Našli su rješenje za ‘šumu’ hrvatskih i EU zakona, štedi tisuće sati, a žele ga i izvesti

Autor: Josipa Ban , 23. kolovoz 2024. u 07:01
Iza uspjeha startupa Ulpian stoje Sandra Ćatović Stručić, Filip Boltužić, Ozren Kobsa i Matej Gjurković, Foto: PD

Startup Ulpian razvio AI alat sa složenom bazom hrvatske i europske regulative.

U zemlji s više od 10 tisuća propisa, u kojoj je gotovo sve što radimo regulirano, znati točno svoja prava, što se smije i može, a što ne smije i ne može, gotovo je nemoguće. I pravnici s time imaju problema posebno zato što se regulativa kontinuirano i brzo mijenja. No, zahvaljujući četveročlanom timu, dvoje pravnika i dvojici IT stručnjaka, snalaženje u toj “šumi” postalo je jednostavno i prohodno. Tim koji je svoj startup nazvao Ulpian, po velikom rimskom pravniku, iskoristio je razvoj umjetne inteligencije da bi stvorio alat koji na vrlo jednostavan način, na principu pitanja i odgovora, pretražuje pravne izvore.

Ideja rođena na kavi

“Ulpian je kalkulator za pravnike”, kaže Ozren Kobsa, odvjetnik i suosnivač Ulpiana.

“Nitko više ne koristi logaritamske tablice ili ručno ne računa faktorijele, već se koristi strojem koji u milisekundi daje točan rezultat. Na isti način, Ulpian može biti ‘kalkulator’ za pravnike, alat koji im omogućuje da budu brži, precizniji i učinkovitiji u svom poslu”, ističe.

Posebno je ovo važno kada se zna da pravnici najviše vremena troše na pravno istraživanje i provjeravanje izvora. Za biti dobar u pravnoj struci, objašnjava Kobsa, važna je pravna logika, kreativnost u zaključivanju i razmišljanje izvan okvira. Za to je pak važno dobro poznavanje zakona i podzakonskih akata, i to ne samo na nacionalnoj, već i na europskoj razini. Upravo u ovom, repetitivnom dijelu posla koji troši tisuće sati, ključan je Ulpian. “On nikako nije zamjena za odvjetnika niti pravni savjetnik, ali će loše odvjetnike vjerojatno zamijeniti”, kaže Kobsa.

Da je tim pogodio nišu i da je njihov AI alat itekako potreban tržištu, potvrđuje više činjenica. U manje od godinu dana uspjeli su ono što rijetkima uspijeva – ideju pretvoriti u prototip koji je testiran na više od 300 pravnika iz raznih sektora, uključujući i većinu regulatora, te je komercijalizirati.

Ulpian je službeno na tržištu od srpnja ove godine, a da ima ogroman potencijal govori činjenica da se na mjesečnu pretplatu odlučilo više od 70 posto entiteta koji su ga testirali.

Veliki i važan put prošao je startup čiji su se osnivači tek u jesen prošle godine prvi put sastali na kavi da bi u već u ljeto ove godine imali prve pretplatnike.

Velika nam je želja kroz Ulpian se približiti ideji kohezivnijeg tržišta EU, nadilazeći trenutnu fragmentaciju, kaže Ozren Kobsa, suosnivač startupa Ulpian, Foto: Vjera Žganec / Pixsell

Sve je počelo kada je Kobsa ideju koja se dugo kuhala u njegovoj glavi prokomentirao sa Sandrom Ćatović Stručić, također pravnicom s kojom je nekada radio. Brzo su shvatili da i ona razmišlja vrlo slično o rješenju za problem koji su smatrali problematičnim. No njihovu je ideju netko trebao provesti u djelo. Putem poznanstava, za što je bila ključna Kobsina pozadina i obrazovanje na MIOC-u, poznatoj zagrebačkoj gimnaziji, ubrzo su došli do dvojice vrhunskih domaćih stručnjaka za umjetnu inteligenciju i obradu prirodnog jezika – Mateja Gjurkovića i Filipa Boltužića. Obojica su doktori znanosti s FER-a s iskustvom rada za međunarodne telekom operatore i Amazon. “Kliknuli smo u milisekundi”, kaže Kobsa dodajući da su kompaniju osnovali u siječnju ove godine.

Suosnivač Ulpiana ističe da im je tehnički najteži dio bio pripremiti i složiti bazu podataka posebno zato jer su htjeli da njihov alat razumije laički jezik i povezuje različite pravne izvore. Intenzivno je bilo i testiranje tržišta koje je bilo ključno u određivanju smjera u kojem žele razvijati Ulpian.

Danas putem ovog alata jednostavnim upitom može se dobiti odgovor na bilo koji pravni problem ili nedoumicu. Ako određenu kompaniju, primjerice, zanima ima li pravo na prijeboj troškova od općine za gradnju pristupne ceste koja mu je potrebna da bi izgradio pogon, dobit će jasno i jednostavno objašnjenje je li to zakonski moguće ili nije. Usto, sve je potkrijepljeno izvorima.

Iako bi njegova primjena baš svima dobro došla, alat je najviše usmjeren na korporativne pravnike.

“Korporativni se pravnici svakodnevno suočavaju s desecima raznovrsnih pravnih izazova. Često moraju brzo rješavati složena pravna pitanja iz područja s kojima se možda i ne susreću svakodnevno – od pitanja usklađenosti, GDPR-a, ESG-a, prava radnika do statusnih promjena, odnosa s dobavljačima, naknada šteta, javne nabave… Upravo smo na takve in-house pravnike mislili kada smo razvijali Ulpian, iako je primjenjiv i za druge tipove pravnika – od odvjetnika, pravnika u javnoj upravi, sudaca”, objašnjava Kobsa.

Nova verzija u rujnu

S Ulpianom tim ima vrlo ambiciozne planove. Osim što rade na poboljšanju performansi Ulpiana ubacivanjem sudske prakse, zbog čega bi slika prava koja se dobiva ovim alatom trebala biti kompletnija, rade i na novom korisničkom sučelju.

“Novu verziju planiramo lansirati u rujnu”, otkriva Kobsa. Na jesen planiraju krenuti i u pregovore s investitorima. Cilj im je proširiti se i na druga tržišta. Već su krenuli s implementacijom jurisdikcije još jedne europske države, a do kraja godine bi trebali biti na tržištu Austrije, Njemačke i Poljske.

“Velika nam je želja kroz Ulpian se približiti ideji kohezivnijeg tržišta EU, nadilazeći trenutnu fragmentaciju. Smatramo da konsolidacija svih službenih pravnih izvora zemalja članica EU-a na jednom mjestu i njihova dostupnost na lokalnim jezicima nudi iznimne prednosti za cijelo društvo”, kaže suosnivač Ulpiana.

Vrijednost ovog alata i tima prepoznao je i žiri te odbori FER-ov startup program Nuqleus koji ih je uvrstio kao jednog od tri finalista posljednje fazu inkubacijskog programa Startup Builder.

Kroz taj program uspješno su validirali svoju ideju, izbrusili je te stekli dragocjeno znanje, kaže Kobsa. “Ono što nam ipak najviše znači su kontakti koje smo ostvarili jer su upravo te veze ključne za daljnji razvoj i rast našeg projekta”, navodi.

Ovaj tim čeka uzbudljiva i dinamična jesen. Komercijalizacija je tek počela, a oni već planiraju osvajanje novih tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close