Gabrić: ‘Za IN2 akvizicije su okosnica poslovanja i strateški cilj’

Autor: Josipa Ban , 22. kolovoz 2024. u 22:01
Foto: PD

IN2 grupa kupila riječku kompaniju čime širi poslovanje na farmaceutsku industriju.

IN2 grupa akvizirala je Jadran – Informatiku, IT kompaniju iz Rijeke s 30 godina iskustva u razvoju, implementaciji i održavanju poslovnog softvera, i to uglavnom za klijente iz farmaceutske industrije, odnosno ljekarne i veledrogerije. Akvizicijom, čiji iznos nije objavljen, IN2 grupa širi svoje poslovanje na novo područje – ono farmaceutske industrije. Dio je to njihove strategije širenja u sektoru zdravstva.

“Jasan cilj IN2 grupe je širenje i jačanje našeg portfelja na području zdravstva i kontinuirano tehničko unaprjeđenje BIS sustava. Jadran – Informatika je tvrtka s dugogodišnjim iskustvom, visoko je inovativna i napredna kada su u pitanju IT tehnologije, a nama je posebno zanimljiva jer ovom akvizicijom ulazimo i u farmaceutsku industriju”, kaže Ivan Gabrić, predsjednik Uprave IN2 grupe.

Poslovanje ostaje u Rijeci

Mali tim iz Rijeke, koji broji 16 zaposlenih, tako postaje dio grupe koja zapošljava više od 600 ljudi te Constellation Software Inc. grupacije (CSI), čiji je IN2 grupa dio od 2018., a koja zapošljava više od 45 tisuća stručnjaka, objašnjava Gabrić. Dodaje i da s tisuću ureda diljem svijeta CSI surađuje s više od 125 tisuća klijenta. IN2 grupa, s druge strane, posluje na pet tržišta regije te ima više od 3000 klijenata.

U riječkoj kompaniji, koja je prema podacima Poslovne Hrvatske lani ostvarila 853 tisuće eura prihoda, drže da će ovom akvizicijom samo profitirati.

“Drago mi je što ćemo u budućnosti unutar IN2 grupe imati mogućnosti za još snažniji rast i razvoj zahvaljujući snazi, know-howu i međunarodnom iskustvu IN2 grupe”, kaže Darko Pavletić, savjetnik i član Nadzornog odbora Jadran – Informatike.

Predsjednik Uprave IN2 grupe objašnjava da će Jadran – Informatika biti integrirana u Sektor zdravstva i javne uprave IN2 grupe. Što se tiče uloge menadžmenta, dodaje, Zoran Grabovac postaje direktor Jadran – Informatike, a dosadašnji vlasnik i osnivač Darko Pavletić postaje član Nadzornog odbora i savjetnik. Poslovanje, sa svim zaposlenima, ostaje u Rijeci.

“Jedna od karakteristika našeg pristupa akvizicijama je zaštita postojeće vrijednosti i specifičnosti koje su kompanije razvile tijekom svog poslovnog razvoja. Sasvim je prirodno, pa gotovo i naš imperativ, oslanjanje na postojeći menadžment kadar dok je uloga nas iz IN2 grupe savjetodavna. Pritom često služimo kao akcelerator budućeg razvoja firme”, ističe Gabrić.

Uloženo 700 mil. dolara

Kupnja riječke kompanije dolazi nakon kratke pauze. IN2 grupa, jedna od prvih domaćih softverskih tvrtki koja je u dobroj mjeri utjecala na stvaranje IT tržišta u Hrvatskoj, u 2021. preuzela je SVAM plus, a godinu dana kasnije kupili su još dvije IT tvrtke – MCS Grupu te Libusoft Cicom. Koliko je ukupno uloženo u akvizicije čelnik IN2 grupe ne želi otkriti. Navodi samo da je na razini CSI grupacije u prvoj polovici godine u akvizicije uloženo gotovo 700 milijuna dolara. Kaže i da je iznos posljednje transakcije poslovna tajna.

Hoće li uskoro u novu kupnju Gabrić ne otkriva, no navodi da je IN2 grupa uvijek zainteresirana za kvalitetne akvizicije. “Akvizicije su jedna od okosnica našeg poslovanja i strateški cilj”, ističe.

Komentirajte prvi

New Report

Close