Otvoreno pismo Sindikata željezničara Hrvatske predsjedniku RH i predsjedniku Vlade

Autor: Objava za medije , 31. siječanj 2014. u 09:29
Patrik Macek/PIXSELL

Sindikat željezničara Hrvatske je spreman na dogovor s ciljem spašavanja i opstanka HŽ Carga.

Sindikata željezničara Hrvatske napisao je otvoreno pismo upućenu predsjedniku RH i predsjedniku Vlade kao reakciju na izjave ministra Siniše Hajdaša Dončića o nastavku restrukturiranja HŽ Carga d.o.o. Otvoreno pismo u cijelosti i bez izmjena prenosimo.

Poštovani,

obraćamo Vam se ovim putem u nadi da ćete imati sluha za zajedničko i dogovorno rješavanje ovog gorućeg problema, koji bi mogao imati nesnošljive posljedice za radnike i brojne obitelji i koji bi mogao biti veliki udar na državni proračun u milijardama kuna i na kraju udar za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Obraćamo vam se kako bi zajedno pronašli rješenje za spas HŽ Carga i pretvaranje HŽ Carga u uspješnu firmu koja će ostvarivati zaradu i sama vraćati svoje dugove.

Izjave koje pozivaju na stečaj s likvidacijom za nas su neprihvatljive. Neprihvatljivo je svaljivanje krivice za stanje u HŽ Cargu na leđa radnika. Osim toga, smatramo da tvrtka s 3482 radnika zaslužuje ulaganje maksimalnog zajedničkog truda u izbjegavanje „stečaja s likvidacijom“. Naši radnici i njihove obitelji zaslužuju da pronađemo drugo rješenje, da zajedno napravimo plan i pretvorimo HŽ Cargo u firmu kakva i treba biti.

Sindikat željezničara Hrvatske je spreman na dogovor s ciljem spašavanja i opstanka HŽ Carga. Razumijemo da je za postizanje tog cilja neizbježno smanjenje troška radnika. Ali također tvrdimo da se s mjerama uštede koje će se raditi samo kroz smanjenje broja radnika i smanjivanje njihovih prava HŽ Cargo neće spasiti.
Smatramo da je potrebno napraviti kvalitetan plan u kojem će se jasno definirati ciljevi, mjere i rokovi.

Za spašavanje HŽ Carga predlažemo kao temelj jasan, obvezujući sporazum koji mora sadržavati sljedeće mjere i odgovornost te rokove za provedbu istih:

  • zadržavanje ugovorenog prijevoza
  • hitno ulaganje u vozni park
  • definiranje potrebnog broja radnika temeljem radnih procesa u cilju izvršenje do sada ugovorenih prijevoza
  • osiguravanje sredstava za redovito poslovanje
  • osiguravanje sredstva za zbrinjavanje radnika putem otpremnina i putem željezničkog fonda
  • utvrđivanje mjere uštede na svim razinama poslovanja
  • unapređivanje i jačanje funkcije prodaje s ciljem osiguravanja novog rada.
  • Smatramo da je ovo jedini put kojim možemo osigurati spašavanje HŽ Carga pri čemu vjerujemo u zajedničko donošenje mjera i prihvaćanje odgovornosti za provođenje istih. Nadamo se da će se naši prijedlozi razmotriti i prihvatiti te da se neće ponoviti već viđeno neplansko trošenje novca bez postizanja cilja.

Odgovornost je na svima nama i svi ćemo morati pogledati radnicima i njihovim obiteljima u oči i reći im kakva ih sudbina čeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close