Allianzova operativna dobit skočila za 6,8 posto na 4,0 milijardi eura

Autor: Objava za medije , 20. svibanj 2024. u 11:37
FOTO: Press

Operativna dobit ostvarila je rast od 6,8 posto na 4,0 milijardi eura ponajviše zahvaljujući poslovanju segmenta neživotnih osiguranja, ali i dobrim rezultatima segmenata upravljanja imovinom i životnih i zdravstvenih osiguranja

„Allianzovi vrlo dobri rezultati odražavaju kvalitetu naših temelja, vrijednost dosljedne provedbe naše strategije i prednost koju sa sobom nosi široki spektar talenata i vještina zastupljenih u našoj organizaciji.

Petpostotni rast obujma poslovanja i dvoznamenkasti skok neto dobiti dioničara ukazuju na vrlo dobar početak godine. Pritom rast ukupnih prihoda i neto dobiti u segmentu neživotnih osiguranja predstavlja odraz ravnoteže između rasta i discipliniranog preuzimanja rizika, dok razvoj novih poslova u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja potvrđuje privlačnost našeg obimnog proizvodnog portfelja. Što se tiče segmenta upravljanja imovinom, neto priljevi iz prvog tromjesečja ove godine već su nadmašili razine za cijelu prošlu godinu, što naglašava kvalitetu našeg poslovanja i njegovu vrijednost za klijente.

Naš dosadašnji uspjeh u područjima profitabilnosti, otpornosti i dosljednog upravljanja kapitalom ono je što nas čini poželjnim pouzdanim partnerom, posebice u vremenima povećane nesigurnosti i ubrzanih promjena.“- Oliver Bäte, glavni izvršni direktor Allianza SE

FINANCIJSKI NAGLASCI

Ukupni obujam poslovanja

PRVO TROMJESEČJE: Ukupni obujam poslovanja ostvario je rast od 5,3 posto na 48,4 milijarde eura zahvaljujući rezultatima svih poslovnih segmenata. Segment neživotnih osiguranja zabilježio je solidan rast potaknut cijenama, dok je rast u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja prvenstveno posljedica povoljnog prodajnog zamaha u SAD-u i Italiji. Rast u segmentu upravljanja imovinom okoristio se većom imovinom pod upravljanjem i višim naknadama za uspješnost.

Interni rast iznosio je 7,5 posto zahvaljujući rezultatima svih segmenata.

Dobit

PRVO TROMJESEČJE: Operativna dobit ostvarila je rast od 6,8 posto na 4,0 milijardi eura (u usporedbi s 3,7 milijardi eura iz istog tromjesečja prethodne godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja. Rast je bio uglavnom jednako podijeljen između boljeg operativnog rezultata pružanja usluga osiguranja i boljeg operativnog investicijskog rezultata. Operativnoj dobiti pripomogao je i segment upravljanja imovinom zahvaljujući većem neto prihodu od naknada i provizija, dok je segment životnih i zdravstvenih osiguranja ostvario solidnu operativnu dobit na razini one iz prošle godine.

Temeljna neto dobit dioničara porasla je s 2,2 milijarde eura ostvarene u istom razdoblju 2023. godine na 2,5 milijardi eura zahvaljujući većoj operativnoj dobiti i boljim neoperativnim rezultatima.

Neto dobit pripisiva dioničarima skočila je na 2,5 milijardi eura (u usporedbi s 2,0 milijardi eura ostvarenih u prvom tromjesečju 2023. godine).

Temeljna dobit po dionici iznosila je 6,42 eura (u usporedbi s 5,43 eura iz prvog tromjesečja prošle godine).

Anualizirani temeljni povrat na uloženi kapital iznosio je 17,4 posto (u usporedbi sa 16,1 posto za cijelu 2023. godinu).

Omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II

Na kraju prvog tromjesečja ove godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 203 posto (u usporedbi s 206 posto zabilježenih na kraju 2023. godine).

NAGLASCI PO SEGMENTIMA

„Allianzovi vrlo dobri rezultati iz prvog tromjesečja ove godine pokazuju našu nepokolebljivu predanost stvaranju vrijednosti:

  1. Snažan interni rast potaknut cijenama i stroga disciplina pri preuzimanju rizika u poslovanju segmenta neživotnih osiguranja pridonijeli su iznimnom rastu naše operativne dobiti. Benigne prirodne katastrofe i veći prihodi od investicija također su doprinijeli rezultatima.
  2. Rasprostranjeni rast novih poslova u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja istaknuo je kvalitetu naše globalne franšize u konkurentnom okruženju. Uzmemo li u obzir i atraktivnu profitabilnost novog posla, u odličnoj smo poziciji da nastavimo sa stvaranjem vrijednosti.
  3. Snažan neto priljev klijenata i izvanredne naknade za uspješnost u segmentu upravljanja imovinom dokaz su da smo se sjajno snašli u nestabilnom okruženju tržišta kapitala. Zahvaljujući rastu imovine klijenata pod upravljanjem i konkurentnom omjeru troškova i prihoda, u prilici smo ostvariti profitabilan rast.

Sjajno smo započeli godinu, a naš solidan omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II od 203 posto pridonosi našoj sposobnosti stvaranja vrijednosti za dioničare. Naša ciljana operativna dobit za 2024. godinu i dalje iznosi 14,8 milijardi eura, plus/minus 1 milijardu eura.“- Claire-Marie Coste-Lepoutre, glavna financijska direktorica Allianza SE

Neživotna osiguranja: vrlo dobra operativna dobit

PRVO TROMJESEČJE: Ukupni obujam poslovanja porastao je za 5,7 posto na 25,5 milijardi eura (u usporedbi s 24,1 milijardom eura iz istog tromjesečja prethodne godine). Interni rast, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 7,5 posto. Glavni pokretač bio je vrlo dobar rast od 9 posto u poslovanju koje uključuje privatne korisnike, male i srednje poduzetnike i vozne parkove. Poslovanje s poslovnim korisnicima zabilježilo je rast od 4 posto.

Operativna dobit ostvarila je snažan rast od 10,4 posto na 2,1 milijardu eura (u usporedbi s 1,9 milijardi eura zabilježenih u prvom tromjesečju 2023. godine). Rast dobiti bio je jednako podijeljen između boljeg operativnog rezultata pružanja usluga osiguranja i boljeg operativnog investicijskog rezultata.

Kombinirana kvota ostala je na sjajnih 91,9 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine. Kvota štete iznosila je 67,3 posto (za razliku od 67,0 posto iz istog razdoblje prošle godine) jer je nešto slabiji run-off rezultat djelomično nadoknađen benignim iznosima šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama i povoljnijom kvotom štete proizašle iz događanja manjih razmjera. Omjer troškova porastao je za 0,3 postotna boda na 24,6 posto.

Životna i zdravstvena osiguranja: snažan rast novih poslova

PRVO TROMJESEČJE: PVNBP (sadašnja vrijednost premija za nove poslove) porastao je na 22,3 milijarde eura (u usporedbi s 18,5 milijardi eura iz prethodne godine), i to zahvaljujući većim volumenima kod većine naših poslovnih subjekata. Najviše su doprinijeli tvrtka Allianz Re i povoljan prodajni zamah u Italiji i SAD-u.

Operativna dobit iznosila je vrlo dobrih 1,3 milijarde eura, koliko je zabilježeno i u prvom tromjesečju prošle godine.

Marža za ugovorenu uslugu porasla je s 52,6 milijardi eura na kraju 2023. godine na 53,2 milijarde eura na dan 31. ožujka 2024. godine, uz snažan normaliziran rast od 1,7 posto. Svi naši subjekti ostvarili su dobre rezultate, a tvrtka Allianz Re imala je dodatnu korist od velikog ugovora.

Profitabilnost novog posla porasla je s prošlogodišnjih 5,5 posto na 5,7 posto. Vrijednost novog posla pritom je skočila na 1,3 milijarde eura (u usporedbi s 1,0 milijardi eura zabilježenih u istom razdoblju prošle godine) zahvaljujući većim volumenima u većini poslovnih subjekata, kao i boljoj kombinaciji različitih poslovnih aktivnosti.

Upravljanje imovinom: snažni neto priljevi

PRVO TROMJESEČJE: Operativni prihodi ostvarili su rast od 4,7 posto na 2,0 milijardi eura zahvaljujući većoj imovini pod upravljanjem i višim naknadama za uspješnost. Operativni prihodi, korigirani za utjecaje valutnih tečajeva, porasli su za 5,7 posto.

Operativna dobit porasla je za 7,0 posto na 773 milijuna eura (u usporedbi sa 723 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju 2023. godine). Korigirana za utjecaje valutnih tečajeva, operativna dobit ostvarila je rast od 8,1 posto. U istom je razdoblju omjer troškova i prihoda iznosio povoljnijih 61,1 posto (u usporedbi s 62,0 posto zabilježenih u prvom tromjesečju prošle godine).

Na dan 31. ožujka 2024. godine imovina klijenata pod upravljanjem iznosila je 1,784 bilijuna eura, što je za 71 milijardu eura više u odnosu na kraj 2023. godine. Tome su najviše doprinijeli snažni neto priljevi od 34,2 milijarde eura, a pripomogli su i povoljni učinci valutne konverzije i tržišta.

Na kraju prvog tromjesečja 2024. godine ukupna imovina pod upravljanjem iznosila je 2,297 bilijuna eura, što je za 73 milijarde eura više nego na kraju 2023. godine, u skladu s rezultatima imovine klijenata pod upravljanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close