Grupi Petrol pali dobit i prihodi, raste broj električnih punionica

Autor: Siniša Malus , 26. kolovoz 2024. u 13:10
Sašo Berger, predsjednik Uprave Petrola, Foto: PD

Na tržištima Hrvatske i Srbije regulacija cijena manje je restriktivna.

Grupa Petrol u prvom je polugodištu ostvarila 2,9 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 14 posto manje nego u istom razdoblju lani. Čista dobit smanjena je za jedan posto na 52,1 milijun eura. Prema riječima uprave Petrola, polugodišnji rezultati su dobri, ali i u ovom razdoblju obilježila ih je regulacija cijena naftnih derivata.

Pad prihoda u Petrolu, kojemu je na čelu Sašo Berger, najviše se pripisuje nižim cijenama energenata na spot i terminskim tržištima, priopćeno je.

Prema ocjeni uprave i nadzornog odbora, u prvoj polovici godine poslovalo se u skladu s planovima, unatoč negativnom poslovanju od prodaje naftnih derivata na većini slovenskih prodajnih mjesta zbog regulacije cijena.

Osim u Sloveniji, Petrol se suočava i s regulacijom cijena naftnih derivata na tržištima Hrvatske i Srbije, no, kako ističu, ona je znatno manje restriktivna.

Grupacija je u prvih šest mjeseci prodala 1,8 milijuna tona goriva i derivata, što je 1,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prodaja na slovenskom tržištu blago je porasla, rast je bio znatno veći na tržištima Jugoistočne Europe, dok je Petrol zabilježio pad na tržištima EU, što je rezultat izvanredne prošlogodišnje prodaje zbog manjka naftnih derivata uzrokovanog embargom na uvoz iz Rusije.

Rast robe i usluga

Prodajom robe i usluga Petrol je na razini grupe ostvario 305,9 milijuna eura prihoda, što je 16,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Petrol također povećava korištenje i broj električnih punionica. Krajem lipnja bilo ih je 514 u cijeloj mreži Petrola, a u prvih šest mjeseci grupacija je prodala i 10,2 teravat sati prirodnog plina, 5,8 teravat sati električne energije i 77.500 megavat sati toplinske energije.

Matična tvrtka Petrol u prvih je šest mjeseci smanjila prihode od prodaje za oko petinu na 2,1 milijardu eura, dok je neto dobit iznosila 46,8 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close