Klima i geopolitika odrednice budućnosti energetskog sektora

Autor: Vladislav Veselica , 05. lipanj 2024. u 22:00
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Klimatske promjene gurnule su energetski sektor pod jak zakonodavni pritisak.

Prvu polovicu poslovne 2024. godine Jadranski naftovod (Janaf) je zaključio objavom odlične poslovne vijesti, svojom prvom akvizicijom na području obnovljivih izvora energije.

Prije nekoliko tjedana, naime, Janaf je izvijestio javnost kako je stekao stopostotni vlasnički udjel u društvu i projektu ulaganja u sunčanu elektranu u Vođincima nedaleko Vinkovaca. Buduća sunčana elektrana, četvrta po redu u “obnovljivom” portfelju Jadranskog naftovoda, nalazi se u fazi početka izgradnje, uz ishođene sve građevinske dozvole, što je kod takvih projekata iznimno važno.

Kad elektrana bude dovršena, imat će instaliranu snagu 14,2857 MW i priključnu snagu 9,99 MW, a očekuje se kako će u rad biti puštena 1. ožujka 2025. godine.

Jasna orijentacija
Naravno, radi se o dobro promišljenom strateškom potezu. Riječ je, naime, tek o prvoj akviziciji te vrste u nizu, budući da Janaf trenutačno razmatra i nalazi se u različitim fazama postupka pregovora i preuzimanja za više greenfield i zrelih projekata s područja obnovljivih izvora energije.

Nije riječ ni o kakvom poslovnom hiru niti povođenju za trendovima, već o duboko promišljenoj strateškoj orijentaciji Jadranskog naftovoda. Energetski sektor u Europi već se određeno vrijeme zbog težnje prema ublažavanju klimatskih promjena nalazi pod značajnim zakonodavnim pritiskom te je potpuno realno za očekivati kako će se europsko gospodarstvo i građani iz godine u godinu sve manje oslanjati na ugljikovodike kao izvore energije.

Gašenje eksploatacije ugljikovodika kao izvora energije neće se raditi preko noći, ali već sada znamo da je dugoročne nove prihode, stabilnost i rast Jadranskog naftovoda moguće ostvariti samo značajnom diverzifikacijom njegova poslovanja.

Zaokret od transportno-skladišnog sustava za naftu i naftne derivate do jedne od vodećih održivih energetskih kompanija u Republici Hrvatskoj sa značajnim udjelom na tržištu električne energije, put je koji je odabrala aktualna Uprava društva, a strateški ga je isplanirala u dokumentu Strategija tranzicije i razvoja Janafa za razdoblje od 2022. do 2030. godine, s vizijom do 2050., a čiju je provedbu potvrdio i Nadzorni odbor kompanije.

Bit će još preuzimanja u sektoru OIE

Janaf je u različitim fazama postupka pregovora i preuzimanja za više greenfield i zrelih projekata s područja OIE.

Geopolitički izazovi
Strategija je usklađena sa Zelenim planom Europske unije te smjernicama energetske strategije Vlade Republike Hrvatske, a ona nije samo energetski trend, već nužnost i potreba koja zahvaća cjelokupno globalno gospodarstvo. U tom procesu diverzifikacije poslovanja na obnovljive izvore energije, planirano je da bi već za desetak godina značajan dio prihoda Jadranskog naftovoda trebali donositi upravo obnovljivi izvori energije.

Istodobno, energetski sektor je izložen i drugim izazovima. Posebno se to vidi u geopolitičkom kontekstu koji je pred brojnim izazovima što ostavlja posljedice na globalnim energetskim tijekovima. Svjedočimo brojnim krizama koje mijenjaju kontekst pa i priorittete, a oslanjanje na energiju iz vlastitih izvora na neki način postaje imperativ. U takvim okolnostima, europske države se sve više okreću zadovoljavanju čim više potreba za energijom iz vlastitih izvora.

U tom će smislu klima i geopolitika uvelike odrediti budućnost energetskog sektora. Kako se Janaf u ovom trenutku nakon niza rekordno uspješnih poslovnih godina nalazi u iznimno dobroj financijskoj poziciji, uz snažan pozitivan novčani tijek i oko 250 milijuna eura gotovinskih zaliha, ima značajan razvojni i ulagački potencijal te će spremno odgovoriti na izazove koji nadolaze.

Uz spomenuto preuzimanje sunčane elektrane u Vođincima, već su prije nekog vremena realizirani projekti integriranih sunčanih elektrana na Janafovim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu. Osim sunca, prihvatljivim izvorima energije za predstojeća ulaganja smatramo i geotermalnu energiju, kao i energiju vjetra.

Janaf novog doba bit će, sigurni smo, lider zelene transformacije cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Nećemo čekati 2050. godinu kako bismo ostvarili klimatsku neutralnost, već ćemo ambiciozno postavljati i ostvarivati vlastite ciljeve na kraćem vremenskom horizontu.

Uz suradnju s našim globalnim partnerima, među kojima treba spomenuti južnokorejsku kompaniju SK E&S, globalnog dobavljača rješenja za čistu energiju, usvojit ćemo iskustva, znanja i tehnologije za predstojeću transformaciju JANAF-a u integriranu energetsku kompaniju.

Transformacija kompanije
Jadranski naftovod sklopio je, naime, u listopadu prošle godine Memorandum o razumijevanju s tvrtkom SK E&S iz Južne Koreje o mogućoj poslovnoj suradnji u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, s ciljem promoviranja inovativnih rješenja za uspješnu energetsku tranziciju.

Ta je suradnja za nas u Janafu iznimno važna jer je kompanija SK E&S prepoznata kao iskusni globalni dobavljač rješenja za čistu energiju te kao takva za nas predstavlja partnera od kojeg se mogu preuzeti iskustva, znanja i tehnologije za predstojeću transformaciju Jadranskog naftovoda u integriranu energetsku kompaniju.

Odavno smo ustvrdili kako ćemo samo upotrebom naprednih tehnologija temeljenih na znanstvenim inovacijama stvoriti kvalitetna energetska rješenja za širu zajednicu koja će imati pozitivan društveni učinak te osigurati dugoročan opstanak i uspjeh Janafa.

Uvjereni smo da je to put na koji mora krenuti cijeli hrvatski energetski sektor, a svi oni koji se ne budu pravodobno prilagodili i transformirali, ne mogu računati na dugoročnu održivost poslovanja.

* Autor je član Uprave Janafa

Komentirajte prvi

New Report

Close