Snimili film o četvero mladih povezanih s oštećenjem sluha i dobili rektorovu nagradu

Autor: Borivoje Dokler , 06. kolovoz 2023. u 21:59

Studentice logopedije dokumentarcem rade pomak u procesu senzibilizacije i edukacije javnosti.

Studentice logopedije i članice udruge Logomotiva, Karla Marinko i Marta Skejo, prije dvije godine dobile su ideju svoju ljubav i interes za područjem oštećenja sluha pretočiti u nešto što će ostati trajan materijal budućim generacijama, ali i široj javnosti koja o tom području želi saznati više. Tako su ‘uskočile’ u ulogu producentice i redateljice dokumentarnog filma Hear Me Out te se udružile sa studentima drugih fakulteta koji su zaslužni za snimanje i montažu.

Riječ je o članovima Video sekcije udruge KSET, Janu Radanoviću, studentu farmacije s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Patriku Pažuru, studentu računarstva s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Rubenu Finderleu, studentu komparativne književnosti i ruskog jezika s Filozofskog fakulteta. Kako kažu Karla i Marta, spojila su ih spontana međusobna poznanstva unutar udruga, kao i sama činjenica da Sekcija za sluh i Video sekcija čine savršen spoj za realizaciju njihove ideje.

Veliki interes i pohvale

“Tijekom studija logopedije, studenti imaju priliku učiti znakovni jezik te dublje upoznavati kulturu i zajednicu gluhih na kolegijima profesorice Marine Milković. Upravo na njenim kolegijima rodila se ljubav i fascinacija za područje oštećenja sluha. Jednom prilikom smo na kolegiju profesorice imale priliku uživo intervjuirati gluhe osobe različitih profila. Tako je, zapravo, naša ideja i nastala.”, kazuju redateljice i producentice filma Hear Me Out koji je u lipnju imao premijeru na Edukacijskom-rehabilitacijskom fakultetu za profesore i sudionike te u prostoru udruge KSET za širu javnost. Veliko priznanje stiglo je nekoliko dana kasnije kad je ekipa filma dobila Rektorovu nagradu za timski umjetnički rad.

“Moramo priznati kako su nas brojne pohvale i pozitivne reakcije ljudi unutar i van našeg fakulteta zaista iznenadile. Veliki interes koji je film pobudio za nas znači da zajednica postaje spremna na sve veću toleranciju i prihvaćanje različitosti te dublje razumijevanje kako bi se učinio pravi i značajni pomak u životima gluhih i nagluhih osoba. Nadamo se kako će generacije koje dolaze iza nas poželjeti na sličan način predstaviti i druge populacije s kojima logopedi rade, ali i mnogo više od toga”, poručile su Marta i Karla.

U planu je održavanje još nekoliko prikazivanja u Zagrebu tijekom akademske godine 2023./24., ali i predstavljanje filma na većim platnima, poput onih koja krase filmske festivale u Hrvatskoj, a nadaju se i nešto šire.

“Daljnji planovi uključuju i postavljanje filma na YouTube platformu, čime će biti trajno dostupan javnosti, no s time ćemo morati još malo pričekati. Povratne reakcije gledatelja dosadašnjih prikazivanja natjerale su nas na razmišljanje da film predstavimo i u osnovnim te srednjim školama. Smatramo kako senzibilizacija i prihvaćanje različitih populacija treba započeti mnogo ranije te su škole odlična prilika za različite edukacije, projekte ili gostovanja. Rado ćemo se odazvati na pozive edukativnog i drugih karaktera. Smatramo kako je još uvijek riječ o populaciji o kojoj se vrlo malo zna i govori, zbog čega se nadamo da ćemo našim filmom učiniti barem mali pomak u procesu senzibilizacije i edukacije javnosti”, ističu redateljice.

U filmu Hear Me Out predstavljene su životne priče četiri mlade osobe povezane s oštećenjem sluha – svaka na svoj način. Cilj je bio prikazati heterogenost populacije te podići svjesnost o teškoćama s kojima se susreću. “Heterogenost populacije gluhih željeli smo što obuhvatnije i šire prikazati te je za inspiraciju korištena podjela identiteta gluhih prema Glickmanu: čujući, Gluhi (pripadnik zajednice i kulture Gluhih), dvokulturni i marginalni identitet. Film pripovijeda priču u obliku opuštenog intervjua, tematski izmjenjujući govornike.

Inovativna prepektiva

Pitanja na koja odgovaraju su individualno prilagođena kako bi se sudionici potaknuli da ispričaju svoju životnu priču i podijele iskustva sa samom gluhoćom, odrastanjem, školovanjem, prijateljstvima i ljubavnim odnosima.

Predstavljene su tri u potpunosti gluhe osobe s različitim životnim pričama; Matija, Mirana i Ivona, te Ivana, čujuće dijete gluhih osoba, koja na poseban način donosi uvid u svijet Gluhih. Matija je gluho dijete čujućih roditelja kojem je ugrađen kohlearni implant, služi se isključivo govorom te se u potpunosti stopio s dominantnom kulturom čujućih.

Nasuprot njemu je neobičan slučaj Ivone, koja je također gluho dijete čujućih roditelja, ali operacija kohlearne implantacije nije uspjela te Ivona do danas u potpunosti ne čuje. Ona komunicira znakovnim jezikom, očitavanjem s usana te pisanim putem. Ivonu i Matiju spaja Mirana, gluho dijete gluhih roditelja koje ima ugrađen kohlearni implant te se služi znakovnim jezikom i govorom.

Ona predstavlja dvokulturni identitet osobe koja uživa pripadnost zajednici Gluhih, ali i svijetu čujućih. Na poseban način priču o Gluhima donosi Ivana, čujuće dijete gluhih roditelja, tzv. CODA. CODA-e imaju posebno mjestu u zajednici Gluhih jer su često upravo one taj most koji spaja oba svijeta.

“Hear Me Out” tako predstavlja prvi dokumentarni film koji ovu tematiku predstavlja u ovom formatu te iz perspektive mladih osoba. Oni su podijelili s nama svoje životne priče te pokazali zbog čega o gluhoći danas ne pričamo u kontekstu invaliditeta te kako gluhi itekako mogu biti uspješni”, zaključuju Karla i Marta.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close