Funkcioniraju li uspješne tvrtke poput kulta?

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2013. u 11:08
Photo: Thinkstock

Ako zaista želite motivirati vaš tim morat ćete se potruditi izgraditi odnos sa zaposlenicima koji pomalo podsjeća na odnos vođe i sljedbenika unutar kulta.

Upitate li deset šefova što zaista motivira zaposlenike, vjerojatno ćete dobiti deset različitih odgovora, piše Inc.

Većina će se poslužiti uobičajenim odgovorima kao što su emocionalna inteligencija, društvena uključenost, strah od otkaza ili dobra plaća, no ako zaista želite motivirati vaš tim morat ćete se potruditi  izgraditi odnos sa zaposlenicima koji pomalo podsjeća na odnos vođe i sljedbenika unutar kulta.

Budite heroj!

Vjerovali ili ne, većina nas još od djetinjstva mašta o superherojima koji će nas hrabro voditi na našem životnom putu. Ako zaista vjerujete u svoju viziju, pred vlastitim timom morate prštati od samopouzdanja i hrabrosti.

Pošaljite ih u potragu!

Vašim zaposlenicima potreban je Sveti Gral za kojim će tragati. Najvažniji dio jednadžbe je sam cilj, odnosno nešto što će zauvijek riješiti dotad nerješiv problem. Ne zaboravite, snaga kulta ne leži isključivo u vođi, već u njegovoj svrsi.

Zaposlite one spremne za putovanje!

Ako zapošljavate ljude koji samo odrađuju posao, budite sigurni kako je to sve što ćete dobiti, čak i ako je riječ o iznimno talentiranima. Ono što tražite su vama slični pojedinci koji se trude postići nešto više.

Pokažite im put!

Kako bi ostvarila svoj cilj, grupi su potrebna pravila i disciplina. Vas mora krasiti sposobnost da svoje zaposlenike usmjerite na pravi put i budete na raspolaganju kad im je potrebno vodstvo i potpora.

Uvucite ih u svoju priču!

Imati viziju je jedno, no znati je prenijeti drugima je nešto sasvim drugo. Kako biste u tome uspjeli potrebne su vam određene liderske vještine i prije svega, zdrav ego. Vaš tim mora imati osjećaj da sudjeluje u ostvarenju misije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close