Kuhanje pekmeza pretvorila u biznis

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2013. u 13:25
Dušan Mirković/PIXSELL

Da je na pravom putu potvrdilo je i njezino sudjelovanje na hrvatskim festivalima džemova, pekmeza i marmelada u Dubrovniku.

Ja sam svoj san pretvorila u javu, ističe Antonija Zelenika, 45-godišnja domaćica iz Velike kraj Požege. Ona je godinama, kao i svaka druga domaćica, kuhala fine domaće pekmeze za svoju obitelj, uglavnom od šumskih plodova ili onih koji nisu tretirani kemijskim sredstvima. Kako su svi hvalili njezine domaće proizvode odlučila je malo proširiti svoju proizvodnju, piše Večernjakov Dom i vrt.

Da je na pravom putu potvrdilo je i njezino sudjelovanje na hrvatskim festivalima džemova, pekmeza i marmelada u Dubrovniku. Tu je Antonija pokupila brojne zlatne, srebrne i brončane medalje za različite marmelade i pekmeze. Osvojene nagrade, a uz to i sve veći interes kupaca, bili su dovoljan poticaj da počne razmišljati o pravoj proizvodnji. Zbog toga je prije tri godine na 0,6 hektara posadila šipak, ekološki ga uzgaja, za što je dobila i certifikat.

– Kupcima je drago da mogu kupiti pekmeze koji se prave na starinski način i to od sirovine koja je ekološki uzgojena. Takvi pekmezi se ne mogu nigdje kupiti niti se mogu uspoređivati s industrijskom proizvodnjom. Posla oko kuhanja ima jako puno. Treba prvo dosta vremena da se šipak nabere. Prije sam znala obići i tri sela da naberem dvije kante. Sada to više nije potrebno jer imam vlastiti nasad. Iako je u njemu dosta posla, jer puno toga obavlja se ručno, a uz to i sredstva za gnojidbu i zaštitu također sami izrađujemo, osjećam se dobro jer znam da radimo zdrav i kvalitetan proizvod. Nasad gnojimo pripravkom od kopriva, a tretiramo ga pripravkom od propolisa. U proljeće protiv štetnika koristimo bijelo ulje. Ručno okopavamo biljku i još četiri do pet puta godišnje kosimo travu. Šipak beremo ručno pa na taj način čuvamo biljku od oštećenja – objasnila je Antonija.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close