Najveći europski proizvođač obnovljive energije preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2024. u 12:30
Foto: Ole Martin Wold

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, uspješno je preuzeo hrvatski portfelj projekata francuske tvrtke za obnovljive izvore energije Neoen. Akvizicija je dobila sva regulatorna odobrenja, što je omogućilo integraciju Neoenovog portfelja u Statkraftovo poslovanje u Hrvatskoj.

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena. To uključuje sve Neoenove projekte u ranoj fazi razvoja: projekte vjetroelektrana, solarnih elektrana, kao i projekte sustava za skladištenje energije u baterijama (BESS).

Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020., dok je Statkraft započeo sa svojim poslovanjem u Hrvatskoj 2021. Sada, nakon što je dobio sva potrebna regulatorna odobrenja, Statkraft će pokrenuti svoje planiranje za besprijekoran proces integracije, osiguravajući skladnu tranziciju i maksimiziranje kombinirane snage obaju entiteta.

“Statkraft je prepoznao da se dobro uklapa s Neoenom u pogledu kulture, standarda usklađenosti i poslovne etike prilikom razvoja projekata. Iako je ova akvizicija manjeg opsega, ona dobro odgovara našoj trenutačnoj poziciji na tržištu. Raduje nas što trima projektnim developerima iz Neoena možemo poželjeti dobrodošlicu u naš tim u Zagrebu. Zajedno možemo ostvariti Statkraftovu viziju: obnoviti način na koji se svijet napaja energijom”, rekao je Arnaud Bellanger, direktor Statkrafta za Hrvatsku i Francusku.

U Statkraftovoj strategiji, ubrzanje razvoja solarnih elektrana, kopnenih i pučinskih vjetroelektrana te pohrane energije u baterijama čini jedan od četiri strateška stupa razvoja. Statkraft planira ubrzati svoj rast solarne energije, kopnenih vjetroelektrana i baterijske pohrane energije na svojim postojećim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close