Bivša konobarica objasnila kako je uspjela dobiti ‘posao iz snova’ bez fakultetske diplome

Autor: Ana Roksandić , 30. lipanj 2024. u 10:11
Foto: Pixabay

Mlada Amerikanka dokazala je svima koji su joj davali karijerne savjete da su bili u krivu i da može postići puno više

Hannah Maruyama kaže da ne bi bila ni blizu toliko sretna niti uspješna na poslu kao što je sada da je slijedila bilo koji od karijernih savjeta koje su joj dali u tinejdžerskim godinama i dvadesetima. Profesori su joj rekli da “neće daleko dogurati” bez odlaska na fakultet i stjecanja diplome, dok su je prijatelji upozoravali da ne mijenja poslove prečesto.

Maruyama je upisala parcijalni studij na Sveučilištu Georgia Southern u Savannahu kao srednjoškolka, na poticaj jednog od svojih nastavnika, ali je nakon nekoliko semestara odustala. Neko vrijeme je mislila da će joj karijerne opcije bez diplome biti ograničene na poslove s niskom plaćom ili na to da pokrene svoj posao, piše CNBC.

Dobila posao iz snova

Tijekom dvadesetih godina, Maruyama je radila kao spasiteljica i konobarica, pritom nikad nije zaradila više od 30.000 dolara godišnje. Sada, na pragu tridesete, Maruyama zarađuje 100.000 dolara na godinu radeći u području umjetne inteligencije bez diplome. Radi udaljeno iz Houstona, gdje živi sa suprugom Ryanom. Ova 29-godišnjakinja kaže da je dobila svoj “posao iz snova” kao voditeljica operacija u startupu Neo License, koji razvija softver za umjetnu inteligenciju, 2021. godine tako što je ignorirala jedan uobičajeni savjet za karijeru: ne prijavljivati se za posao ako ne ispunjavate gotovo nijedan od zahtjeva.

Maruyama se odlučila za karijeru u tehnologiji prije četiri godine nakon što je izgubila posao u korisničkoj službi zbog pandemije. Traženje posla koji se radi od doma činilo se kao “siguran ulog”, sjeća se, a većina oglasa koje je vidjela na mreži bili su za tehnološke uloge, uključujući web dizajnere, upravitelje proizvoda i inženjere softvera.

U travnju 2020. godine završila je online tečaj kako bi postala certificirana administratorica Salesforcea i tri mjeseca kasnije dobila svoj prvi posao u tehnologiji kao developer Salesforcea u tvrtki za savjetovanje u poslovnom upravljanju.

Većina poslova za koje se Maruyama prijavljivala nisu zahtijevali diplomu, ali su tražili nekoliko godina iskustva i dugačak popis tehničkih vještina potrebnih za obavljanje poslovnih obveza. Maruyama kaže da je uglavnom ignorirala zahtjeve poslova na koje se prijavljivala.

“Ciljala sam poslove za koje na papiru nisam ispunjavala uvjete jer su to bili poslovi za koje sam bila uzbuđena i u kojima sam osjećala da mogu najviše napredovati”, kazala je.

Naravno, ne možete preskočiti sve zahtjeve za posao. Zahtjevi za diplomu mogu biti fleksibilni, posebno s obzirom na to da sve više tvrtki od njih odustaje, ali ako posao traži određenu tehničku vještinu ili certifikaciju, nadređeni će ih vjerojatno spomenuti na razgovoru za posao. Isti pristup prijave primijenila je i u svojoj posljednjoj potrazi za poslom 2021. godine

“Ako želite napredovati u svojoj karijeri, želite doseći nešto više od onoga gdje se trenutno nalazite dajte si izazov. Nesigurnost može biti katalizator rasta”, rekla je Maruyama.

Važno je samopouzdanje

Za svaki od tih poslova koje je dosezala, “u svojoj prijavi ili tijekom intervjua bih napomenula da ću naučiti sve što treba’’.

Samopouzdanje i proaktivan stav, kaže, pomogli su joj da dobije posao u NeoLicenseu – iako nije ispunjavala većinu uvjeta napisanih u opisu posla.

„Ako nemate ono što traže, pokažite im da ste sve istražili i da imate plan za stjecanje potrebnih vještine, bilo da se radi o pohađanju online tečajeva, stjecanju certifikata ili praćenju nekoga tko ima tu vještinu na posao. Većina poslodavaca samo želi vidjeti da ste motivirani i voljni učiti”, vjeruje Maruyama.

Komentirajte prvi

New Report

Close