Uključenje Tajvana u sustav UN-a zajamčit će mir na Indopacifiku

Autor: Lin Chia-lung , 15. rujan 2024. u 22:00
Foto: Reuters

Ideja da mora postojati izbor između NR Kine i Tajvana u UN-u je lažna dihotomija.

Tajvan je nezamjenjiv partner u globalnim opskrbnim lancima, proizvodeći više od 90 posto vrhunskih svjetskih poluvodiča i značajan dio naprednih čipova koji pokreću AI revoluciju.

Štoviše, polovica svjetske pomorske trgovine prolazi kroz Tajvanski tjesnac, što ga čini ključnim međunarodnim plovnim putem. Ipak, iako su veliki dijelovi svijeta – i milijarde ljudi – uživali u velikom prosperitetu zahvaljujući miru i stabilnosti koji prevladavaju u tjesnacu, Narodna Republika Kina nastavlja jačati svoje agresivne akcije protiv Tajvana.

Pokušaji Pekinga da promijeni status quo u Tajvanskom tjesnacu i proširi autoritarizam diljem indo-pacifičke regije duboka su prijetnja miru i sigurnosti diljem svijeta.

Posljednjih su godina svjetski čelnici koristili bilateralne i multilateralne prilike, uključujući sastanke G7, EU-a, NATO-a i ASEAN-a, kako bi istaknuli važnost održavanja mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca.

Neopravdana politika UN-a
Međutim, unatoč tome što su svjesni važnosti smanjenja napetosti u regiji, Ujedinjeni narodi tek trebaju poduzeti korake koji se tiču rješavanja izazova koje postavlja NR Kina ili uključivanja Tajvana u sustav UN-a.

Kako su se u globalnoj zajednici pojavili novi pristupi suradnji s Tajvanom, donoseći ogromne globalne koristi, ideja da mora postojati izbor između NR Kine i Tajvana u sustavu UN-a je lažna dihotomija. Sada je pravo vrijeme da UN evolvira i preispita svoju neopravdanu politiku koja isključuje Tajvan.

Prvi i najžurniji zadatak kojim se UN mora pozabaviti jest prestati podlijegati pritisku NR Kine i suzdržati se od daljnjeg iskrivljavanja Rezolucije 2758 Opće skupštine UN-a usvojene 1971. godine.

Povijesne lekcije

Povijest je pokazala da se demokratska odlučnost mora pokazati unaprijed – prije nego bude prekasno.

Namjernim lažnim predstavljanjem Rezolucije 2758 i lažnim miješanjem s vlastitim “načelom jedne Kine”, koje se razlikuje od “politike jedne Kine” koju su usvojile mnoge zemlje, NR Kina je nemilosrdno ugušila legitimno pravo Tajvana da smisleno sudjeluje u UN-u i njegovim specijaliziranim agencijama.

Ova pogrešna interpretacija ima dalekosežne posljedice osim uskraćivanja pristupa tajvanskim državljanima i novinarima prostorijama UN-a i sprječavanja posjeta, prisustvovanja sastancima i sudjelovanja u prikupljanju novinarskih informacija.

Zapravo, taktika Pekinga pretvaranja Rezolucije 2758 u oružje u svrhu širenja zablude da je Tajvan dio NR Kine jedan je od ključnih elemenata u široj kampanji za uspostavljanje pravne osnove za opravdavanje buduće oružane invazije na Tajvan.

Ipak, suprotno lažnim tvrdnjama NR Kine, Rezolucija 2758 samo se bavi pitanjem predstavljanja Kine u UN-u. Ne spominje Tajvan. Ne navodi se da je Tajvan dio NR Kine niti se NR Kini pripisuje bilo kakvo pravo da predstavlja Tajvan u sustavu UN-a. Drugim riječima, rezolucija nema nikakve veze s Tajvanom.

Ovaj slučaj ilustrativan je za rastuću nasrtljivost NR Kine u nametanju svoje volje na međunarodnoj sceni. A ako se ne ospore i ne isprave, lažne tvrdnje Pekinga ne samo da će promijeniti status quo u Tajvanskom tjesnacu, već će također ugroziti mir i stabilnost u Indopacifiku i ugroziti međunarodni poredak utemeljen na pravilima.

Srećom, posljednjih je mjeseci nekoliko viših američkih dužnosnika kritiziralo navedeno iskrivljavanje Rezolucije 2758 kojima NR Kina nastoji opravdati svoje lažne tvrdnje spram Tajvana.

Nadalje, Interparlamentarni savez za Kinu, međunarodna organizacija koja se sastoji od više od 250 članova parlamenta iz 38 zemalja i EU-a, 30. srpnja je pokazao konkretnu potporu Tajvanu donošenjem modela rezolucije o Rezoluciji 2758. Kako bi očuvao međunarodni mir i sigurnost, kao što je navedeno u Povelji UN-a, UN se mora vratiti ispravnom tumačenju Rezolucije 2758 i poticati je te istražiti načine za odupiranje agresivnim ambicijama NR Kine.

Spriječiti nezakonite planove
Ekspanzionizam NR Kine neće se zaustaviti na Tajvanu. Nedavni propisi koje je uvela Kineska obalna straža dio su šire taktike sive zone osmišljene kako bi se ojačali lažni teritorijalni zahtjevi NR Kine i proširio njezin utjecaj.

Uvođenjem pravila koja opravdavaju ukrcaj i zadržavanje plovila te dopuštaju pojedincima ulazak u sporna morska područja, Peking ima za cilj uspostaviti kontrolu nad međunarodnim vodama i osporiti globalne norme i potraživanja.

Kako bi osigurali globalni mir i ekonomsku stabilnost, UN i međunarodna zajednica moraju ne samo ponovno potvrditi svoju zabrinutost zbog nasilnog ponašanja Pekinga, već i zajedno raditi na sprječavanju njegovih nezakonitih planova.

Povijest je pokazala da se demokratska odlučnost mora pokazati unaprijed – prije nego bude prekasno. Kao najveći svjetski forum za međunarodnu suradnju, sustav UN-a je idealno pozicioniran za rješavanje regionalnih sigurnosnih izazova i iskazivanje podrške globalnoj ekonomskoj stabilnosti.

Nadolazeća 79. Opća skupština UN-a i njezin Samit o budućnosti predstavljaju pravovremenu priliku za rješavanje ključnih sigurnosnih problema uz unaprjeđenje širih ciljeva globalnog održivog razvoja i izgradnje otpornije globalne zajednice za sadašnje i buduće generacije.

Tijekom mnogih desetljeća, Tajvan se pokazao kao odgovoran i pouzdan partner onima s kojima je surađivao. Nedavno smo također dali značajan doprinos UN-ovim ciljevima održivog razvoja. Prihvaćanje smislenog sudjelovanja Tajvana u sustavu UN-a nedvojbeno bi bila najbolja opcija UN-a za ublažavanje svake potencijalne regionalne krize, održavanje mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca te poticanja globalnog prosperiteta.

Gledajući unaprijed, Tajvan će nastaviti igrati svoju ulogu. Surađujući s istomislećim zemljama na održavanju zdravih i otpornih globalnih opskrbnih lanaca, posebno u industriji poluvodiča, Tajvan je odlučan pomoći u pokretanju svijeta naprijed u mnogim nadolazećim desetljećima. Za sigurniji i bolji svijet, sustav UN-a treba uključiti Tajvan.

Komentirajte prvi

New Report

Close