JANAF-ovo poslovanje u prvoj polovici godine obilježila prva akvizicija u obnovljive izvore energije

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2024. u 12:31
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Snažan financijski potencijal i stabilno poslovanje omogućuju diverzifikaciju poslovanja te sigurno i neometano pružanje usluge korisnicima skladišno-transportnog sustava.

JANAF d.d. objavio je danas, 25. srpnja 2024. godine, financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine.

U prvih šest mjeseci 2024. godine, JANAF d.d. ostvario je ukupne prihode od gotovo 68 milijuna eura. Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose gotovo 63 milijuna eura. Bruto dobit u prvoj polovici godine iznosila je gotovo 31 milijuna eura, a ostvarena neto dobit veća je od 25 milijuna eura. Veći dio prihoda, 68%, ostvaren je u poslovanju s inozemnim kupcima, čime je kompanija potvrdila i dalje jaku izvoznu orijentiranost. Financijski pokazatelji iskazuju iznadprosječne vrijednosti u usporedbi s onima ostvarenim u hrvatskom gospodarstvu.

„Rezultati ostvareni u prvom polugodištu 2024. godine potvrdili su stabilnost poslovanja Jadranskog naftovoda. Snažan investicijski potencijal omogućio je i prvu veliku akviziciju na području obnovljivih izvora energije, ulaganje u izgradnju solarne elektrane u Vođincima, te su u tijeku i intenzivne aktivnosti usmjerene prema diverzifikaciji poslovanja u obnovljive izvore energije. Stabilnost poslovanja potvrđuje i jačanje partnerskih odnosa s korisnicima naftovodno-skladišnog sustava sklapanjem novih, kao i produljenjem postojećih ugovora za naše usluge. Kontinuirano se ulaže u skladišno-naftovodni sustav, a nedavno smo dobili i službenu potvrdu nadležnog ministarstva o uvrštenju dva nova spremnika za naftu na Terminalu Omišalj na popis strateških projekata Republike Hrvatske. Nastavak stabilnog i profitabilnog poslovanja potvrđuje stratešku ulogu JANAF-a u energetskom sektoru te omogućuje nastavak razvoja kompanije u smjeru obnovljivih izvora energije i nenaftnih djelatnosti, a sve to u godini kada obilježavamo dvije velike obljetnice, 50 godina od osnutka i 45 godina od puštanja u rad našeg naftovodnog sustava“, ističe Uprava JANAF d.d.

Inače, JANAF u 2024. godini ima sklopljene ugovore za transport i skladištenje s NIS-om, MOL Grupom (MOL, Slovnaft, Moltrade), INA-om, Agencijom za ugljikovodike, PETRACO-om, LITASCO-om, Lukoilom Croatia, Adria Oilom i Rijeka Transom.

U prvoj polovici godine JANAF je tradicionalno, sedmi put, organizirao veliku međunarodnu energetsku konferenciju „Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni za promjene?“ koja je okupila vodeće stručnjake iz područja domaće, regionalne, ali i globalne energetike, s ciljem razmjene informacija i iskustava vezanih uz trenutne izazove energetskog i naftnog tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close