Steven Pieters slovi za jednog od najboljih svjetskih kuhara. U njegovim je gastronomskim delicijama uživao Mick Jagger, Nelson Mandela, jordanski kralj i kraljica, Bono Vox i ostala svjetska elita iz redova aristokracije, državnika, estradnih zvijezda, a danas gosti luksuznog dubrovačkog hotela Bellevue gdje je direktor odjela hrane i pića. Bio je šef kuhinje u prestižnim hotelskim kućama Damman u Saudijskoj Arabiji, Miramar u Egiptu, Dolder Grand Hotel u Zürichu i Shangri La u Jakarti.
Na prvi pogled
Nakon bjelosvjetskih kuhinja, koncem 2004. godine Pieters je stigao u Dubrovnik koji ga je, kaže, očarao na prvi pogled. Tada je postavljen za šefa kuhinje hotela Excelsior, grupacije Jadranski luksuzni hoteli Gorana Štroka. U Hrvatskoj je drugi put jer je sredinom devedestih dvije godine bio šef kuhinje u zagrebačkom Sheratonu. Zato već dobro govori naš jezik na kojem u kuhinji isključivo komunicira. Hrvatsku gastronomiju drži jedinstvenom i osvježavajućom, i smišlja kako će je sa svojim timom prezentirati na najvišim razinama. Od hrvatskih specijaliteta najomiljenija mu je janjetina pod pekom. Smatra da je to zaista najukusniji način pripremanja janjetine i najavljuje kako će tu metodu primjenjivati gdje god bude radio u svijetu, a hrvatska kuhinja uvijek će biti zastupljena u njegovoj budućoj kulinarskoj ponudi. “Uz toliko Hrvata koji žive u inozemstvu mislim da stranci već moraju imati neke osnovne predodžbe o hrvatskoj gastronomiji jer se Hrvati toliko ponose svojim porijeklom i promoviraju svoju kulturu i gastronomiju, što sam doživio nekoliko puta. Dobar je primjer kada je supruga poznate holivudske zvijezde posjetila Tavernu Rusticu Hotela Excelsior – komentirala je da joj dnevno dostavljaju svježe kalifornijske lignje koje se također pripremaju na roštilju, ali da nikada nisu bile tako ukusne kao one koje je jela u Dubrovniku. Odgovorio sam joj vrlo jednostavno: “Možete imati najbolje sastojke na svijetu, ali naša je tajna ta ljepota pred vama”, prisjeća se Pieters čija ljubav prema kulinarstvu seže još u dane djetinjstva. Hobi mu je postao životna profesija kad je početkom devedesetih diplomirao na Fakultetu za kulinarstvo i katering menadžment u Durbanu. Među uzorima mu je Marco Pierre White, prvi britansko-talijanski šef i najmlađi šef kuhinje koji je ikada osvojio 3 Michelin zvjezdice kao i 5 crvenih “Knife and fork” oznaka. Posebno cijeni rad Toma Gretića, šefa kuhinje Hotela Dubrovnik Palace, koji je po njemu utjelovljenje šefa novog milenija.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu