Zeleno gospodarstvo
Pošumljavanje dronovima

Hrvatski Magic Forest prije četiri godine krenuo s proizvodnjom sjemenskih kuglica, a danas u sat vremena uspiju pošumiti hektar zemljišta

SeedBombsima kreiraju ‘pametne šume’ i na nepristupačnim terenima.

Ana Roksandić
29. kolovoz 2024. u 13:36
Goran Ladišić, direktor i suosnivač Magic Foresta, Foto: Neva Žganec / Pixsell

Pošumljavanje ima brojne benefite poput apsorpcije CO2 iz atmosfere, smanjenje efekta globalnog zatopljenja i proizvodnja kisika. Mali hrvatski startup Magic Forest u kojem je zaposleno samo četvero ljudi prije četiri godine krenuo je s proizvodnjom sjemenskih kuglica za pošumljavanje teško dostupnih terena uz posebno opremljene dronove. Pošumljavanje dronovima donosi puno prednosti nad klasičnim metodama ručne sadnje, ističe Goran Ladišić, direktor i suosnivač Magic Foresta. “Pošumljavanje dronovima je tri do pet puta brže od klasičnih metoda, što omogućava da se u oko sat vremena, ovisno o vrsti terena, pošumi hektar zemljišta.

Uključivanje lokalne zajednice

Time bitno smanjujemo potrebu za radnom snagom i ubrzavamo cijeli proces. Dronovima možemo pošumiti teško pristupna i nepristupna područja, koja su često najugroženija od požara, jer je vatrogascima teško doći do njih. Dronovi mogu doći do tih lokacija bez problema i osigurati obnovu šuma na mjestima gdje bi ručna sadnja bila neizvediva’’, kazao je Ladišić.

Direktor tvrtke rekao je kako je osnovna svrha Magic Foresta i njihovog Projekta O2 maksimizirati broj posađenih stabala i obnoviti degradirane površine. Nerijetko u sve uključuju i lokalnu zajednicu, a posebno ih veseli kad njihovim sadnjama prisustvuju djeca vrtićke i školske dobi.

Foto: MIROSLAV SLAFHAUZER


Foto: MIROSLAV SLAFHAUZER

“Otvoreni smo za sve oblike suradnje kojima je cilj postizanje što većeg pozitivnog utjecaja na okoliš”, naglašava Ladišić.

Magic Forest već sada obavlja pošumljavanja i izvan granica Lijepe Naše, a Ladišić naglašava kako je pošumljavanje dronom tehnologija koja je na samom vrhuncu inovacija i neprestano napreduje. U njegovoj tvrtki redovito surađuju s vanjskim suradnicima iz znanstvene zajednice, a kad dođe sezona sadnje dodatno u proizvodnji zapošljavaju osam osoba koje dolaze iz romske i braniteljske populacije.

“Upravo smo u tijeku nabave i testiranja novih dronova i novih bacača sjemena odnosno SeedBombsa i u skoroj budućnosti očekujemo da ćemo moći još brže i učinkovitije provoditi pošumljavanje, čime ćemo dodatno doprinijeti obnovi ekosustava i borbi protiv deforestacije”, rekao je Ladišić.

Magic Forest trenutno djeluje u Hrvatskoj, Sloveniji i Kosovu, a ove jeseni započet će projekte u Srbiji i Crnoj Gori. Uz to planiraju proširenje i na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Francusku i Austriju.

“Imamo više modela suradnji, npr. u Hrvatskoj lokacije za sadnje dogovaramo s gradovima, općinama i županijama, koje odrede ugrožene lokalitete koji neće biti dio nekih budućih urbanističkih planova i gdje žele buduću šumu, a onda mi nađemo partnere koji financiraju tu sadnju i tako tim gradovima i/ili općinama besplatno osiguravamo buduću šumu. Partneri su vodeće hrvatske kompanije kojima je to dio društveno odgovornog poslovanja, te model ostvarenja ESG ciljeva”, objasnio je Ladišić.

Nakon što se dogovori lokacija sadnje, radi se detaljna procjena lokacije u kojoj se analiziraju svi čimbenici koji mogu utjecati na odabir sjemena i uspjeh pošumljavanja, uključujući klimu, padaline, vjetar, nadmorsku visinu i slično.

“Na temelju tih podataka kreiramo ‘pametne šume’, odnosno bioraznolike šume, gdje u naše SeedBombs kuglice stavljamo mješavinu sjemena koja oponaša prirodnu sukcesiju vegetacije koja bi se odvijala na tom terenu. Nakon što odaberemo odgovarajuće vrste biljaka, započinjemo izradu SeedBombs kuglica. Receptura ovih kuglica uključuje prirodne fitostimulatore te prirodne repelente kako bismo zaštitili sjeme od divljih životinja koje bi mogle oštetiti ili pojesti kuglice. SeedBombs se potom postavljaju u posebno dizajnirane spremnike na dronovima, koji ih ispuštaju s visine od 10 do 20 metara, ovisno o karakteristikama terena”, opisao je Ladišić.

Ulaganje u tehnologiju i znanje

Kuglice su izrađene tako da budu otporne na udarce prilikom pada s visine. Jesenske kuglice dizajnirane su za sporiju razgradnju, kako bi sjeme ostalo zaštićeno do početka viših temperatura, dok su proljetne SeedBombs napravljene tako da se počnu raspadati nakon prvih kiša, omogućujući lakši rast biljke kada dođe vrijeme klijanja.

Prošle godine u Magic Forestu su ostvarili prihod veći od 100.000 eura i bili su iznimno zadovoljni jer im je to dalo priliku ulagati u razvoj znanstvenih i tehnoloških projekata, kao i povećati broj stalno zaposlenih. Za ovu godinu već do sada imaju dogovorene suradnje u vrijednosti oko 250.000 eura, a u rujnu će predstaviti novu pogodnost.

“U rujnu ćemo lansirati novu web stranicu koja će uključivati webshop s mogućnošću kupnje vaučera. Svaki vaučer predstavlja jedno posađeno stablo. Kada prikupimo 1000 vaučera, pokrenut ćemo akciju pošumljavanja jednog hektara zemljišta. Ovim pristupom želimo uključiti fizičke osobe, ali i male i srednje poduzetnike u naš projekt pošumljavanja. S obzirom na visoke troškove upotrebe dronova, male i srednje tvrtke su često bile isključene zbog financijskih nemogućnosti sudjelovanja što sada više neće biti slučaj. Vaučeri će omogućiti sudjelovanje cijeloj zajednici u obnovi šuma”, naglasio je Ladišić.

New Report

Close