Bugarski LAUNCHub ima novi VC fond od 18 mil. eura

Autor: Bernard Ivezić , 21. prosinac 2016. u 22:00
Predstavljanje ulagačima u LAUNCHubu

Nakon godinu-dvije zatišja Bugari se pripremaju za novi zalet koji uključuje i hrvatske igrače.

Jedan od najpopularnijih startup inkubatora među hrvatskim mladim visoko-tehnološkim tvrtkama, bugarski LAUNCHub, objavio je da je osovio svoj drugi VC fond vrijedan 18 milijuna eura.

Lyuben Belov, suosnivač LAUNCHuba kaže da su spremni za nove investicije u startupe u Bugarskoj i jugoistočnoj Europi. "Vjerujemo da postoje odlične mogućnosti za investiranje u trenutačno nedovoljno investicijski pokriveno, a s druge strane brzorastuće područje jugoistočne Europe", kaže Belov. Dodaje kako je njegov cilj da LAUNCHub postane prvi izbor mladim poduzetnicima u regiji.

LAUNCHub je osnovan kroz javno-privatno partnerstvo korištenjem sredstava iz EIF-a prije četiri godine, otprilike u vrijeme kad je hrvatska startup zajednica pozivala domaće političare da omoguće isto. Ispočetka je LAUNCHub imao iza sebe 9 milijuna eura kapitala, te podršku investitora iz Silicijske doline. Kao rezultat, LAUNCHub je do sada privukao niz hrvatskih startupa poput Cinexia, Habbitsa, Greenpiea i TapeRecorder.io.

U njih je ulagao od 30 do 100 tisuća eura. Posljednjih godinu-dvije nije investirao u nove startupe već je pružao podršku svojim aluminima. Ukupno je tako pomogao generirati više od 30 milijuna eura investicija u startupe. Zahvaljujući radu LAUNCHuba i njegovog pandana Elevena, Sofija je danas najaktivniji startup grad u regiji. Drži i rekordan exit od 264 milijuna eura za koliko je Amerikancima prodan bugarski softverski startup Telerik.

Komentirajte prvi

New Report

Close