Poslovna 2021.
Vladislav Veselica, član Uprave Janafa

Godina za osmišljavanje dugoročne niskougljične razvojne strategije

Očekivani trend blagog rasta cijena nafte mogao bi pogodovati i rastu potražnje za skladištenjem nafte i naftnih derivata, našoj drugoj temeljnoj djelatnosti.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: PD

Jadranski naftovod upravo uspješno privodi kraju poslovnu godinu koja je obilovala velikim izazovima. Unatoč svemu, kompanija stabilno posluje, uredno ispunjavajući sve ugovorne obveze, uz osiguranu visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta i u predstojećem razdoblju.

Time se potvrdila prepoznatljivost kompanije kao stabilnog i pouzdanog partnera svih korisnika njezinih usluga, od rafinerija u regiji, preko velikih globalnih kompanija do trgovaca naftom.

Gospodarski izgledi za sljedeću godinu pod snažnim su utjecajem optimizma proisteklog iz iznenadnih najava o dostupnosti cjepiva protiv Covida-19 već do kraja tekuće godine, što je u potpunosti potisnulo u drugi plan zabrinutost zbog utjecaja strogih protupandemijskih mjera na globalnu potražnju i gospodarski rast. Obistine li se takve najave, posve je izgledno da će već u prvoj polovini sljedeće godine početi stabilniji globalni gospodarski rast, koji će se preliti i na povećanje potražnje za energentima, što znači da se može očekivati rast rafinerijske prerade nafte svugdje u svijetu, a posljedično i u rafinerijama na trasi Janafa. Očekivani trend blagog rasta cijena nafte mogao bi pogodovati i rastu potražnje za skladištenjem nafte i naftnih derivata, drugoj temeljnoj djelatnosti kompanije, što osnažuje predviđanja kako će to zajedno pridonijeti nastavku ostvarivanja stabilnih prihoda i odličnih rezultata poslovanja.

I dok će se u predstojećem razdoblju globalno i nacionalna gospodarstva morati početi nositi s poslijepandemijskim izazovima, Janaf će se fokusirati na osmišljavanje i početak realizacije dugoročne niskougljične razvojne strategije s ciljem ostvarivanja novih prihoda i novo dodane vrijednosti od ulaganja u obnovljive izvore energije te u druge kompatibilne i profitabilne djelatnosti.

Uspješnost upravljanja stabilnim rastom i razvojem kompanije u tako izazovnim okolnostima bit će najbolji pokazatelj njezine kompetentnosti i spremnosti za provođenje zelene tranzicije kroz koju upravo prolaze sve velike energetske kompanije na svijetu.

New Report

Close