Dostava paketa ruši rekorde, tvrtke ‘okrenule’ 93,7 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2024. u 07:17
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Broj davatelja poštanskih usluga ostaje stabilan, te su na tržištu poštanskih usluga registrirana 23 pružatelja.

U Hrvatskoj je u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvaren rekordan rast dostave paketa, pokazuju podaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavljeni u srijedu. U tom razdoblju dostavljeno je 10,9 milijuna paketa, što je za 21,8 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U usporedbi s prvim tromjesečjem paketne isporuke veće su za 6,5 posto. Paketne usluge sada čine 16,8 posto ukupnog poštanskog tržišta. To je tri posto više nego u istom razdoblju lani. Istovremeno je broj pismovnih pošiljaka pao za 3,5 posto. Prema HAKOM-ovim podacima, međunarodne poštanske usluge čine 8,3 posto ukupnog tržišta, što je rast od 16,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Taj trend ukazuje na jačanje prekograničnih poslovnih aktivnosti i važnost međunarodnih dostavnih kanala, kažu u Hrvatskoj regulatornoj agencije za mrežne djelatnosti.

Ukupni prihodi od poštanskih usluga u Hrvatskoj dosegnuli su 93,7 milijuna eura, uz rast od 25,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i osam posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Na veće prihode najviše je utjecao rast usluga koje su imale dodanu vrijednost (ekspresne pošiljke). Njih je bilo 21,8 posto više nego u drugom lanjskom tromjesečju, pokazala je usporedba na godišnjoj razini. Manjim dijelom na porast su utjecale više cijene usluga.

Broj davatelja poštanskih usluga ostaje stabilan, te su na tržištu poštanskih usluga registrirana 23 pružatelja. Najveći je HP-Hrvatska pošta s udjelom od 59,1 posto prema prihodima na tržištu i 84,3 posto prema broju ostvarenih usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close