Novi pokušaj privatizacije Agroduhana, vraća li se turski Star Agritech u igru?

Autor: Marija Brnić , 06. travanj 2022. u 07:01
Foto: DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Ulazak privatnog vlasnika tvrtka dočekuje s najboljim godišnjim rezultatima, okončani su i sudski procesi.

Upravno vijeće CERP-a na čelu s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom odobrilo je pokretanje privatizacije Agroduhana. Nije to prvi pokušaj privatizacije slatinskog proizvođača duhana, posljednji je put potkraj prošle godine godine objavljen poziv investitorima da većinski udjel steknu dokapitalizacijom, no bez uspjeha. Sada CERP ima odobrenje za oglašavanje prodaje pet poslovnih udjela, koji čine 89,8 posto temeljnog kapitala, a njihova je nominalna vrijednost 19,7 milijuna kuna. No, na prodaju CERP ide s višom početnom cijenom, što je pomalo neuobičajeno za praksu u oglašavanju, jer se u prvom krugu u pravilu nudi udjele po nominalnoj vrijednosti, a Agroduhanove će država ponudi za 25 milijuna kuna.

Ulazak privatnog vlasnika tvrtka dočekuje s najboljim godišnjim rezultatima, prihodom od 59 milijuna kuna u 2021. i ostvarenih 3,6 milijuna kuna dobiti, a okončani su i sudski procesi koji su godinama predstavljali opterećenje, što je također oslobodilo sredstva. Međutim, ostaju obveze Agroduhana prema CERP-u, koje se vuku još od 2014. iz zaključenog sporazuma o predstečajnoj nagodbi, od gotovo 12 milijuna kuna uvećano za zatezne kamate, koje slatinski duhanac sam priznaje nije u mogućnosti vratiti iz tekućeg poslovanja. Pored toga, tvrtka ima i kreditne obveze kod HPB-a, u iznosu od oko 15 milijuna kuna, koje, kako ističe predsjednik Uprave Tomislav Tomić, tvrtka nakon što je raniji kredit reprogramiran i dogovorena isplata do rujna 2029. tvrtka,, sada uredno otplaćuje.

Najviše za Indoneziju, ide i Španjolska

Kao i ostale gospodarstvenike, trenutačno i Agroduhanovo poslovanje opterećuju narasli troškovi cijena plina, te gnojiva i ostali ulazni troškovi. No, što se potražnje tiče, nakon što je s početkom korone došlo do zastoja na duhanskom tržištu, sada je trend pozitivan. Agroduhan je primarno izvoznik, najveći dio proizvodnje plasira na inozemna tržišta, i to najviše u Indoneziju, a u posljednje vrijeme sve veće isporuke idu i za Španjolsku.

U CERP-u, kako se doznaje, nisu zaprimili nova pisma namjere, no računaju da bi interesa moglo biti temeljem posljednjeg pokušaja kada se tražilo partnere za dokapitalizaciju Agroduhana. Tada se spominjalo više kandidata, od stranih investitora iz branše do PPD-a, koji je i prije otvaranja postupka odustao od natjecanja. Spominjalo se i da je među zainteresiranima još jedna domaća tvrtka, a navodno se radi o Papuku iz Našica, u vlasništvu Mlina i pekara iz Siska, no samo je jedna tvrtka na kraju uplatila jamčevinu za ulazak u sobu za dubinsko snimanje, a koliko se moglo čuti, radilo se o tvrtki Star Agrotek International iz Turske. Pokazalo se, međutim, da su oni zainteresirani ne samo da s traženih 20 milijuna kuna novog kapitala budu najveći udjelničar (Agroduhanov temeljni kapital iznosi 21,95 milijuna kuna, a uz državu koja ima gotovo 90% ostatak drže malih udjelničari), nego su spremni odmah preuzeti i cjelokupan državni udjel. No, kako je zakonom o upravljanju državnom imovinom za taj postupak propisano raspisivanje javnog natječaja, odustali su od daljnjeg sudjelovanja u procesu i nisu predali obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju.

Odgođena naplata potraživanja

Navodno Star Agrotek već dugi niz godina promatra Agroduhan, te se u državnim redovima očigledno računa da je i dalje zainteresiran za preuzimanje. Pitanje je hoće li predviđena početna cijena biti prihvatljiva ili će biti neminovan drugi krug uz nešto niži iznos. U međuvremenu, CERP je dao predah i radi prodaje odgodio prisilnu naplatu spomenutih potraživanja, do kraja ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close