Ennina tvrtka počela radove na najvećoj ORC elektrani u EU

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2024. u 13:14
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Uz planove za proizvodnju električne energije, razmišlja se i o drugim prednostima geotermala.

Tvrtka Geo Power Zagocha započela je bušenje za buduću geotermalnu elektranu kod Čađavice, a vrijednost investicije iznosi 140 milijuna eura te će to biti najveća ORC elektrana u EU snage 20 megawata, izvijestili su iz Virovitičko-podravske županije. Na eksploatacijskom polju Slatina 2 kod Čađavice, 15 kilometara udaljenom od grada Slatine, Ennina tvrtka Geo Power Zagocha započela je radove na izradi razradne bušotine Podravska Slatina GT-6. Time Geotermalna elektrana Zagocha postaje geotermalni projekt u najvišoj fazi razvoja u Hrvatskoj. Buduće postrojenje proizvodit će električnu energiju iz tople vode ispod same elektrane. Iz Županije su izvijestili da će bušenje dosezati “impresivnih 5000 metara dubine”, a operaciju će izvesti tvrtka CROSCO.

Tvrtka Geo Power Zagocha sklopila je s Ministarstvom gospodarstva Ugovor o eksploataciji geotermalne vode na eksploatacijskom polju Slatina 2 na razdoblje od 25 godina s mogućnošću produženja. Prije samo godinu dana lokacija buduće elektrane bila je prazno polje. Dosad provedenim radovima, postala je mjesto na kojem se sastaju visoka inženjerska znanja usko specijaliziranih područja. Eksploatacijsko polje Slatina 2 danas je jedna od geološki najuzbudljivijih lokacija u zemlji, mjesto inovativne tehnologije, ističu iz Županije.

Uz planove za proizvodnju električne energije, razmišlja se i o drugim prednostima geotermala. Nakon proizvodnje električne energije, a prije nego što se već korištena topla voda ohladi, ona bi se još jednom mogla iskoristiti i za potrebe lokalne zajednice: u staklenicima, plastenicima, sušarama, za uzgoj ribe…

Komentirajte prvi

New Report

Close