'Drvo za izradu bačvi mora se prirodno sušiti na zraku najmanje dvije godine jer tako iz njega isparavaju tanini koji štete procesu dozrijevanja i čuvanju vina, a ostaju oni koji vino oplemenjuju. Kako bi vino bilo što kvalitetnije, potrebno ga je barem jedno vrijeme tijekom zrenja držati u drvenim bačvama', kaže Stjepan Pozvek (54), bačvar iz Dunjkovca u Međimurskoj županiji.
Jedan je od poduzetnika koji se uspijevaju nositi s krizom i ulažu u širenje tvrtke. U bačvarstvu je od 1976. godine, kad se zaposlio u bačvarskoj radionici Tomašić, u kojoj je ostao sve do 1997. godine. Odlučio je pokrenuti vlastiti biznis. Otvorio je obrt za proizvodnju drvenih bačvi i razni inventar. Krenuo je s tri zaposlenika, pa zaposlio još četiri.
'Počeci samostalnog rada nisu bili nimalo laki, prije svega zbog tržišta koje je uglavnom bilo orijentirano na bačve od inoxa, dok je potražnja za tradicionalnim hrastovim bačvama bila vrlo slaba. No, mi smo sigurni u sebe, svoje iskustvo, a naročito tradiciju izrade drvenih bačvi koja je više od jednog stoljeća utkana u tkivo zanatstva Menimurja', kaže. Zbog prelaska prometa od 2,2 milijuna kuna po zakonu je morao 2010. godine otvoriti tvrtku Pozvek koja danas zapošljava devetero ljudi. Čak 80 posto proizvoda izvoze, i to najviše u Italiju, Srbiju, Crnu Goru, te Bosnu i Hercegovinu.
Početkom ove godine počeli su graditi proizvodnu halu u Dunjkovcu, u koju će se, nada se, uskoro useliti, kupiti nove i modernije strojeve, te zaposliti još nekoliko radnika. Sirovina za proizvodnju koju koriste uglavnom je slavonski hrast, te nešto malo agacije i kestena.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Saka čast Štef! Eto kak se zraste v 10 let, sam dok se zmislim ka je bilo 2003. 😉
Međimurci odoljevaju krizi i vrijedno rade ono što znaju . Bez velikih brojki.
Zato podatke iz naše Županije, uzmite s rezervom,naročito one koji se odnose,
na visinu prosječne plaće/ jer , ponavljam, prijavljeni su minimalci/,zatim
obrazovanje-, koje često povlači predrasude oko zaostalosti života i standarda.
Potpuno suprotno.
Ovo je još jedan mali primjer skromnog i jednostavnog života i načina
privređivanja u Međimurju.
Uključite se u raspravu