoj polovici godine.

Koji su izazovi i prilike tržišta nekretnina u regiji jugoistočne Europe u nadolazećoj godini, tvrtka CBRE će predstaviti 7. veljače na tradicionalnoj konferenciji ‘SEE Market Outlook’, gdje će naši eksperti govoriti o najvažnijim aspektima tržišta nekretnina.

Jeste li i u kojoj mjeri, s obzirom na okolnosti, ostvarili planove i možete li reći da ste zadovoljni poslovanjem?

U ovoj godini obilježili smo pet godina od osnivanja CBRE ureda za regiju jugoistočne Europe. Tijekom ovog perioda izgradili smo poziciju regionalnog lidera u pružanju usluga u području poslovnih nekretnina. Svoju prisutnost u regiji ojačali smo otvaranjem tri ureda u Zagrebu, Ljubljani i Sofiji, ali smo i pokrenuli dvije nove linije poslovanja, osluškujući potrebe tržišta i naših klijenata. Riječ je o integriranoj platformi usluga namijenjenih kapitalnim ulaganjima u sektoru turističkih nekretnina – CBRE Hotels; kao i konzultantske ESG usluge i rješenja za održivost.

Fokusirajući se na 2023, godinu završavamo s najboljim rezultatima, nadmašujući prošlogodišnji uspjeh, a to smo postigli iznimnim rezultatima iz svake naše poslovne linije.

Posebno bih željela naglasiti rezultate odjela Investment Properties koji je sudjelovao u preko 50% transakcija po volumenu ulaganja tijekom 2023. godine u regiji. O tome svjedoče i savjetodavne usluge koje smo pružili prilikom prodaje poslovnog objekta Eurocenter u Zagrebu; transakcije Capital Plaze, objekta mješovite namjene u Podgorici; prodaje poslovnog kompleksa Belgrade Office Park u Beogradu; kao i prodaje poslovnog centra Situla u Ljubljani, ali i transakcija dva NEST retail parka u Srbiji.

I ove smo godine zasigurno najveće uspjehe ostvarili u segmentu industrijskih i logističkih nekretnina, postavljajući nove rekorde, sa iznimno značajnim rezultatima u Hrvatskoj. Naš tim, kao ekskluzivni savjetnik pri odabiru lokacije, podržao je Orbico Hrvatska prilikom ulaganja u izgradnju njihovog najvećeg distribucijskog centra u Zdenčini od 40.000 četvornih metara u prvoj fazi projekta, s mogućnošću proširenja kapaciteta do još 20.000 metara četvornih u drugoj fazi projekta. Savjetovali smo i najveću privatnu investiciju u Osijeku u posljednjih deset godina koja se odnosi na ulaganje u izgradnju proizvodnih pogona, kao i HAVI Grupu u ulaganju u izgradnju njihovog najsuvremenijeg distribucijskog centra koji se gradi u Velikoj Gorici. Naš tim pružao je podršku klijentima tijekom cijelog procesa, od analize potencijalnih lokacija i odabira optimalnih rješenja iz perspektive opskrbnog lanca, pripreme i provedbe postupka natječaja za odabir izvođača građevinskih radova prema potrebama naručitelja, kao i podrška u procesu pregovaranja o uvjetima najma koji je izuzetno dugotrajan i složen proces.

Posebno sam ponosna na podršku koju smo pružili hrvatskom brendu u pronalaženju puta za daljnje širenje u Evropi, što je pravi dokaz da za CBRE ne postoje granice i da svoju stručnost stavljamo u službu naših klijenata, bez obzira na zadatak. Riječ je o suradnji s Muzejom iluzija i traženju novih lokacija u Europi. Za sada smo realizirali prostor od 1.871 kvadrata, zahvaljujući prekograničnoj suradnji CBRE ureda. Poseban izazov u Europi je pronaći adekvatan prostor za ovu vrstu djelatnosti, odnosno velike prostore u središnjem dijelu grada, koji trebaju ispunjavati i sve potrebne tehničke uvjete. CBRE je izvršio analizu raspoloživih prostora koji bi odgovarali namjeni te dogovorio najbolje uvjete zakupa.

Sjajne rezultate napravio je i Property management odjel koji će od 2024. godine upravljati portfeljem STOP SHOP maloprodajnih parkova u Srbiji koji uključuje 14 objekata u 14 gradova i više od 120.000 metara četvornih . Uz kompletan STOP SHOP portfelj u Sloveniji, kojim uspješno upravljamo od početka 2022. godine, nekoliko logističkih i poslovnih objekata, naš Property Management tim na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije sada upravlja s više od 385.000 četvornih metara i 34 objekta raznih namjena.

Svi ovi rezultati potvrda su da uz pažljivo odabran tim, jasno postavljene ciljeve i praćenje potreba tržišta možemo nastaviti rasti. Potvrda je stigla i u obliku priznanja CRE Awards u čak tri kategorije, gdje je CBRE proglašena “Agencijom godine” u srednjoj i istočnoj Europi. Riječ je o nagradi koja objedinjuje rezultate Odjela za konzalting i transakcije u području poslovnog, maloprodajnog i logističkog prostora. CBRE je tom prilikom proglašena i najboljom kompanijom u oblasti upravljanja projektima, a ove godine naš tim se može pohvaliti da je zadužen za neke od najambicioznijih fit-out i build-to-suit projekata u regiji. Dobili smo i priznanje za “Tvrtku godine za upravljanje nekretninama”.

Gledajući u budućnost, koji će trendovi oblikovati industriju nekretnina?

Osluškujući potrebe naših klijenata, predviđamo i pratimo ključne trendove koji oblikuju tržišta nekretnina. Prema globalnom istraživanju koje je proveo CBRE, podaci pokazuju da će održivost imati sve veći utjecaj na odluke o nekretninama u svim sektorima. Različiti tržišni sudionici će sve više tražiti usklađivanje sa svojim ESG programima, a potraga za boljim podacima o koristima i troškovima odluka o implementaciji održivih rješenja će se ubrzati.

Imajući u vidu ova kretanja te kako bi pomogao investitorima i korisnicima poslovnih zgrada u skladu s relevantnim propisima i ciljevima, CBRE ured za Jugoistočnu Europu proširio je svoje usluge uspostavljanjem nove poslovne linije „Konzultantske ESG usluge i rješenja za održivost“. Lokalni tim uz CBRE-ovu globalnu mrežu od više od 600 stručnjaka za održivost, pomoći će klijentima da nastoje uskladiti svoje ESG strategije sa svrhom svoje tvrtke, korporativnim identitetom i potrebama svojih klijenata.

Naš pristup uključuje rješenja i usluge koje su prilagođene pojedinačnoj nekretnini, pružanje usluga razvoja ESG strategije zajedno sa strategijama Net Carbon Zero, ESG due diligence, energetski pregled, certificiranje zelene gradnje, GRESB izvješćivanje. Stvaramo ESG rješenja koja podržavaju svaku fazu životnog ciklusa imovine, uključujući stjecanje, razvoj, upravljanje i raspolaganje imovinom, kao i akcijske planove na razini portfelja ili pojedinačne imovine. Ovim pristupom naš tim omogućuje klijentima donošenje ključnih poslovnih odluka i upravljanje rizicima održivosti u svojim portfeljima. Na taj način podupiremo investitore i korisnike nekretnina u planiranju, provedbi i mjerenju njihovih napora za smanjenje ugljičnog otiska i izgradnju održive budućnosti.

Na što ćete posebno obratiti pozornost prilikom planiranja poslovanja u 2024. godini?

Iznimni rezultati koje CBRE ostvaruje u regiji iz godine u godinu, a koji se ogledaju u najvećem tržišnom udjelu u svim poslovnim aktivnostima, rezultat su poznavanja lokalnog poslovnog okruženja, u kombinaciji s iskustvom i resursima globalne CBRE mreže. Ali takav rezultat ne bi bio moguć bez ljudi koji čine CBRE.

Osim poslovnih rezultata, posebno nam je važno da smo usmjereni na stvaranje pozitivne radne atmosfere, a kako naš potencijal leži u našim ljudima, dobrobit je sastavni dio CBRE-ove korporativne kulture. Postoji niz programa kroz koje pružamo podršku našim zaposlenicima u različitim sferama. Posebno smo ponosni na činjenicu da njegujemo svoje talente i pružamo im priliku za razvoj karijere, ali i da smo tijekom širenja poslovanja u regiji tijekom ove i prethodnih godina, uspjeli privući iskusne stručnjake iz svih sektora.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close