ALKALOID sa rastom konsolidirane prodaje od 12,5% u vrijednosti od 153,9 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2024. u 13:42
FOTO: Press

Ukupna konsolidirana prodaja ALKALOID-a AD Skoplje u prvoj polovici 2024. godine dostigla je 153,9 milijuna eura, što je za 12,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Konsolidirana prodaja ostvarena na domaćem tržištu povećane su za 18%, a ukupan konsolidirani izvoz tvrtke povećan je za 10%. Od ukupne konsolidirane prodaje, 31% je ostvareno u S. Makedoniji, dok je, s druge strane, 69% ostvareno na inozemnim tržištima. Gledano po regijama, 27% je ostvareno u zemljama Jugoistočne Europe, 22% je ostvareno u zemljama Zapadne Europe (EU i EFTA), 19% je ostvareno u zemljama Istočne Europe (ZND, UKR..). .), a na ostalim tržištima je ostvareno 1% od ukupne konsolidirane prodaje.

Najveći rast na izvoznim tržištima, u odnosu na prošlu godinu, bilježe prodaje ostvarene u Velikoj Britaniji, u iznosu od 3,7 milijuna eura, koje su povećane za 3,5-puta; zatim u Jordanu, gdje su porasli za 3,4-puta, kao i u Gruziji, gdje su porasli za 3-puta. Slijede oni u Ukrajini (79% rasta), Čileu (78% rasta), Mađarskoj (64% rasta), Grčkoj (18% rasta), Hrvatskoj (15% rasta), Mongoliji (rast od 14%), u Albaniji(rast od 14%), Sloveniji (rast od 12%), Crna Gora (rast od 8%), u Bosni i Hercegovini (rast od 8%) itd.

Posmatrano po grupama proizvoda, u strukturi ukupne konsolidirane prodaje najveći udio zauzimaju proizvodi iz segmenta farmacija, odnosno 91%, dok segment kemije, kozmetike i ljekovitog bilja sudjeluje sa 9%. Od farmaceutskih proizvoda, veći udio u ukupnoj prodaji imaju antibiotici sa 27%, OTC pripravci sa 18%, kardiološki pripravci sa 12%, neurološki pripravci sa 12% ukupne konsolidirane prodaje itd.

U 2024. godini, u smjeru predanosti stalnoj modernizaciji i proširenju proizvodnih kapaciteta, obima proizvodnje i asortimana, ALKALOID AD Skoplje je završilo realizaciju svog najvećeg investicijskog poduhvata u posljednja dva desetljeća – novog pogona za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i prateće tehničke prostorije. Novi tehničko-tehnološki kapacitet, čiji je cilj više nego udvostručiti volumen i veću fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika, zauzima površinu od 6.200 m2 (proizvodno-tehnički prostor), a ALKALOID je uložio ukupno 19,4 mil. eura za to.

U prvoj polovici ove godine urađena je i strateška investicija u PC Kozmetici. Postavljena je nova proizvodna linija za proizvodnju i pakiranje vlažnih maramica, vrijedna 1,7 milijuna eura. Nova proizvodna oprema za proizvodnju vlažnih maramica ima kapacitet od 120 komada/minuti i dopunjena je potpuno automatiziranim linijama za pakiranje. Na ovaj način je moguće udvostručiti kapacitete za proizvodnju vlažnih maramica i proširiti asortiman proizvoda koji se mogu proizvoditi i pakirati.


Ukupne investicije u osnovna sredstva u periodu siječanj – lipanj 2024. godine iznose 11 miljuna eura. Posljednjih godina ALKALOID je započeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem stvaranja lijekova s dodatom vrijednošću koji omogućavaju liječenje i zadovoljavanje potreba pojedinih ili specifičnih grupa pacijenata. Strateške investicije za modernizaciju proizvodnog portfelja dovela su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka ALKALOID s dodanom vrijednošću, namijenjenog prvenstveno liječenju refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Lijekovi prvog izbora u liječenju refluksnog ezofagitisa i GERB-a su tzv. inhibitori protonske pumpe, grupa koja uključuje omeprazol, koji su obično dostupni u obliku gastrorezistentnih tableta i kapsula, kao i praha za otapanje. Po prvi put u povijesti, ALKALOID je razvio tekući oblik lijeka Omeprazol, spreman za upotrebu.

Omeprazol ALKALOID oralna otopina dobila je prvi međunarodni patent za lijek s dodanom vrijednošću (Value Added Medicine – VAM), a prva marketinška odobrenja za ovaj inovativni lijek već su odobrena za makedonsko tržište i tržište Velike Britanije. Procedure registracije za zemlje u Europi i za tržišta u Europskoj uniji su u tijeku, a očekuje se dobivanje odobrenja za stavljanje lijeka na tržište i njegovo naknadno lansiranje.

Konsolidirana dobit prije financijskih troškova, poreza i amortizacije (EBITDA) premašila je 23,5 milijuna eura i zabilježila je rast od 4%, dok je konsolidirana neto-dobit u iznosu od 13,4 milijuna eura porasla za 7%.

Grupa ALKALOID ima 2.970 zaposlenih, od kojih je 2.259 u S. Makedoniji, a 711 je zaposleno u kapitalnim povezanim poduzećima u inozemstvu.

Cijena dionice ALKALOID-a AD Skoplje na zvaničnom tržištu Makedonske burze vrijednosnih papira u periodu siječanj-lipanj 2024. godine kretala se od 295 do 343 eura ili u prosjeku 329 eura za jednu dionicu. Na dan 30. lipnja 2024. tržišna kapitalizacija kompanije iznosila je 479 milijuna eura.

Skupština dioničara ALKALOID AD Skoplje je 1. travnja 2024. godine donijela Odluku o isplati dividende za 2023. godinu u iznosu od 8,78 eura bruto ili 7,90 eura neto po dionici, što u odnosu na isplaćenu dividendu po dionici za prethodnu godinu sa 7,97 eura bruto, odnosno 7,17 eura neto, je više za 10,2%. Za isplatu dividendi i poreza na dobit, kompanija će izdvojiti oko 12,6 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close