Zna se tko stoji iza napada na splitsku zračnu luku. Pojavila se poruka, hakeri traže pregovore

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2024. u 13:33
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Radi li se doista o njima ili se netko drugi poslužio njihovim imenom to će se utvrditi – kazao je Lukša Novak

Lukša Novak, predsjednik uprave Zračne luke Split dao je izjavu medijima u kojoj je potvrdio da se stanje na Zračnoj luci Sveti Jeronim, nakon hakerskog napada, polako normalizira. Potvrdio je da se radilo o ozbiljnom hakerskom napadu, a Novak je otkrio detalje, kao i to da znaju tko je izvršio napad.

– Naše službe su cijelu noć radile. Tijekom noći je radilo osam informatičkih stručnjaka na otklanjanju posljedica i uspostavi sustava, a jutros je taj broj dodatno povećan. Tijekom večeri, u dogovoru s avio kompanijama, donijeli smo odluku da ćemo raditi na klasičan način, tako da su nam kompanije slale liste putnika i mi smo radili na nekadašnji način. Mi s ručnim načinom rada danas osiguravamo nesmetan red letanja, uz neka manja kašnjenja. Što se tiče hakerskog napada, on je ozbiljan a pojavila se i poruka u kojoj se nude pregovori. Međutim, stajalište Vlade RH i nas u Zračnoj luci je da pregovori ne dolaze u obzir – istaknuo je Lukša Novak koji je potvrdio da se radi o grupi Akira koja je preuzela odgovornost za hakerski napad.

– Radi li se doista o njima ili se netko drugi poslužio njihovim imenom to će se utvrditi – kazao je Novak.

Što se tiče štete, Novak je kazao da u ovom trenutkune vode računa jer je prioritet osigurati usluge putnicima i kompanijama.

Pomoćnik direktora splitske Zračne luke Pero Bilas izvijestio je kako je u toj luci, čiji su informatički sustav sinoć napali hakeri, u utorak ujutro otežan promet zbog izostanka informatičke  podrške.

Komentirajte prvi

New Report

Close