TOP 505 kompanija
Poduzetnici Primorsko-goranske županije

Krenuli su iz skladišta, danas su najznačajniji poslovni subjekt u Rijeci

Ovog trgovca, po visini ostvarenih prihoda u Rijeci, slijedi Jadrolinija, državna kompanija za pomorski prijevoz putnika i robe. Ipak, prihodi drugog najvećeg poduzeća u Rijeci pet su puta manji od prvoplasiranih Plodina te su iznosili 166,8 milijuna eura.

Poslovni.hr
27. lipanj 2024. u 14:47
Foto: Dusko Marusic/PIXSELLrrrrr

Plodine, trgovački lanac čije je poslovanje krenulo iz skladišta koje je pretvoreno u diskont, danas su najveći i najznačajniji poslovni subjekt u Rijeci, sjedištu Primorsko-goranske županije. Plodine, koje je 1993. godine osnovao samozatajan poduzetnik Mile Ćurković, vodeći su poslovni subjekt u Rijeci po prihodima, dobiti i broju zaposlenih. Rezultati poslovanja poduzetnika sa sjedištem u Rijeci, koje je objavila Financijska agencija (Fina), kažu da su Plodine u 2023. ostvarile 890 milijuna eura prihoda (rast od 12,6 posto), dobiti od 52,2 milijuna eura (rast od 59,4 posto), a zapošljavale su više od 4000 ljudi, osam posto više nego 2022. U oštroj konkurenciji trgovačkih lanaca Plodine su uspjele izrasti u četvrtog po prihodima trgovca u Hrvatskoj, te drugog po ostvarenoj dobiti (iza Lidla) u 2023., i ostati u domaćem vlasništvu.

Ovog trgovca, po visini ostvarenih prihoda u Rijeci, slijedi Jadrolinija, državna kompanija za pomorski prijevoz putnika i robe. Ipak, prihodi drugog najvećeg poduzeća u Rijeci pet su puta manji od prvoplasiranih Plodina te su iznosili 166,8 milijuna eura. Uz ovaj dvojac izdvaja se i Jadran-galenski laboratorij (JGL), jedna od najznačajnijih domaćih farmaceutskih kompanija, čiji je prihod lani iznosio 133,6 milijuna eura, što je povećanje od 16 posto u odnosu na godinu ranije. U prvih pet poduzeća po prihodima u Rijeci, prema podacima Fine, još su Eurospin Hrvatska, talijanski trgovački lanac koji je na hrvatsko tržište ušao 2020. godine, te tvrtka Logista, koja ove godine slavi 30. godina poslovanja i koja je partner teleoperatora A1, vlasnik brenda Mobilcentar te partner Japan Tobacco Internationala i Cellularline. Eurospin je, prema podacima Fine, lani ostvario 110,4 milijuna eura prihoda, a Logista 89,4 milijuna eura. Ovih pet najvećih poduzeća u Rijeci, ostvaruje čak trećinu ukupnih prihoda poduzetnika u Rijeci. Najveću dobit u središtu Primorsko-goranske županije, uz Plodine, ostvarila su Jadranska vrata, kontejnerski terminal (14 milijuna), te JGL (13 milijuna).

Podaci Fine kažu i da je na području Rijeke lani poslovalo nešto više od 5500 poduzetnika, a na području Primorsko-goranske županije 12.679. Poduzetnici na razini županije ostvarili su 8,4 milijarde eura prihoda, a na razini grada 4,2 milijarde. Ukupni rezultat poduzetnika na gradskoj i županijskoj razini bio je pozitivan. Na razini županije poduzetnici su u 2023. ostvarili 468 milijuna eura neto dobiti, a na gradskoj razini 236 milijuna eura. U novu dugotrajnu imovinu uložili su 302 milijuna eura (županija), odnosno 143 milijuna eura (grad). Udio prihoda i dobiti poduzetnika Primorsko-goranske županije u ukupnom prihodu ostvarenom u Hrvatskoj je 5,2, odnosno 5,3 posto.

New Report

Close